Pin It

Μουσικό Αφιέρωμα στους F.Liszt και R.Strauss στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

8/11/2018
Αθήνα

Στο ‘Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τίτλο F.Liszt και R.Strauss: Εμμέλεια.

Ο σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Φώτης Παπαθανασίου συμπράττουν με μία ιδιαίτερη συνεργασία που περιλαμβάνει τρία σημαντικά μελοδράματα για αφηγητή και πιάνο του ρομαντισμού και ύστερου ρομαντισμού. Ο θλιμμένος μοναχός του Franz Liszt σε ποίηση Nikolaus Lenau, Tο κάστρο στη θάλασσα του Richard Strauss σε ποίηση Ludwig Uhland, και το θρυλικό Enoch Arden, επίσης του Strauss σε κείμενο του Alfred Tennyson θα ζωντανέψουν στη σκηνή του Ιδρύματος Θεοχαράκη μεταφέροντας το ακροατήριο στη συναισθηματικά έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα τριών συγκινητικών ιστοριών.

Συντελεστές

Αφήγηση – Ερμηνεία: Φώτης Παπαθανασίου
Πιάνο: Απόστολος Παληός

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Das Schloss am Meere
Το κάστρο στη θάλασσα
Μουσική: Richard Strauss (1864-1949)
Ποίηση: Ludwig Uhland (1787-1862)
Μετάφραση-απόδοση στην ελληνική:
Απόστολος Παληός

Der traurige Mönch
Ο θλιμμένος μοναχός
Μουσική: Franz Liszt (1811-1886)
Ποίηση: Nikolaus Lenau (1802-1850)
Μετάφραση-απόδοση στην ελληνική:
Λένια Ζαφειροπούλου

Enoch Arden, op. 38
Μουσική: Richard Strauss (1864-1949)
Κείμενο: Alfred Lord Tennyson (1809-1892)
Μετάφραση-απόδοση στην ελληνική:
Θεοδόσης Αγγ. Παπαδημητρόπουλος
(εκδ. Διάγραμμα, Αθήνα 2017)

Απόστολος Παληός

Γεννημένος στην Καρδίτσα, o σολίστ πιάνου Απόστολος Παληός χαρακτηρίστηκε ως «καταπληκτικός πιανίστας» (Cyprien Katsaris) και «ασυνήθιστα χαρισματικός, επικοινωνιακός και αφοσιωμένος μουσικός με σπουδαία φινέτσα, εκφραστικότητα και καλλιτεχνική οντότητα» (Y. Solomon). Διπλωματούχος πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας με καθηγητή τον Τ. Σακελλάριο και πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών, σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες Βερολίνου και Λειψίας με τους G. Sava και M. Tomas, όπου έλαβε σολιστικό δίπλωμα και master με άριστα παμψηφεί και διάκριση, ενώ μελέτησε παράλληλα μουσική δωματίου και διεύθυνση ορχήστρας. Θήτευσε κοντά σε σημαντικές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως οι A. Ciccolini, M. Perahia, C. Katsaris, Y. Solomon, R. Szidon, Γ. Χατζηνίκος. Είναι απόφοιτος και αριστούχος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕKΠΑ. Υπήρξε υπότροφος των Ιδρυμάτων Ι. Κωστόπουλου, Κόσμος εν Αρμονία, του Κρατιδίου της Σαξονίας, του Friedrich Ebert Stiftung και του ΙΚΥ και βραβευθείς πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου, μουσικής δωματίου και σύνθεσης στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Ισπανία. Τιμήθηκε με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών και κέρδισε το Βραβείο Gina Bachauer του Ιδρύματος World in Harmony.

Από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής τού απονεμήθηκαν οι διακρίσεις του καλύτερου νέου καλλιτέχνη της χρονιάς και του καλύτερου δίσκου από Έλληνα καλλιτέχνη. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε σημαντικές συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ρωσία, Νορβηγία, Ρουμανία, Κύπρο, Τουρκία, Η.Π.Α.) και σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου (Philharmonie Βερολίνου, Κοnzerthaus Βιέννης, Carnegie Hall Ν. Υόρκης Φιλαρμονική Όσλο, Auditorio de Falla Γρανάδας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Στις ηχογραφήσεις του περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων συνεργασία με τη Naxos. Έχει συμπράξει επανειλημμένα με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και σημαντικές του εξωτερικού (Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου, Orquesta Ciudad de Granada κ.ά.) και έχει πραγματοποιήσει πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων. Πρώην μέλος του πιανιστικού κουαρτέτου Aurora της Γερμανίας και του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble, έχει διατελέσει λέκτορας πιάνου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς κύκλου συναυλιών Νέοι Κλασικοί.

Φώτης Παπαθανασίου

Ο Φώτης Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και ειδικεύθηκε στην Αθλητιατρική στο Παρίσι. Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων της Ανωτάτης Σχολής Διεθνών Σπουδών των Παρισίων, στην οποία και δίδαξε Πολιτιστική Διπλωματία και Διπλωματία των Πόλεων ως Αναπληρωτής Καθηγητής επί δεκαετία. Υπήρξε Ειδικός Συνεργάτης του πρώην Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ. Ειδικός Σύμβουλος του ΥΠΕΞ. Αντιδήμαρχος Αθηναίων (1995-2002), μεταξύ άλλων ίδρυσε την Τεχνόπολη και το Μουσείο Μαρία Κάλλας. Γεν. Γραμματέας (1990-1994) και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΣ (2006-2009). Διδάσκων Πολιτιστικής Διαχείρισης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1995-2005). Μουσικός Παραγωγός στο Γ’ Πρόγραμμα και τώρα στο Thema Radio, έχει παράξει πάνω από 300 εκπομπές. Έχει διευθύνει την παραγωγή περισσότερων από 400 εκθέσεις, συναυλίες, ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις. Από το 2009 είναι Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη. Το 2016 εξελέγη Πρόεδρος του Συλλόγου των Ιδρυμάτων «ΦΙΛΟΤΗΣ». Έχει συγγράψει βιβλία για τη μουσική και τον πολιτισμό και πλήθος σχετικών άρθρων. Έχει τιμηθεί με τα παράσημα: Ιππότου Λεγεώνος της Τιμής, Ταξιάρχη Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας, καθώς και Επιστημών και Τεχνών της Αυστρίας.

Η είσοδος στην αίθουσα απαγορεύεται μετά την έναρξη της συναυλίας. Οι έχοντες εισιτήριο μπορούν να εισέλθουν στο χώρο μόνο στο διάλειμμα και εφόσον αυτό προβλέπεται.

Τοποθεσία:
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Μέρλιν 1, Αθήνα
Στις 20.30

Eισιτήρια:
20 - 15 - 10 ευρώ

Πληροφορίες / Κρατήσεις:
Τηλ.: 2103611206 | thf.gr

Πηγή:
https://www.culturenow.gr/moysiko-afieroma-stoys-f-liszt-kai-r-strauss-sto-idryma-v-m-theoxaraki/

 

 

Pin It

Ενημερωθείτε καθημερινά και μέσα από τις συνδέσεις του Ινστιτούτου - στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα

1 facebook2 twitter3 youtube4 tumblr5 pinterest6 linked7 stumbleupon8 vk9 Medium

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221