Pin It

Νομός Αχαΐας

Δήμοι Νομού Αχαΐας: Δήμος Αιγιαλείας, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Δήμος Ερυμάνθου,  Δήμος Καλαβρύτων, Δήμος Πατρέων.

Α – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Αρχαία Αιγείρα: Η αρχαία Αίγειρα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Αχαΐας και της περίφημης Αχαϊκής Συμπολιτείας. Βρισκόταν ανατολικά της σημερινής κωμόπολης της Αιγείρας, πάνω στο λόφο που ονομάζεται ''Παλιόκαστρο'', σε υψόμετρο 650 μ. και ο κεντρικός οικισμός της ήταν οχυρωμένος με ισχυρά τείχη.

Δύμη ή Δύμαι
: Ήταν αρχαία πόλη - κράτος της Αχαΐας και η δυτικότερη πόλη της. Η θέση της τοποθετείται στη σημερινή πόλη Κάτω Αχαΐα, 22 χλμ. δυτικά της Πάτρας. Η πόλη ιδρύθηκε από τούς Ίωνες με το όνομα Στράτος και σύμφωνα με τον Στράβωνα βρισκόταν στα αρχαία σύνορα της Αχαΐας και Ηλείας. Ιδρυτής της θεωρείτο ο Δύμας από τον οποίο προέρχεται το όνομα της (Παυσανίου Αχαϊκά). Ανασκαφικές έρευνες έδειξαν ότι η Δύμη δημιουργήθηκε από την ένωση των κωμών που προϋπήρχαν εκεί.

Άνθεια
: Ήταν αρχαία πόλη, πολίχνη, στη σημερινή Πάτρα στο Νομό Αχαΐας. Η Άνθεια ιδρύθηκε από τον Εύμηλο, αυτόχθονα βασιλιά των Αιγιαλέων, και Βασιλιά της Αρόης. Ο Εύμηλος με τη βοήθεια του Τριπτόλεμου από την Ελευσίνα εισήγαγε την καλλιέργεια των δημητριακών και το όργωμα της γης. Ο Εύμηλος μαζί με τον Τριπτόλεμο οίκισαν ακολούθως την Άνθεια, η οποία έλαβε το όνομά της από το γιο του Ευμήλου Ανθεία.

Αρόη
: Ήταν αρχαία πολίχνη στην Αχαΐα. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την ίδρυσή της. Η μία αναφέρει ότι ο Ευρύπυλος, γιος του Ευδαίμονος, βασιλιάς της Θεσσαλίας, μετά τον Τρωικό Πόλεμο, επικεφαλής Θεσσαλών ίδρυσε στην Αρόη αποικία. Η δεύτερη εκδοχή, η οποία και έχει επικρατήσει, λέει ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Εύμηλο, αυτόχθονα βασιλιά των Αιγιαλέων, ο οποίος με τη βοήθεια του Τριπτόλεμου από την Ελευσίνα εισήγαγε την καλλιέργεια των δημητριακών και από το όργωμα (Άροση) της γης πήρε το ονομά της.

Βούρα
(Βορα): Ιδρύθηκε από τους Ίωνες και ήταν μέλος της Ιωνικής Δωδεκάπολης ή Κοινό των Αχαιών και αργότερα της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Απείχε 40 στάδια (7,2 χλμ) από την θάλασσα. Η πόλη πήρε το όνομα της από την Βούρα η οποία ήταν κόρη της Ελίκης και του Ίωνα. Κοντά στην Βούρα και στις όχθες του Βουραϊκού ποταμού υπήρχε , σε σπήλαιο , μαντείο όπου λατρευόταν ο Ηρακλής και υπήρχε και το άγαλμα του. Εκεί οι προσκυνητές έριχναν τους αστραγάλους και διάβαζαν τους χρησμούς στους Πίνακες της Γνώσης, όπως τους αποκαλούσαν. Το σπήλαιο υπάρχει και σήμερα στο χωριό Ζαχλωρίτικα. Στην πόλη υπήρχε ιερό της Άρτεμις, που ήταν και η προστάτιδα της, επίσης ναοί του Διόνυσου και της Δήμητρας. Αποικία της Βούρας ήταν η Σύβαρις στην Κάτω Ιταλία. Η Βούρα καταστράφηκε το 373 π.Χ. μαζί με την Ελίκη από καταστροφικό σεισμό, σώθηκαν από τους κατοίκους των δύο πόλεων μόνο όσοι έλειπαν από αυτές. Η θέση της πόλης πιστεύεται ότι είναι ανάμεσα στους ποταμούς Βουραϊκός και Λαδοπόταμος και στην πόλη του Διακοπτού.

Ελίκη
: Η αρχαία πόλη Ελίκη είχε ιδρυθεί από Ίωνες, βρισκόταν 40 στάδια (7,4 χλμ) από το Αίγιο και 12 στάδια (2,2 χλμ) από τη θάλασσα. Ήταν πρωτεύουσα της Ιωνικής Δωδεκάπολης και λατρευτικό κέντρο όλης της Αχαΐας με επίκεντρο τον ναό του Ελικώνιου Ποσειδώνα. Η Ελίκη έγινε ένα πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο με το δικό της νόμισμα. Τα ευρήματα από την αρχαία Ελίκη περιορίζονται σε δύο χάλκινα νομίσματα, που στεγάζονται στο μουσείο του Βερολίνου. Στη μια όψη του νομίσματος απεικονίζεται το κεφάλι του θεού Ποσειδώνα με τα ελληνικά γράμματα ΕΛΙΚ και μια τρίαινα με δελφίνια κοσμεί την άλλη όψη. Με βάση αυτά τα διακοσμητικά θέματα οι αρχαιολόγοι τοποθετούν τα νομίσματα στον 5ο αιώνα π.Χ. Ο Ποσειδώνας ήταν ο προστάτης της πόλης και λατρευόταν από την ομηρική εποχή.

Κλείτωρ ή Κλείτωρας
: Ήταν αρχαία Αρκαδική πόλη-κράτος. Η περιοχή που βρισκόταν ανήκει σήμερα διοικητικά στην επαρχία Καλαβρύτων και στον Νομό Αχαΐας. Ιδρύθηκε από Πελασγούς πρώτο Έλληνες και ήταν από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες πόλεις της Αρκαδίας. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τον Κλείτωρα, γιό του Αζάνα και εγγονό του Αρκάδα, πέμπτο βασιλιά των Αζανών που ίδρυσε και εποίκισε την πόλη. Σύμφωνα με τον Παυσανία απείχε 60 στάδια από τις πηγές του Αροάνιου και κοντά στην πόλη περνούσε ποταμός με το όνομα Κλείτορ. Στην πόλη υπήρχαν ιερά της Δήμητρας της Ελειθυίας του Ασκληπιού και των Διόσκουρων, το οποίο ήταν έξω από την πόλη, είχε χάλκινα αγάλματα και απείχε τέσσερα στάδια από αυτή. Τριάντα στάδια από τον Κλείτωρα υπήρχε ιερό της Κορίας Αθηνάς με άγαλμα της και κάθε χρόνο προς τιμήν της γίνονταν τα Κοράσια.

