Pin It

Τα έργα του Κωνσταντίνου Βολανάκη σε μια μεγάλη έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Από 8/2 έως 13/5/2018
Αθήνα

Περισσότερα από εβδομήντα εμβληματικά έργα του «πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας» αποκαλύπτουν τη μεγάλη προσφορά του στην νεοελληνική ζωγραφική.

Μια σημαντική έκθεση με τίτλο  «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας» εγκαινιάζεται στις 7 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη και φιλοδοξεί να συμβάλλει ώστε να γνωρίσει καλύτερα το αθηναϊκό -και όχι μόνο- κοινό το έργο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου, ο οποίος, σε αντίθεση με τους ζωγράφους της συγκεκριμένης σχολής που ασχολήθηκαν κυρίως με την ηθογραφία και τις προσωπογραφίες, αποτύπωσε με τον χρωστήρα του την αγάπη του για την θάλασσα και τα πλοία.

Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1837 και το 1860 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου δίπλα στον Karl von Piloty. Μετά το τέλος των σπουδών του πήρε μέρος σε μια σειρά εκθέσεων της Καλλιτεχνικής Εταιρίας του Μονάχου με εξαιρετική επιτυχία, ενώ το έργο με το οποίο συμμετείχε στο διαγωνισμό που προκήρυξε το 1866 η αυστριακή κυβέρνηση, με θέμα την απεικόνιση της «Ναυμαχίας της Λίσσας», αγοράστηκε από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ. Παρά τις προσπάθειες του Νικολάου Γύζη να τον αποτρέψει, καθώς στην Αθήνα «οι πίνακες ζωγραφικής πωλούνται εξευτελιστικώς εις τον Κήπο των Τιτάνων», το 1883 επιστρέφει στην Ελλάδα, εγκαθίσταται στον Πειραιά και παρουσιάζει στα Ανάκτορα το περίφημο έργο του «Ναυμαχία της Σαλαμίνας», το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης. Την ίδια χρονιά διορίζεται καθηγητής στην μετέπειτα Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και από το 1895 διδάσκει στο Καλλιτεχνικό Κέντρο, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος στον Πειραιά.  

Οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις και οι χαμηλότατες τιμές πώλησης των έργων του είχαν σαν αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια της ζωής του να τα ζήσει στην απόλυτη φτώχεια. Ο Έλληνας ζωγράφος του οποίου το έργο «Η Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο» πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2008 για σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έχοντας επιζήσει από μία απόπειρα αυτοκτονίας, συνεργαζόταν με έναν Πειραιώτη κορνιζά φτιάχνοντας έργα σε μέγεθος που να ταιριάζει με τις ξυλόγλυπτες κορνίζες του. Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης πέθανε το 1907 και «στην κηδεία του παρευρέθησαν μόνο 5-6 άτομα».

 

Τοποθεσία:
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

Επιμέλεια Έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς
Διάρκεια: 8 Φεβρουαρίου - 13 Μαΐου 2018

Είσοδος: 6 ευρώ, 3 ευρώ (μειωμένο)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 Πέμπτη: 10:00-20:00(Οκτώβριος-Μάιος) 

Πηγή:
http://www.lifo.gr/guide/culturenews/arts/177069/o-konstantinos-volanakis-se-mia-megali-ekthesi-sto-idryma-theoxaraki

Pin It

Ενημερωθείτε καθημερινά και μέσα από τις συνδέσεις του Ινστιτούτου - στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα

1 facebook2 twitter3 youtube4 tumblr5 pinterest6 linked7 stumbleupon8 vk9 Medium

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221