Pin It

Οι μεγάλες εκθέσεις Τέχνης που θα δούμε το 2018 στην Ευρώπη

Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Βερολίνο, Μαδρίτη

Ρίχνουμε μια ματιά στο πρόγραμμα των μεγάλων μουσείων της Ευρώπης για το 2018 και σας προτείνουμε εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Μονογραφίες, αναδρομικές, επιμελητικά projects, «συνήθεις υπόπτους» αλλά και εκπλήξεις επιφυλάσσει για τους φιλότεχνους η νέα χρονιά.

Καθώς αποχαιρετήσαμε το 2017, μια χρονιά που για τον κόσμο της τέχνης ήταν εξαιρετικά έντονη με την Documenta 14, τη Μπιενάλε της Βενετίας και άλλες είκοσι μπιενάλε/τριενάλε ανά τον κόσμο, ανυπομονούμε για τα μεγάλα εικαστικά γεγονότα της χρονιάς που έρχεται. Μπορεί το 2018 να μοιάζει λιγότερο πολυάσχολο από αυτή την άποψη, αλλά όπως κάθε χρόνο τα μεγάλα μουσεία προσφέρουν ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων, από τους κλασικούς μέχρι δυναμικά ανερχόμενους στο πάνθεον της σύγχρονης τέχνης. Παρακάτω θα βρείτε μια, ομολογουμένως δύσκολη, επιλογή από το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη, το Βερολίνο και την Μαδρίτη.

Λονδίνο

«All too Human, Bacon, Freud and A Century of Painting Life»
Tate Britain, Λονδίνο, 28 Φεβρουαρίου – 27 Αυγούστου 2018

Στην καρδιά του προγράμματος της Tate Britain το 2018 θα είναι η έκθεση ‘All too Human. Bacon, Freud and a Century of Painting Life’, με θέμα την ανθρώπινη μορφή και την εμπειρία της καθημερινότητας μέσα από έργα καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών. Ο Lucian Freud και ο Francis Bacon αναμενόμενα θα είναι στο επίκεντρο, αλλά και μια πληθώρα καλλιτεχνών που έδρασαν στο Λονδίνο, όπως η Paula Rego και ο Frank Auerbach, μεταξύ άλλων. Μια διαδρομή στην ιστορία της παραστατικής ζωγραφικής του 20ου αιώνα με οδηγό τον άνθρωπο σε προσωπικές του στιγμές, στο περιβάλλον του, στα πάθη του.


«The EY Exhibition: Picasso 1932 – Love, Fame, Tragedy»
Tate Modern, Λονδίνο, 8 Μαρτίου – 9 Σεπτεμβρίου 2018

Η Tate Modern ετοιμάζεται για μια blockbuster έκθεση του Pablo Picasso από την πιο δημιουργική περίοδο της ζωής του, συγκεκριμένα μία μόνο χρονιά, το 1932. Περίπου εκατό έργα, σχέδια, ζωγραφική και γλυπτά, αλλά και αρχειακό υλικό θα περιλαμβάνονται στην πρώτη μονογραφική έκθεση που γίνεται στην Tate Modern για τον καλλιτέχνη, που υπόσχεται ότι θα τον δούμε όπως ποτέ προηγουμένως. Highlights: οι τρεις κορυφαίοι πίνακες του που απεικονίζουν τη νεαρή ερωμένη του Marie-Thérèse Walter, τους οποίους ζωγράφισε με λίγες μέρες διαφορά, το 1932, χρονιά που την γνώρισε.


«Joan Jonas»
Tate Modern, Λονδίνο, 14 Μαρτίου – 5 Αυγούστου 2018

Την ίδια περίοδο η Tate Modern θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη έκθεση του έργου της Joan Jonas, πρωτοπόρου της video-art και της performance. Πρώιμα έργα, βίντεο-περφόρμανς από τη δεκαετία του ’60 της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας που έκτοτε δεν έχει σταματήσει να πειραματίζεται, μαζί με προβολές και εμβληματικές εγκαταστάσεις της που θίγουν επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

«Frida Kahlo: Making Her Self up»
V&A, Λονδίνο, 16 Ιουνίου – 4 Νοεμβρίου 2018

Μια ακόμη έκθεση που αναμένεται να έχει μεγάλη επιτυχία είναι η ‘Frida Kahlo: Making Her Self up’ στο μουσείο Victoria & Albert. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την προσωπική συλλογή της αγαπημένης ζωγράφου. Ρούχα, αξεσουάρ και προσωπικά αντικείμενα, τα οποία αφού είχαν μείνει κλειστά στο σπίτι της για πενήντα χρόνια, παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός του Μεξικού.

Παρίσι

«L’un et L’ autre: Kader Attia & Jean-Jacques Lebel»
Palais de Tokyo, Παρίσι, 16 Φεβρουαρίου – 13 Μαΐου 2018

Στο Palais de Tokyo η έκθεση ‘L’un et L’ autre’ φέρνει μαζί δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες διαφορετικής γενιάς τους Kader Attia και Jean-Jacques Lebel. Αυτό που τους ενώνει είναι το πάθος τους για διάφορα αντικείμενα που συλλέγουν από όλο τον κόσμο. Ιερά ή καθημερινά, φτιαγμένα από απροσδόκητα υλικά, προερχόμενα από διαφορετικούς πολιτισμούς, εμποτισμένα από συναίσθημα και πολλαπλά νοήματα, ή κατάλοιπα από καιρούς πολέμων. Αυτά τα αντικείμενα θα παρουσιαστούν πλάι στα δικά τους έργα δημιουργώντας νέες συνδέσεις και διευρύνοντας το φάσμα της τέχνης.