Λεόντιο
: Το Λεόντιο ήταν αρχαία πόλη της Αχαΐας. Είχε ιδρυθεί από τους Ίωνες και ήταν μέλος της Ιωνικής Δωδεκάπολης ή Κοινό των Αχαιών. Ήταν ορεινή πόλη και βρισκόταν κοντά στα αρχαία σύνορα της Αχαΐας και Αρκαδίας κοντά στην σημερινή Βλασία Καλαβρύτων, όπου έχουν βρεθεί και ανασκαφεί μυκηναϊκοί τάφοι, τα αρχαία τείχη και αρχαίο θέατρο του 4ου αιώνα π.Χ. Στο χωριό Λεόντιο Αχαΐας έχει βρεθεί ναός της Αρτέμιδας ο οποίος βρίσκεται πάνω στον αρχαίο δρόμο που οδηγούσε στην Αρκαδία. Οι διαστάσεις του ναού είναι 35 x 11 μέτρα. Η πόλη καταστράφηκε στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. από τον Φίλιππο Ε’. Από τον οικισμό αυτόν καταγόταν και ο στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας Καλλικράτης. Το Λεόντιο είχε δημιουργήσει και αποικία στην Χίο τα Λεοντόποδα.

Φαραί
: Σύμφωνα με τη μυθολογία ιδρύθηκε από τον Φάρητο, γιο της Φιλοδάμειας και εγγονό του Δαναού. Βρισκόταν πενήντα στάδια απόσταση από την Πάτρα (περίπου 9 χλμ) και εκατό από τη θάλασσα (περίπου 18 χλμ), χτισμένη στις όχθες του ποταμού Πείρου. Αποτέλεσε μέλος του Κοινού των Αχαιών και της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην εποχή του υπήρχαν ο περίβολος της Αγοράς της πόλης και το μαρμάρινο άγαλμα του Αγοραίου Ερμή το οποίο έφερε επιγραφή στην οποία αναφερόταν ότι ήταν ανάθημα του Μεσσήνιου Σίμυλου, καθώς και το φημισμένο «Χρηστήριο», ένας βωμός που όποιος ήθελε, πήγαινε και έπαιρνε χρησμό από τον θεό ακολουθώντας συγκεκριμένο τελετουργικό. Εκεί υπήρχε και η πηγή με το ιερό ύδωρ του Ερμή. Επίσης δίπλα στον Πείρο υπήρχε άλσος με υπεραιωνόβια πλατάνια. Την εποχή του Καίσαρα Αυγούστου η πόλη ανήκε στη δικαιοδοσία του διοικητή της Πάτρας. Σήμερα η θέση της πόλης έχει οριοθετηθεί ανάμεσα στα σημερινά χωριά Φαραί, Πρέβεδος και Ίσωμα, όπου έχουν ανασκαφεί ρωμαϊκό λουτρό, επιγραφές σε αρχαίο νεκροταφείο και μυκηναϊκοί τάφοι.

Φαιστός
: Σύμφωνα με τον Στέφανο Βυζάντιο: «Έστι και Αχαϊας, ως Ριανός εν Αχαϊκών τρίτω το εθνικόν ομοίως Φαίστιος». Βρισκόταν πολύ κοντά στην αρχαία Ώλενο και στην Δύμη και ανήκε στην Δυμαία χώρα. Οι πολίτες της αποκαλούνταν Φαίστιος και Φαίστια. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Αλέξανδρο Ραγκαβή, το 757 π.Χ. η Φαιστός συνεννώθηκε με τις γύρω πόλεις και δημιουργήθηκε η Δύμη. Η θέση της αρχαίας πόλης δεν έχει βρεθεί, αλλά πιστεύεται ότι βρίσκεται στην περιοχή της σημερινής Φώσταινας.

Ρύπες ή Ρύπαι ή και Ρυπαίη
: Ήταν αρχαία πόλη – κράτος στην Αχαΐα. Οι Ρύπες είχαν ιδρυθεί από Πελασγούς προέλληνες και αργότερα είχε κατοικηθεί από Ίωνες. Η πόλη είχε καταστραφεί και ερημωθεί το 30π.χ. από τους Ρωμαίους. Απο το όνομα της πόλης ονομαζόταν και η περιοχή Ρυπική χώρα. Το όνομα είναι άγνωστο από που προέρχεται. Σύμφωνα με τον Παυσανία απείχε 30 στάδια από το Αίγιο. Το λιμάνι της πόλης ήταν ένας φυσικός κόλπος που ονομαζόταν Ερινεός το σημερινό Λαμπίρι. Στα ανοιχτά του κόλπου συγκρούστηκαν το 412 π.Χ. αθηναϊκές και κορινθιακές τριήρεις.

Αρχαία Σκοτάνη
: Η αρχαία Σκοτάνη ήταν Αρκαδική κώμη της Αζανίας και ανήκε στο κράτος του Κλείτορα. Βρισκόταν στις όχθες του Λάδωνα, κοντά στους Νάσους, Αρκαδική κώμη κι αυτή, δίπλα στο δάσος του Σόρωνα. Επίσης κοντά στην Σκοτάνη υπήρχαν και τα χωριά Λυκούντες και Αργέαθοι.

Μεσσάτις ή Μεσάτη
: Αρχαία πόλη στην Αχαΐα. Ιδρύθηκε από τον Εύμηλο και τον Τριπτόλεμο ανάμεσα στις πόλεις Αρόη και Άνθεια που προ υπήρχαν. Οι πρώτοι κάτοικοι της ήταν αυτόχθονες Ίωνες μέχρι που ήρθε στην περιοχή ο Πρευγένης με τον γιο του Πατρέα, Λακεδαιμόνιοι διωγμένοι από τους Ηρακλείδες Δωριείς του Αριστόδημου, κατέλαβαν την περιοχή και αφού ένωσαν τις πόλεις σε μία τις τείχισαν, η νέα πόλη ονομάστηκε Πάτραι. Το όνομα της προέρχεται και από το γεγονός ότι ήταν ανάμεσα στις άλλες δύο πόλεις. Είχε μεγαλοπρεπή ναό του Διόνυσου στην είσοδο της πόλης, άλλωστε η περιοχή είχε πολλά αμπέλια, που ήταν προστάτης της πόλης και είχε την προσωνυμία Μεσατεύς. Σύμφωνα με την τοπική μυθολογία στην Μεσάτη ανατράφηκε ο Διόνυσος, όταν κινδύνευε από τους Πάνες ή κατά άλλη, νεότερη, εκδοχή από τους Τιτάνες. Σήμερα, σύμφωνα με τις ανασκαφές που έχουν γίνει, η αρχαία πόλη οριοθετείται στην περιοχή του Γηροκομείου - Βούντενης.

