Pin It

Το Ωδείο Αθηνών και οι διάσημοι μαθητές του

Από 27/4 έως 12/5/2018
Αθήνα

Δημιουργική και ηχηρή, εδώ και δεκαετίες, είναι η παρουσία του Ωδείου Αθηνών στην εκπαιδευτική – καλλιτεχνική ζωή της χώρας. Μια παρουσία η τεράστια σημασία της οποίας επιβεβαιώνεται τώρα και με μια έκθεση. Με την χρήση – αξιολόγηση (επιτέλους!) υλικού που ανασύρθηκε από τα πλούσια αρχεία του, αναδεικνύεται η «κοινωνική αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας του Ωδείου, το οποίο, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, αποδείχθηκε πως ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων».

Αναλυτικότερα, εκτίθεται σπανιότατο και σε μεγάλο βαθμό παρουσιασμένο για πρώτη φορά υλικό σχετικά με επιφανείς μαθητές του Ωδείου, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται οι: Σπύρος Σαμάρας, Περικλής Αραβαντινός (Άραμις), Γιάννης Αποστόλου, Ίων Δραγούμης, Δημήτριος Λεβίδης, Κίμων Τριανταφύλλου και Κλέων Τριανταφύλλου (Αττίκ), Δημήτρης Μητρόπουλος, Νίκος Σκαλκώτας, Γεώργιος Λαμπελέτ, Γεώργιος Σκλάβος, Αντίοχος Ευαγγελάτος, Ανδρέας Νεζερίτης, Τζίνα Μπαχάουερ, Λεωνίδας Ζώρας, Αλεξάνδρα Τριάντη, Μαρία Κάλλας, Μενέλαος Παλλάντιος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Αλίκη Βατικιώτη, Κώστας Πασχάλης, Μιχάλης Αδάμης, Γιώργος Σισιλιάνος, Γιώργος Κουρουπός, Αργύρης Κουνάδης, Χρήστος Λεοντής, Δήμος Μούτσης, Σταύρος Ξαρχάκος, Σπύρος Σακκάς, Ντόρα Μπακοπούλου, Δημήτρης Σγούρος, Λεωνίδας Καβάκος, Στέφανος Κορκολής κ.ά.

Μαθητολόγια, γραπτά εξετάσεων, βαθμολογικοί κατάλογοι, χειρόγραφες παρτιτούρες, φωτογραφίες, αφιερώσεις και επιστολές, προγράμματα συναυλιών, αλληλογραφία και υποτροφίες «ανασυνθέτουν την πολυπρόσωπη εικόνα της ιστορίας τους μουσικής εκπαίδευσης στην Αθήνα, μιας ιστορίας εκατόν σαράντα και πλέον ετών». Η έκθεση, εμπλουτισμένη από διαδικτυακό υλικό διαθέσιμο μέσω κώδικα γρήγορης ανταπόκρισης (QR codes), πραγματοποιείται στο πλαίσιο «Ανοιχτές Συλλογές» της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου και η περιγραφή των τεκμηρίων που παρουσιάζονται, καθώς και οι ξεναγήσεις θα γίνουν στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

Τοποθεσία:
Ωδείο Αθηνών , Ρηγίλλης & Βασ.Γεωργίου Β΄ 17-19, 106 75, Αθήνα
Τηλ.: 210 - 72 44 260

Website: http://www.odeionathinon.gr

Εγκαίνια στις 27 Απριλίου, ώρα 20.00, στους χώρους του Ωδείου. Το Σάββατο 5 Μαΐου στο ίδιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί συναυλία των μαθητών του Ωδείου.

Πηγή:
http://tospirto.net/art/exhibitions/33414

Pin It

Ενημερωθείτε καθημερινά και μέσα από τις συνδέσεις του Ινστιτούτου - στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα

1 facebook2 twitter3 youtube4 tumblr5 pinterest6 linked7 stumbleupon8 vk9 Medium

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221