«Sheila Hicks. Lignes de vies»
Centre Pompidou, Παρίσι, 7 Φεβρουαρίου – 30 Απριλίου 2018

Το Κέντρο Pompidou αφιερώνει μια αναδρομική έκθεση στο έργο της Sheila Hicks. Η αμερικανίδα καλλιτέχνης που ζει στο Παρίσι, στα πενήντα χρόνια δημιουργίας της με πρώτη ύλη το βαμβάκι, το μαλλί, το μετάξι και το λινό, έχει εξερευνήσει τις απίστευτες δυνατότητες του υφάσματος και του έχει αναμφίβολα εξασφαλίσει μια θέση στη σύγχρονη τέχνη. Αν και λιγότερο γνωστή στο κοινό μέχρι πρότινος, η συμμετοχή της στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας με τη μνημειακή εγκατάσταση στο Arsenale από τεράστιες χρωματιστές μπάλες υφάσματος ήταν από τα έργα που ξεχώρισαν.

«Les Hollandais à Paris, 1789-1914»
Petit Palais, Παρίσι, 6 Φεβρουαρίου – 13 Μαΐου 2018

Το Petit Palais, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Πόλης του Παρισιού, υποδέχεται τη νέα χρονιά με μια κλασική έκθεση «Οι Ολλανδοί στο Παρίσι 1789-1914». Σε συνεργασία με το Μουσείο Van Gogh του Άμστερνταμ, η έκθεση έχει ως αντικείμενο την πολύπλευρη ανταλλαγή, καλλιτεχνική και πνευματική, μεταξύ Ολλανδών και Γάλλων ζωγράφων από την εποχή του Ναπολέοντα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Μέσα από μια ιστορική διαδρομή φέρνει μαζί έργα αγαπημένων ζωγράφων της Γαλλλίας, όπως των Géricault, Millet, Cézanne, Monet μαζί με έργα Ολλανδών, όπως των Ary Scheffer, Van Gogh, Van Dongen και Mondrian.

Βερολίνο

«Eduardo Paolozzi. Lots of Pictures – Lots of Fun»
Berlinische Galerie, Βερολίνο, 9 Φεβρουαρίου – 28 Μαΐου 2018

Η Berlinische Galerie αφιερώνει την πρώτη μονογραφική έκθεση που γίνεται στη Γερμανία για το έργο του Eduardo Paolozzi, ιδρυτή της βρετανικής Pop Art. Η έκθεση εστιάζει στα πρωτοποριακά κολάζ του ήδη από τη δεκαετία του ’40 και τις ευρηματικές κατασκευές των πειραματικών χρόνων μέχρι και τη δεκαετία του ’70, καθώς και το πέρασμα του από το Βερολίνο. Αιχμηρά έργα, κατασκευές, γλυπτά, τυπώματα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές με το ξεχωριστό ιδίωμα του Paolozzi με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη μηχανή.

Βιέννη

«Keith Haring»
Μουσείο Albertina, Βιέννη, 16 Μαρτίου – 24 Ιουνίου 2018

Το Μουσείο Albertina αφιερώνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο έργο του Keith Haring (1958–1990), ο οποίος το 2018 θα έκλεινε το 60ο έτος ηλικίας του. H έκθεση φιλοδοξεί να φωτίσει πτυχές της μοναδικής συμβολικής γλώσσας που τον καθιέρωσε, μέσα από πληθώρα έργων, σχέδια, ζωγραφική και γλυπτά. Το έργο του πάντα επίκαιρο σε ό,τι αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη συνεχίζει να έχει τεράστια επιρροή σε καλλιτέχνες μέχρι σήμερα.

Μαδρίτη

«Beatriz González Retrospective 1965-2017»
Reina Sofia, Μαδρίτη, 22 Μαρτίου – 2 Σεπτεμβρίου 2018

Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Μαδρίτης Reina Sofia οργανώνει μια αναδρομική έκθεση της Κολομβιανής καλλιτέχνιδας Beatriz González, η οποία πέθανε φέτος, και που το έργο της γνωρίσαμε στη Documenta 14 στην Αθήνα. Μια μεγάλη μορφή στην ιστορία της τέχνης της Λατινικής Αμερικής και πρωτοπόρος της Pop Art, στο έργο της που μετράει πέντε δεκαετίες συμπλέκονται με τρόπο μοναδικό η ταραγμένη ιστορία της χώρας της, η μνήμη, το παρόν όπως εκπροσωπείται από τα ΜΜΕ και η λαϊκή εικονογραφία.

Πηγή:
https://www.culturenow.gr/oi-megales-ektheseis-texnis-poy-tha-doyme-2018/

Pin It

Ενημερωθείτε καθημερινά και μέσα από τις συνδέσεις του Ινστιτούτου - στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα

1 facebook2 twitter3 youtube4 tumblr5 pinterest6 linked7 stumbleupon8 vk9 Medium

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221