Οι Λουσοί ή Λουσσοί ή Λουσαί
: Ήταν αρχαία πόλη της Αρκαδικής Αζανίας, σήμερα διοικητικά ανήκει στον Νομό Αχαΐας. Οι Λουσοί βρίσκονταν ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις Κλείτωρ και Κυναίθη και σε υψόμετρο 1.140 μέτρα. Από τους Λουσούς ήταν ο Αγησίλας νικητής σε αγώνισμα δρόμου στη Πυδιάδα το 542 π.χ. Κατά το συμμαχικό πόλεμο, 220 π.χ. - 217 π.χ. οι Αιτωλοί έφτασαν στο ιερό της Άρτεμης που ήταν σεβαστό από όλους τους Έλληνες και ιερό άσυλο, εκεί όμως έκαναν ιεροσυλία αρπάζοντας τα κοπάδια που ανήκαν στο ιερό της Άρτεμης. Οι Λουσοί είχαν προσχωρήσει στην Αχαϊκή Συμπολιτεία και την εποχή που πέρασε από εκεί ο Παυσανίας είχε εγκαταλειφθεί. Η θέση της πόλης έχει βρεθεί και ανασκάπτεται ακόμα και σήμερα 15 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και στο χωριό Σουδενά. Έχουν ανασκαφεί ναός της Αρτέμιδας και λείψανα κτιρίων. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1898 από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.


ΑΡΧΑΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
http://www.hellinon.net/ANEOMENA/Diatrofi.htm
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2013/06/blog-post_9468.html
http://www.diaforetiko.gr/ta-mistika-tis-diatrofis-ton-archeon-ellinon/
http://www.thefoodproject.gr/page.aspx?itemID=SPG437

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ
https://el.wikipedia.org/wiki/Νομός_Αχαΐας
http://elocus.lib.uoc.gr/dlib/b/2/1/metadata-dlib-ca44d62ba718d90ab232568f5269d5d1_1275298105.tkl
http://www.ktelachaias.gr/?module=default&pages_id=21&lang=el
http://www.e-istoria.com/p4.html
http://historyreport.gr/index.php/Πατριδογνωσία/Πελοπόννησος/1770-44--
http://gak.ach.sch.gr

ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

Σώστρατος: Φίλος του Ηρακλή. Σκοτώθηκε πριν από εκείνον και γι' αυτό ο Ηρακλής του έφτιαξε τάφο έξω από τη Δύμη και πρόσφερε εκεί τα μαλλιά του. Ο Παυσανίας είδε στήλη πάνω στον τάφο και ανάγλυφη παράσταση του Ηρακλή. Οι Δυμαίοι έκαναν και εναγισμούς για το Σώστρατο (Παυσ. 7,17,8).

Ευρύπυλος: Γιος του Ευαίμονα. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές μύθων, όλες όμως συμφωνούν ότι ο Ευρύπυλος εγκαταστάθηκε στην Αρόη (Πάτρα) όπου έφερε το άγαλμα και τη λατρεία του Διονύσου και έβαλε τέλος στις ανθρωποθυσίες για την Τρικλάρια Αρτεμη. Ο τάφος του βρισκόταν στην ακρόπολη των Πατρών και οι κάτοικοι τον τιμούσαν με ετήσιους εναγισμούς στη γιορτή του Διονύσου (Παυσ. 7,19,1-10).

Μελάνιππος: Γιος του Άρη και της Τρίτειας. Σύμφωνα με μία παράδοση αυτός συνοίκισε την πόλη και της έδωσε το όνομα της μητέρας του (Παυσ. 7,22,8).

Ευρύπυλος: Γιος του βασιλιά Δεξαμενού (Παυσ. 7,19,9).

Δεξαμενός: Βασιλιάς. Οι δίδυμες κόρες του είχαν παντρευτεί τους γιους του Αυγεία και της Μολίνης, Κτέατο και Εύρυτο.

Ανθείας: Γιος του Εύμελου. Σκοτώθηκε πέφτοντας από το άρμα του Τριπτόλεμου που είχε πάρει κρυφά.

Δύμας: Από το όνομα του προήλθε η ονομασία της αρχαίας πόλης Δύμης. Γιος του Αιγιμίου.

Τρίτεια: Κόρη του Τρίτωνα και ιέρεια της Αθηνάς. Σύμφωνα με κάποια παράδοση συνευρέθηκε με τον Αρη και ο γιος τους Μελάνιππος συνοίκησε την πόλη και της έδωσε το όνομα της μητέρας του.

Βολίνη: Η Βολίνη ήταν μια κόρη που την ερωτεύτηκε ο Απόλλωνας. Στην προσπάθειά της να του ξεφύγει έπεσε στη θάλασσα σ' αυτό το σημείο και ο Απόλλωνας της χάρισε την αθανασία.

Μνησιμάχη: Κόρη του Δεξαμενού, την έσωσε ο Ηρακλής από τον Κένταυρο Ευρυτίωνα που ήθελε να την παντρευτεί δια της βίας. Υπήρχε άγαλμά της στον Κηφισό (Παυσ. 1,37,3).

Πρευγένης και Πατρεύς: Ο Πρευγένης και ο γιος του Πατρέας ήταν Αχαιοί από τη Λακεδαίμονα, οι οποίοι έχοντας πάρει τη συγκατάθεση των υπόλοιπων Αχαιών έχτισαν πόλη που της έδωσαν το όνομα Πάτραι (Παυσ. 7,6,2).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

Παναγιώτης Καρατζάς: (1776 – 4 Σεπτεμβρίου 1821) ήταν Έλληνας οπλαρχηγός της επανάστασης του 1821 και ένας από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης της Πάτρας.

Κωστής Παλαμάς
Ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και ήταν κριτικός της λογοτεχνίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880, πρωτοπόρος, μαζί με τον Νίκο Καμπά και τον Γεώργιο Δροσίνη, της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής (ή Παλαμικής) σχολής.

Παναγιώτης Κανελλόπουλος
: (Πάτρα, 13 Δεκεμβρίου 1902 – Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 1986) υπήρξε Έλληνας φιλόσοφος, πολιτικός και ακαδημαϊκός. Ανέλαβε για δύο σύντομες θητείες την προεδρία ελληνικών κυβερνήσεων το 1945 και το 1967. Η παρουσία του στη νεοελληνική γραμματεία και φιλοσοφία και η ταυτόχρονη ενασχόλησή του με την πολιτική τον ανέδειξε ως ιδιαίτερο φαινόμενο του σύγχρονου ελληνικού πολιτικού βίου ενώ η μετριοπάθεια, η αυτοκριτική του διάθεση και το ήθος του συνέτειναν, ειδικότερα μετά την Μεταπολίτευση, στην απόδοση του τίτλου του «Νέστορα» της ελληνικής πολιτικής από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων.

