Pin It

«Τα μάγια της πεταλούδας»: Αφιέρωμα στον Λόρκα από την Μικρή Άρκτο

Στις 19/6/2018
Αθήνα

Το Μουσείο της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξενεί την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 το αφιέρωμα της Μικρής Άρκτου στο μελοποιημένο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Η Μικρή Άρκτος με την ευκαιρία της επετείου της συμπλήρωσης το 2018 των 120 ετών από τη γέννηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, διοργανώνει μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στο μελοποιημένο από Έλληνες συνθέτες μεταφρασμένο έργο του ποιητή, παράλληλα με το εικαστικό αφιέρωμα στο έργο και τη ζωή του.

Παρότι πέρασαν 82 χρόνια από την τόσο άγρια δολοφονία του, το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα παραμένει αειθαλές και ανθεκτικό στο χρόνο, δεν έπαψε να διαβάζεται, να τραγουδιέται και να αγαπιέται από όλες τις γενιές στη χώρα μας.

Το ελληνικό κοινό άλλωστε, παρέλαβε το έργο του Λόρκα, μεταφρασμένο από λογοτέχνες και πνευματικούς δημιουργούς μείζονος βαρύτητας για τα ελληνικά γράμματα (ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Γκάτσος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Τζένη Μαστοράκη, ο Σωτήρης Τριβιζάς, μετέφρασαν έργα και ποιήματά του). Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάνος Λοΐζος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Γλέζος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Δημήτρης Μαραμής, μελοποίησαν μεταφρασμένους στίχους του. Τραγουδήθηκε δε από σπουδαίους ερμηνευτές. Με λίγα λόγια ο Λόρκα είχε ισχυρούς πρεσβευτές στην Ελλάδα, που περιφρούρησαν την ιδιαίτερη παρουσία του.

«Τα μάγια της πεταλούδας» είναι μια μουσική παράσταση – αναφορά στην ιστορία της σχέσης της χώρας μας με τον Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Ο Παρασκευάς Καρασούλος, ο οποίος υπογράφει την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης, συγκέντρωσε μελοποιημένα ποιήματα του Λόρκα, από κύκλους και ενότητες που δεν έπαψαν ποτέ να τραγουδιούνται, τα οποία και θα ερμηνεύσουν τρεις νέοι ταλαντούχοι ερμηνευτές: ο Δημήτρης Βουτσάς, η Πολυξένη Καράκογλου και ο Βασίλης Κούρτης, ενώ ο Παντελής Καλογέρακης θα διαβάσει αποσπάσματα από θεατρικά και ποιητικά κείμενα.

Ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου έχει την ευθύνη της ενορχήστρωσης και της μουσικής επιμέλειας της εκδήλωσης.

Ένας φόρος τιμής των νέων καλλιτεχνών σε έναν ποιητή που θαύμασε και υποστήριξε τη νεότητα με τη ζωή και το έργο του: από το Ματωμένο γάμο του Μ. Χατζιδάκι, το Romancero Gitano του Μίκη Θεοδωράκη, τις μελοποιήσεις του Λεοντή και του Γλέζου, του Κυπουργού και του Λοΐζου έως τα Σονέτα του Σκοτεινού Έρωτα του Δημήτρη Μαραμή, ο όγκος και η σημαντικότητα των μελοποιήσεων της Λορκικής ποίησης στην Ελλάδα, αποδεικνύει πως για τους Έλληνες ο κορυφαίος Ισπανός ποιητής υπήρξε και συνεχίζει να λειτουργεί ως ένας οικείος μύθος.

Συντελεστές:

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παρασκευάς Καρασούλος
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Βουτσάς, Πολυξένη Καράκογλου, Βασίλης Κούρτης
Κείμενα του ποιητή διαβάζει ο Παντελής Καλογεράκης
Ενορχήστρωση: Χρίστος Θεοδώρου

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χρίστος Θεοδώρου, πιάνο, Στράτος Γκρίντζαλης, μπουζούκι, μαντολίνο.


Τοποθεσία:
Μουσείο της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5, Πλάκα
Ώρα έναρξης: 21.00

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 12€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
www.mikri-arktos.gr

Πηγή:
https://www.culturenow.gr/ta-magia-tis-petaloydas-afieroma-ston-lorka-apo-tin-mikri-arkto/

 

 

Pin It

Ενημερωθείτε καθημερινά και μέσα από τις συνδέσεις του Ινστιτούτου - στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα

1 facebook2 twitter3 youtube4 tumblr5 pinterest6 linked7 stumbleupon8 vk9 Medium

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221