Pin It

Του Γιοφυριού της Άρτας…: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Από 15/10/2017 έως 25/5/2018
Πειραιάς, Αθήνα

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κάνει την έναρξη των φετινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων με το Γιοφύρι της Άρτας, σε μία παράσταση – εργαλείο παιδείας από τον Θοδωρή Οικονομίδη.

Πρόκειται για την θεατρική αναπαράσταση της ιστορίας,με την χρήση ζωντανής μουσικής, ήχων , μασκών και κουκλών από τους ίδιους τους μαθητές που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα από τον Θοδωρή Οικονομίδη.


Του Γιοφυριού της Άρτας – Του νεκρού αδερφού.

Το χτίσιμο του γιοφυριού… τα εργαλεία… οι ήχοι…

το τραγούδι της δουλειάς.. το Στοιχειό..η θυσία…

Οι οικογενειακοί δεσμοί, ο μισεμός, η ξενιτιά,

η επιστροφή από τον κάτω κόσμο.

Το πρόγραμμα

Στο συγκεκριμένο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνδυάζονται οι δυνάμεις της παιδαγωγικής αξίας των ιστοριών σαν κείμενα -τα οποία διδάσκονται στο σχολείο στα πλαίσια της Δημοτικής Ποίησης- μ’ αυτές των τεχνών της Μουσικής και του Θεάτρου…

Πρόκειται για την θεατρική αναπαράσταση των ιστοριών, με την χρήση ζωντανής μουσικής (μαντολίνο- κιθάρα- κρουστά), ήχων, μασκών και κουκλών από τους ίδιους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Με την χρήση των τεχνών της Μουσικής και του Θεάτρου εκπαιδεύονται δημιουργικά τα παιδιά και έρχονται πιο κοντά στην παράδοση, τις ρίζες και τα βασικά στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού.

Το γιοφύρι της Άρτας

Πρόκειται για την προσπάθεια χτισίματος ενός γεφυριού στο ορμητικό ποτάμι του Άραχθου, στην Άρτα, το οποίο, συνεχώς, λίγο πριν την ολοκλήρωσή του πέφτει.

Οι προσπάθειες από τους μαστόρους και τους εργάτες είναι υπεράνθρωπες αλλά η κατάληξη είναι συνεχώς η ίδια…. πέφτει.

Το στοιχειό του γεφυριού εμφανίζεται τελικά και ζητά την θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα για να επιτρέψει την ολοκλήρωση του έργου.

Ο Κωνσταντής, παρόλες τις αντιρρήσεις της οικογένειάς του, παντρεύει την αδερφή του, Αρετή, μακριά στα ξένα και ορκίζεται ότι αν χρειαστεί για καλό ή για κακό να έρθει πίσω η Αρετή, αυτός θα είναι που θα την φέρει.

Έφυγε η Αρετή και ήρθε το θανατικό κι ο πόλεμος… πέθανε ο Κωνσταντής κι όλα του τα αδέρφια κι έμεινε η μάνα να καταριέται και να θρηνεί. Από την κατάρα και το ανάθεμα ο Κωνσταντής βγήκε από τον τάφο… κι έφερε την Αρετή πίσω στη μάνα της …η οποία όταν τη αντίκρισε πέθανε από την συγκίνηση…η Αρετή ζήτησε από τον θεό να την κάνει κουκουβάγια για να θρηνεί αιώνια την οικογένειά της.


Ημερομηνίες:

15/10/2017

12/11/2017

10/12/2017

17/12/2017

14/01/2018

28/01/2018

25/02/2018

Ώρα έναρξης: 13.00
Διάρκεια δράσης: 80’

ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ (6 ΕΩΣ ΚΑΙ 12 ΕΤΩΝ), ΕΦΗΒΟΙ (13 ΕΩΣ ΚΑΙ 17 ΕΤΩΝ)

Τοποθεσία:
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς

Eισιτήρια:
5 ευρώ

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
www.dithepi.gr

Πηγή:
http://www.culturenow.gr/toy-giofyrioy-tis-artas-ekpaideytiko-programa-sto-dimotiko-theatro-peiraia/

 

 

Pin It

Ενημερωθείτε καθημερινά και μέσα από τις συνδέσεις του Ινστιτούτου - στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα

1 facebook2 twitter3 youtube4 tumblr5 pinterest6 linked7 stumbleupon8 vk9 Medium

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221