Γεώργιος Παπανδρέου: Yπήρξε μία από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες της νεώτερης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Πατέρας του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γεωργίου Γ. Παπανδρέου (με την Κυβέλη Ανδριανού) και παππούς του Γεωργίου Α. Παπανδρέου. Διετέλεσε τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας (1944-1945, 1963, 1964-1965), Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τα χρόνια 1950-1952 και πολλές φορές Υπουργός, με πρώτη υπουργική θητεία στην επαναστατική κυβέρνηση του 1922. Φίλος, συνεργάτης και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Απέκτησε το προσωνύμιο «Γέρος της Δημοκρατίας».

Ανδρέας Ρηγόπουλος: (25 Μαρτίου 1821 – 1988) Ήταν Έλληνας πολιτικός.

Β – Νομός Αχαΐας 2016 -2017

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΜΟΥΣΕΙΑ
http://www.hotelsline.gr/root/newhotel/mx/x_Axaia.asp
http://www.patrasmuseum.gr
http://www.dmko.gr
http://www.aigialeia.gov.gr/el/node/108

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΜΝΗΜΕΙΑ
http://www.efaacha.gr/node/2
http://www.hellinon.net/PELOPONISOS/Axaia.htm
http://www.wondergreece.gr/v1/el/Perioxes/N_Axaias/Politismos/Arxaiologikoi_Xwroi/1314-Rwmaiko_Wdeio_Patrwn
http://monuments.hpclab.ceid.upatras.gr/places.php?place=79
http://www.hotelsline.gr/root/newhotel/mx/x_Axaia.asp
http://aigio.livecity.gr/48042/arxaiologikoi-xwroi

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΑΧΑΪΑΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΓΙΟΡΤΕΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΦΟΡΕΩΝ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ & ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ & ΠΑΖΑΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

http://tetartopress.gr/4ο-voukolirock-festival-στη-ρακίτα-αχαΐας/

http://8gym-patras.ach.sch.gr/autosch/joomla15/index.php/sxoleio-koinonia/ekdiloseis/213-festival-mousikis-kai-xoroy-13-5-2016-kai-14-5-2016


http://www.visit-achaia.gr/el/activities/patrascarnival


http://dytikanea.gr/2016/06/δυμαια-2016-το-πρόγραμμα-των-εκδηλώσεων-τ/

http://www.sportfmpatras.gr/φεστιβάλ-αθλητικών-ακαδημιών-οπαπ-έρ/

http://www.festivalpatras.gr/?section=1768

http://www.agrotour.net/web/guest/activities/~/topicarts/view/84601/215/284
topicarts_redirect=%2Fweb%2Fguest%2Factivities%2F~%2Ftopic%2F215%2F284

http://www.patrasevents.gr/article/228659-giorti-sto-parekklisi-tou-agiou-konstantinou-sto-mirali-axaa

http://events.musicportal.gr/events/index/page:1/area:Α/title:Π/sort:area/direction:desc/

http://www.patrasevents.gr/article/124116-epese-i-aulaia-tou-13ou-pagkalavritinou-antamomatos-deite-fotografies

http://www.protasi.org.gr/index.php/τι-ειναι-η-κινηση-«προταση»-4/τι-ειναι-η-«προταση»-13/κινηση-προταση-και-κεντρο-προληψησ-αχαϊασ-καλλιπολισ

http://www.achaianews.gr/index.php/news/culture-2/21967-πανελλήνιοι-σχολικοί-αγώνες-κλασικού-αθλητισμού-στην-πάτρα

http://dytikanea.gr/2016/09/πανελληνιοσ-αγωνασ-αλεξιπτωτου-πλαγ/

http://www.tempo24.gr/eidisi/78391/synaylia-stin-patra-gia-tin-giorti-tis-moysikis-apo-ton-syndesmo-gallofonon-ahaiashttps://pelopolitismos.wordpress.com/2016/10/12/lithografeion-theater-patra-program-oct-nov-dec2016/

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/405002

http://www.agro-tour.net/web/guest/8/~/topicarts/view/52989/285?_topicarts_redirect=%2Fweb%2Fguest%2F8%2F~%2Ftopic%2F285

http://www.patrasevents.gr/article/123622-axaa-politistikes-ekdiloseis-sto-xorio-vasiliko-ston-erimantho-sta-teli-aigoustou

http://www.visit-achaia.gr/el/attractions/culture/culture-events?start=10


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

http://www.hotelsline.gr/root/newhotel/mx/m_Axaia_tour.asp

http://www.travelstories.gr/community/threads/Αχαια-ναι-έχει-και-η-Αχαια-αξιοθέατα.6332/

http://www.gtp.gr/LocInfo.asp?InfoId=8&Code=EGRGAHc&PrimeCode=EGRGAHc&Level=5&PrimeLevel=5&lng=1

http://www.visit-achaia.gr/el/general-info/bridge-of-rio-antirrio

https://www.tripadvisor.com.gr/Attractions-g3226013-Activities-Achaea_Region_Peloponnese.html
 

ΒΟΥΝΑ

ΧΕΛΜΟΣ ή ΑΡΟΑΝΙΑ: Κοντά στα σύνορα με το Νομό Αρκαδίας, στην περιοχή των Καλαβρύτων στέκεται αγέρωχος ο Χελμός με υψόμετρο 2.355 μ. Στα σλαβικά το όνομά του σημαίνει χιονισμένο βουνό αν και τον λένε και Αροανία εκ του Αροάνιου ποταμού που πηγάζει στο Πλανητέρο, μια θαυμάσια περιοχή στην πλαγιά του όρους. Από την Νεραϊδόραχη ως τα Ύδατα της Στυγός, από το Πλανητέρο ως το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων, από το Ελατόφυτο ως το Σούβαρδο, εκατοντάδες είναι τα σημεία που προκαλούν το θαυμασμό του επισκέπτη. Ακόμα κι αν δεν έχετε ανακαλύψει τη μαγεία της πεζοπορίας και της ορειβασίας, ξεκινήστε απ’ το Χελμό. Είναι σίγουρο ότι θα γίνετε λάτρεις των σπορ. Στο δίκτυο «NATURA 2000» έχει ενταχθεί και ο Χελμός...

Οι μύθοι, οι θρύλοι αλλά και η ιστορία είναι σαν να βρήκαν ένα ιδανικό καταφύγιο να «φωλιάσουν» εδώ για να εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και να προκαλούν τους ιστορικούς ερευνητές. Δασωμένες πλαγιές με δάση Κεφαλληνιακής ελάτης και Μαύρης Πεύκης, απόκρημνοι ασβεστολιθικοί βράχοι, η λίμνη «Μαυρολίμνη» παγετωνικής προέλευσης, η εντυπωσιακή χαράδρα της Στύγας είναι κάποια απ’ τα κύρια χαρακτηριστικά που συνθέτουν το τοπίο του βουνού.

Ο σταυρομίτης είναι το πουλί που απολαμβάνει τους κουκουναρόσπορους που απλόχερα του προσφέρει ο Χελμός. Ένας ακόμα σπάνιος επισκέπτης του βουνού είναι ο δεντρογέρακας που εντοπίζεται κυρίως στα δάση της Ζαρούχλας. Στην οικογένεια των τρωκτικών εντοπίζεται ο νάνος κριαετός που μοιάζει με ποντίκι. Και από σαρκοφάγα, κοράκια, κουρούνες, αλεπούδες, κουνάβια οργώνουν τους βιότοπους της περιοχής. Αλλά το περιβάλλον του Χελμού ομορφαίνουν κάποιες σπάνιες πεταλούδες που συναντώνται μόνο σ’ αυτό το βουνό απ’ όλη την Ευρώπη (Agrodiaetus iphigenia και A. Coelestinus). Στα χαμηλότερα σημεία του όρους συναντάμε και τις μπλε πεταλούδες.

Οι κορυφές του Χελμού:

  • Ψηλή Κορφή: Όνομα και πράγμα η συγκεκριμένη κορυφή καθώς δεν είναι απλώς η ψηλότερη του Χελμού αλλά και ολόκληρου του Αχαϊκού ορεινού όγκου. Βρίσκεται σε ύψος 2.355 μέτρων.
  • Προφήτης Ηλίας: Στα νότια της Ψηλής Κορυφής υψώνεται ο Προφήτης Ηλίας στο ουδόλως ευκαταφρόνητο υψόμετρο των 2.282 μέτρων.
  • Νεραϊδόραχη: Η Νεραϊδόραχη είναι η πιο διάσημη κορυφή της Αχαΐας, καθώς εδώ έχει εγκατασταθεί ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον σύγχρονα τηλεσκόπια της Ευρώπης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.238 μέτρων και τα πλεονεκτήματά της ως προς την αστρονομία έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι είναι μια από τις σκοτεινότερες περιοχές της Ευρώπης τη νύχτα, ενώ πολλές φορές «τρυπάει» τα σύννεφα.
  • Γαρδίκι: Η κορυφή έχει υψόμετρο 2.182 μέτρων και βρίσκεται Ν.Α της Ψηλής Κορφής.
  • Αβγό: Το όνομα της κορυφής σε προϊδεάζει αμέσως για το σχήμα της που είναι ωοειδές. Βρίσκεται Β.Δ της Νεραϊδόραχης σε υψόμετρο 2.138 μέτρων.
  • Γαϊδουρόραχη: Το όνομά της δεν είναι ότι κολακευτικότερο, η κορυφή όμως προσφέρει υπέροχη θέα. Έχει το ίδιο όνομα με πολλές κορυφές στην Ελλάδα και βρίσκεται στα βόρεια του Χελμού σε υψόμετρο 1.980 μέτρων.


ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ (2.224 μ.): Στα σύνορα με το Νομό Ηλείας, εκεί που χαμηλώνει ο Χελμός, ψηλώνει το όρος Ερύμανθος. Οι Δήμοι Αροανίας, Καλαβρύτων, Τριταίας και Φαρρών μοιράζονται τις ομορφιές και τις χάρες του. 
Ο βασιλιάς της Αρκαδίας Λυκάονας, λένε …όσοι τον γνώρισαν, είχε έναν απόγονο που οι μετέπειτα Έλληνες τον ...έκαναν βουνό. Εδώ ζούσε και εκείνος ο φοβερός και τρομερός κάπρος που εξολόθρευσε ο Ηρακλής, λένε …όσοι έκλαψαν τον κάπρο ή δόξασαν το γιό του Δία και της Αλκμήνης.

Πιο σίγουρο απ’ όλα πάντως είναι ότι το βουνό αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων και το ορμητήριο των επαναστατημένων τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και επί Γερμανο - ιταλικής κατοχής...Το ίδιο πλούσια με την ιστορία του είναι και η ζωή και τα νερά του. Ο Ερύμανθος ή Ωλενός με υψόμετρο 2.224μ., ανήκει στη γεωλογική ζώνη Ωλενού - Πίνδου και έχει πολλές πηγές στα αλπικά λιβάδια που βρίσκονται πάνω από τα 1.500 μ.

Στο βουνό αυτό θα θαυμάσουμε την ομορφιά που δίνουν οι σχιστόλιθοι οι οποίοι έχουν ένα έντονο κόκκινο ή πράσινο χρώμα. Τα δάση κωνοφόρων με Κεφαλληνιακή ελάτη (Ables cephalonica) που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα των βόρειων πλαγιών του όρους χαρακτηρίζονται από καλή δομή και πυκνές συστάδες μέχρι το υψόμετρο των 1.800 - 1.900 μ. Οι νότιες πλαγιές του όρους καλύπτονται από δάση Κεφαλληνιακής ελάτης και αραιές συστάδες βουνοκυπάρισσου (Juniperus foetidissima) που συναντώνται από υψόμετρο 1.600 -1.700 μ. και πάνω.

Στον Ερύμανθο συναντάμε τον αμανίτη το μυγοκτόνο που δεν είναι άλλος από το μανιτάρι με το κόκκινο καπέλο και τις άσπρες βούλες το οποίο κατατάσσεται στα δηλητηριώδη καθώς προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές αλλά και μια κατάσταση μέθης και έκστασης αφού διαθέτει παραισθησιογόνες ουσίες. Εδώ έχει επιλέξει να πετάει και η σπάνια πεταλούδα Ραrnassio Apollo.

Από θηλαστικά θα συναντήσουμε κυρίως ασβούς και από πουλιά κυρίως σταχτοπετρόκληδες και καρβουνιάρηδες καθώς και χιονοψάλτες, χρυσαετούς (στις ορθοπλαγιές των φαραγγιών) αλλά και τα κορακοειδή της αλπικής ζώνης, καλιακούδα (purrhocorax graculus) που είναι κατάμαυρα με χαρακτηριστικό κίτρινο ράμφος.

Και σ’ αυτό το βουνό οι προκλήσεις για τους ορειβάτες και πεζοπόρους προσφέρονται απλόχερα.

Οι κορυφές του Ερύμανθου:

  • Ωλενός: Η ψηλότερη κορυφή του Ερύμανθου φτάνει στα 2.224 μέτρα. Το όνομά της σημαίνει ύψωμα (ώλενος) στο σχήμα του οστού της ωλένης. Παρατηρήστε την, για να δείτε αν η λαϊκή φαντασία έκανε καλά τη δουλειά της.
  • Μουγγίλα: Εδώ βόσκουν αμέριμνα το καλοκαίρι κοπάδια από τα Νεζεροχώρια και τη Βλασία. Η κορυφή βρίσκεται στα 2.169 μέτρα και είναι η δεύτερη ψηλότερη του Ερύμανθου.
  • Προφήτης Ηλίας: Η τρίτη σε ύψος κορυφή του βουνού, «κοιτάζει» το Καλέντζι από 2.124 μέτρα ύψος. Ανεβαίνοντας προς τον Προφήτη Ηλία, θα δείτε πέτρινους πύργους που χρησίμευαν για να επικοινωνούν παλιά οι βοσκοί με τους συγγενείς τους.
  • Καλλιφώνι: Εδώ ξεκινά το ταξίδι του ο Σελινούντας, ενώ πάνω στον ορεινό αυτό όγκο (1.996 μ.) μπορεί να διακρίνει κανείς τις κορυφές Μαχαιράς (1.878 μ.), Ψηλές Κορφές (1.757 μ.), Λεπίδα (1.893 μ.) και Τρεις Γυναίκες (1.795 μ.).

ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ (1.926 μ.): Στην «βιτρίνα» του Νομού για τον ταξιδιώτη που έρχεται διά θαλάσσης και φθάνει στο λιμάνι της Πάτρας, δεσπόζει ο Παναχαϊκός με υψόμετρο 1.926 μ. Οι ποταμοί Γλαύκος και Σελινούντας αποτελούν τα φυσικά σύνορα του όρους καθώς βρέχουν τους πρόποδες των δύο πλευρών του. Παλιά το βουνό το έλεγαν και Βοϊδιάς. Τότε είχε και πλούσια βλάστηση και δάση, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων φρόντισε να καταστρέψει η ανεξέλεγκτη υλοτομία και η υπερβόσκηση. Επόμενο ήταν λοιπόν να επέλθει διάβρωση και να ακολουθήσουν κατολισθήσεις στα ασταθή εδάφη του. Τη μοίρα της χλωρίδας είχε και η πανίδα που δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από το ανεξέλεγκτο κυνήγι. Ευτυχώς όμως διασώθηκαν περιοχές με όμορφα δάση αλλά και σημαντικά στοιχεία της χλωρίδας και πανίδας του βουνού. Η Ρακίτα, το Μικρόνι, το Πρασούδι είναι μερικές απ’ τις τοποθεσίες που μαρτυρούν το «ένδοξο» παρελθόν του βουνού αλλά και καθιστούν ελκυστικό το παρόν του...

Γεωλογικά ανήκει στη ζώνη Ωλενού - Πίνδου και αποτελείται κυρίως από φλύσχες (ψαμμιτικές μάργες και κροκαλλοπαγή με αργίλους, κατά τόπους ασβεστόλιθο). Το βουνό χαρακτηρίζει η εναλλαγή των δύο τύπων βιότοπων (θαμνοτόπια - ορεινά λιβάδια) και των δύο τύπων εδαφών (ασβεστόλιθοι με γκρεμούς, χαράδρες και φλύσχες με ομαλές κορφές, ρυάκια κ.λπ.).

Από πουλιά στον Παναχαϊκό θα συναντήσουμε κυρίως γκιώνηδες, κουκουβάγιες, βλάχους, κοκκινόσπιζες, κούκους, ποντικογερακίνες.

Από θηλαστικά κυρίως θα συναντήσουμε σκαντζόχοιρους και αλεπούδες, αλλά και ασβούς, κουνάβια και λίγους λαγούς, πελέκια, ποντίκια και αρουραίους.

Το Παναχαϊκό προσφέρει στους φίλους της πεζοπορίας και ορειβασίας ουκ ολίγες προκλήσεις απόλαυσης.

Έχει ενταχθεί στο δίκτυο «NATURA 2000» για διατήρηση των οικοτόπων καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας του.

Οι κορυφές του Παναχαϊκού:

  • Παλαβό: Γνωστή και ως «Πύργος του Παλαβού» εξαιτίας του παράτολμου εγχειρήματος κάποιου να χτίσει εκεί ένα σπίτι, η κορυφή Παλαβό, είναι η υψηλότερη εκδοχή του Παναχαϊκού και ανεβάζει το βλέμμα μας στα 1.926 μέτρα.
  • Βοδιάς: Είναι αυτός που έχει πολύ νερό. Η κορυφή αυτή του Παναχαϊκού που είναι η πιο διάσημη, είναι και η πλέον εύκολα προσβάσιμη, αλλά και αυτή που μπορεί να διακρίνει αμέσως κανείς κοιτώντας το Παναχαϊκό από την Πάτρα. Το χειμώνα είναι γεμάτη χιόνι. Τα δημοτικά τραγούδια την έχουν τιμήσει με το παραπάνω, και το υψόμετρο της είναι 1.836 μ.
  • Βουνό Γιώργη: Η τρίτη ως προς το υψόμετρο κορυφή του Παναχαϊκού, είναι γνωστή με το μικρό της όνομα. Βρίσκεται στα 1.804 μέτρα και προσεγγίζεται από το χωριό Άνω Καστρίτσι.
  • Μπάρμπας: Βρίσκεται στην Κοινότητα Λεοντίου στην περιοχή της Ρακίτας και σε υψόμετρο 1.613 μ. Εδώ βόσκουν τα κοπάδια της Δυτικής Αχαΐας.
  • Κρανιά: Στα 1.304 μέτρα υψόμετρο ανατολικά του Σελινούντα, βρίσκεται ο ορεινός όγκος της Κρανιάς που είναι ορατός από τον επαρχιακό δρόμο Πατρών-Καλαβρύτων. Εδώ βρίσκονται δύο ξεχασμένοι οικισμοί, ο Μεγάλος και ο Μικρός Ποντιάς, ενώ κυριαρχούν τα δάση της βελανιδιάς. Στο Σελινούντα σχηματίζονται ενδιαφέροντες βιότοποι για άγρια ζώα.

ΑΦΡΟΔΙΣΙΟ (1.445 μ.): Με πλάτη στην Αρκαδία, μεταξύ Τριποτάμων και Δάφνης ορθώνεται το Αφροδίσιο Όρος με υψόμετρο 1.445 μ. Εκεί σκαρφάλωσαν και τα όμορφα πέτρινα χωριά Βεσίνι και Δεχούνι που αποτελούν παραδοσιακούς οικισμούς και νοτιότερα η Δάφνη (Στρέζοβα) με το Βυζαντινό Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας. Ο Σειραίος, ποταμός δίνει τη δροσιά του στους πρόποδες του βουνού. Το βουνό ονομάστηκε έτσι από τα περίφημα λουτρά της Αφροδίτης. Πάνω στο Αφροδίσιο όρος, βρίσκεται το μοναδικό δάσος της Μπαρμπούς με τις αιωνόβιες καστανιές που είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο της φύσης. Σ’ όλο το βουνό, βρίσκουν καταφύγιο και τροφή κοπάδια από αγριογούρουνα. Την περίοδο του κυνηγιού, γίνονται οργανωμένες εξορμήσεις κυνηγών.

Οι κορυφές του Αφροδίσιου:

  • Μαύρη Βρύση: Πρόκειται για το ψηλότερο σημείο του Αφροδίσιου όρους, σε υψόμετρο 1.445 μέτρων και βρίσκεται στα όρια της Αχαΐας και της Αρκαδίας. Οι υπόλοιπες ψηλότερες κορυφές του όρους, είναι ο Αη Λιάς, τα Λακκώματα, η Κορακοφωλιά, (όπου δεσπόζει το βυζαντινό, εν λειτουργία γυναικείο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας Δάφνης) και η Φτελιά.
  • Κλωκός (1.777 μ.): Ανάμεσα στο Παναχαϊκό και στο Χελμό η φύση εγκατέστησε τον Κλωκό με χαμηλότερο ύψος (1.777 μ.) αλλά όχι λιγότερη ομορφιά. Του ‘βαλε και το Βουραϊκό και τον Σελινούντα να τον βρέχουν γύρω - γύρω, τον στόλισε με κάποια ελατοδάση αλλά και ένα εκτεταμένο πουρναροτόπι και το όρισε να στέκεται καταμεσής της Αχαΐας.Ο Κερυνίτης ποταμός, τον χωρίζει από το Ρούσκιο (1.457 μ.) και του δίνει από μακριά την όψη μονοκόρυφου βουνού. Είναι ενδιαφέρον βουνό και προσεγγίζεται εύκολα μέσω Αιγίου, από το χωριό Πτέρη (υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρα). Πάνω απ’ το χωριό Πτέρη βρίσκεται ένα πανέμορφο ελατόδασος. Στις ανοιχτές εκτάσεις του Κλωκού θα συναντήσουμε τον κοκκινοκεφαλά. Περί πουλιού πρόκειται, όχι συνηθισμένου. Η εντυπωσιακή βραχοκορυφογραμμή του Πεπελενίκου (1.405μ.) είναι ένα από τα σημεία συνάντησης, την εποχή της αναπαραγωγής, δεκάδων χιλιάδων coccinella septepunctata (πασχαλίτσα)! Η κορύφωση του μεγαλείου της φύσης!
  • Σκόλις (960 μ.): Η πεδινή Δυτική Αχαΐα έχει το δικό της «βουναλάκι» που το ανακάλυψαν οι αναρριχητές αλλά και οι ανεμοπτεριστές και περνούν θαυμάσια σκαρφαλώνοντας ή πετώντας. Μόλις 960μ. υψόμετρο το βουνό αυτό και η ομορφιά του εντοπίζεται στους γυμνούς και απόκρημνους βράχους του. Οι παλιοί λένε ότι μόλις συννεφιάσει η βουνοκορφή του («πιάσει κατσούλα»), η βροχή είναι θέμα ωρών.   Το όρος Σκόλις βρίσκεται δυτικά του Ερύμανθου και η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας σε υψόμετρο 960 μέτρων. Το βουνό, το λένε πολλοί και Σανταμέρι, στο διάστημα που καλύπτει πάνω από το ομώνυμο χωριό αλλά και Πορτέικο, στο διάστημα που βρίσκεται πάνω από το χωριό Πόρτες.
  • Μόβρη (692 μ.): Είναι η προέκταση του όρους Σκόλις στα Δυτικά της Αχαΐας και το ύψος του μόλις που αγγίζει τα 692 μέτρα. Παλαιότερα ονομαζόταν Μαυρονέρι επειδή οι κάτοικοι της Αχαΐας, «ενοχοποιούσαν» το βουνό για τα μαύρα σύννεφα που έρχονταν από αυτό και έφερναν βροχή. Από το Μαυρονέρι πήραν το όνομά τους και τα Μαύρα Βουνά του Αράξου. Οι Φράγκοι παρέλαβαν την ονομασία, και κατά την εκφορά της Mauvre την έκαναν Μόβρη.
  • Σκιαδοβούνι (1.466 μ.): Είναι σαν προέκταση του Ερύμανθου στα αριστερά του όπως κοιτάζετε το χάρτη. Με πλάτη στο Νομό Ηλείας και υψόμετρο 1.466 μ. «βλέπει» προς την περιοχή της Τριταίας.

ΛΙΜΝΕΣ

H Λίμνη Τσιβλού: Bρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και είναι από τις ελάχιστες που υπάρχουν στην ορεινή Πελοπόννησο. Αιτία για όλη αυτή την ομορφιά ήταν ένα λάθος της φύσης, μια κατολίσθηση που έγινε το 1912 όταν φράχτηκε ο αρχαίος ποταμός Κράθις, που ...γουργουρίζει ακόμα και σήμερα δίπλα της.

Το τοπίο σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρίσεις, καθώς η λίμνη μοιάζει με κουκίδα που «αγκαλιάζεται» από το πράσινο και τις πλαγιές του Χελμού. Η έκτασή της φτάνει τα 200 στρέμματα και στον πυθμένα βρίσκονται ακόμη τα ερείπια των σπιτιών του οικισμού. Είναι πολλοί αυτοί που βρίσκουν την όχθη της λίμνης ιδανική για πικ - νικ και θα το διαπιστώσετε βλέποντας τους ξαπλωμένους να ρεμβάζουν. Οι λιγότερο ρομαντικοί μπορούν να εξυπηρετηθούν από το εστιατόριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Το καλοκαίρι μπορείς να συναντήσεις στη λίμνη και τολμηρά … μπικίνι καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που δικαίως θεωρούν μοναδική εμπειρία ένα μπάνιο με θέα στην καρδιά του βουνού.

Ιδανική ώρα για την Τσιβλού, είναι η ώρα που πέφτει ο ήλιος. Τους χειμερινούς μήνες οι επισκέπτες της κάνουν περιπάτους ή βόλτες με ποδήλατο και αυτοκίνητο στους δρόμους και τα μονοπάτια γύρω της.

H Λίμνη Λάδωνα: Νοτιοδυτικά της Δάφνης, «ακουμπά» το Δήμο Παΐων η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα. Πρόκειται για μια λίμνη που προβάλλει ανέλπιστα μέσα από τον καταπράσινο ορεινό όγκο που καθρεφτίζεται στα νερά της. Προσφέρεται για κολύμπι, ψάρεμα και περισυλλογή. Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Δάφνης, αξιοποιεί τη λίμνη του Λάδωνα όπως και τον ίδιο τον ποταμό με εγκαταστάσεις καγιάκ, ράφτινγκ και κωπηλασίας.

ΠΟΤΑΜΙΑ

Λάδωνας Ποταμός: Eίναι ο υδάτινος «δεσμός» των Νομών Αχαΐας και Αρκαδίας, και ένας από τους αρχαιότερους ποταμούς που η μυθολογία τον ήθελε «δράκοντα», τόπο για θεϊκά ραντεβού και μάχες αναρίθμητες από τις οποίες έχει παρελάσει όλο το δωδεκάθεο.

Ο Λάδωνας των αρχαίων, έχει γίνει πλέον ο ποταμός των σπορ, (ράφτινγκ, καγιάκ, ψάρεμα, πεζοπορία). Το μήκος του ξεπερνά τα 60 χιλιόμετρα και το «σώμα» του στο χάρτη μοιάζει με φίδι που ελίσσεται. Καθ’ οδόν εμπλουτίζεται με τα νερά του Αροανίου και μαζί φτάνουν μέχρι τα σύνορα των δύο Νομών για να απλώσουν τη δροσιά τους στην υπέροχη τεχνητή λίμνη, με τα νερά της οποίας λειτουργεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Οι πηγές του Λάδωνα βρίσκονται πριν από το χωριό Λυκούρια. Ο ποταμός αναφέρεται από τον Παυσανία ο οποίος ταξιδεύοντας στα μέρη μας (περίπου το 174 μ.Χ.) έγραψε «δεν υπάρχει άλλος ποταμός πιο ωραίος ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού». Ονομαστός είναι ο υδροβιότοπος του Λάδωνα και της λίμνης του, με σπάνια είδη  χλωρίδας και πανίδας.

Ποταμός Κράθης: Ο Κράθις βρέχει τα περίφημα Κλουκινοχώρια (Ζαρούχλα, Αγία Βαρβάρα, Σόλο, Περιστέρα, Μεσορούγι και Βουνάκι), έχει ως βασικό υδροδότη του τα νερά της Στύγας και τη λίμνη του Τσιβλού και καταλήγει στον Κορινθιακό Κόλπο.Ο Κράθις δρόσιζε τους ξακουστούς Βαρβαρίτες μαστόρους που έδρασαν εδώ φτιάχνοντας υπέροχους αμυντικούς πύργους. Ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας ξάφνιαζε και τον Παυσανία ο οποίος αναφέρει ότι ρέουν δύο ποταμοί, ο ένας υπέργειος και ο άλλος υπόγειος.

Αροάνιος Ποταμός: Ο Αροάνιος έχει τις πηγές του καλά προστατευμένες στους πρόποδες του Χελμού στα όρια του Πλανητέρου, διασχίζει την κοιλάδα της Κατσάνας και δίνει στη ροή του «ραντεβού» με το χείμαρρο Κλείτορα και τον αρχαιότερο των πελοποννήσιων ποταμών το Λάδωνα με τον οποίο ενώνεται για να φτάσει στην τεχνητή λίμνη της Δάφνης.

Τευθέας Ποταμός: Πηγάζει απ’ την καρδιά του Ερύμανθου, κάτω από τις ψηλότερες κορυφές του βουνού. Στον άνω ρου διαρρέει ορμητικά τη βαθιά εντυπωσιακή χαράδρα μεταξύ Ωλονού (2.221 μ.) και Προφήτη Ηλία (2.124 μ.) κρατώντας μόνιμα νερά πολύ ψηλά ακόμη και το καλοκαίρι. Μεγάλοι καταρράκτες σχηματίζονται στην κοίτη του ποταμού και στα ρέματα που χύνονται σ’ αυτόν από την πλευρά του απόκρημνου όγκου του Προφήτη Ηλία.

Κριός Ποταμός: Ο Κριός ποταμός πηγάζει από το δάσος Περιθωρίου και Σαραντάπηχου, διασχίζει όλο το Δήμο Αιγείρας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα δίνοντας ζωή στα γύρω χωριά του Δήμου.


ΘΑΛΑΣΣΕΣ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ

http://www.visit-achaia.gr/el/attractions/beaches
http://infomust.gr/πελοπόνησσος/νομός-αχαίας/παραλίες-στο-νομό-αχαίας/
http://www.wondergreece.gr/v1/el/Perioxes/N_Axaias/Fysi/Paralies
http://www.fimes.gr/2012/07/paralies-achaias/


ΣΠΗΛΑΙΑ

Σπήλαιο των Λιμνών-Καστριών: Το Σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς, το «Σπήλαιο Λιμνών» έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια. Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ – ΑΝΑΡΙΧΗΣΗ
ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΤΟΧΗΣ
ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑ
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑ
ΙΠΠΑΣΙΑ
CANOYING – KAYAK – ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ – ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
ΨΑΡΕΜΑ
ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΑ
YOGA
PAINTBALL
ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ – ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ
ΤΖΕΤ ΣΚΙ
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

http://www.wondergreece.gr/v1/el/Perioxes/N_Axaias/Drastiriotites/Podilasia
http://www.eospatras.gr
http://www.runnermagazine.gr/agones/9o-Psathathlon
http://spilaiologia.blogspot.nl/2014/04/blog-post.html
http://www.wondergreece.gr/v1/el/Perioxes/N_Axaias/Drastiriotites/Ski_Snowboard/1584-Xionodromiko_kentro_Kalabrytwn
www.ippocamilos.gr
www.patrio.gr
http://www.visit-achaia.gr/el/proposals/activities-by-type/sports/canoekayakrafting
www.nekdiving.gr
http://www.visit-achaia.gr/el/proposals/activities-by-type/sports/mountain-bike/101-istioploia
http://www.guide-of-greece.gr/Εκδηλώσεις--Ταξίδια--Ελεύθερος-Χρόνος--Προσωπικά/Ψάρεμα/Αχαΐα/Κάτω-Αχαΐα/
http://www.strofylianationalpark.gr/index.php/el/foreas-gr/kentro-pliroforisis-gr
http://www.guide-of-greece.gr/Εκπαίδευση--Αθλητισμός/Γιόγκα--Yoga/Αχαΐα/Αίγιο/
https://foursquare.com/v/tennis-club-εκπαιδευτηρια σωτηρχοπουλου/4cb60d02651cb7137e4d3a3a
http://www.visit-achaia.gr/el/tourism-enterprises/alternative-tourism/446-alternative-tourism3
http://www.europe-greece.com/article.php?i=827
http://www.orionas.gr
http://filmpa.gr
http://www.aop.gr 

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:
Τσιπουράδικα
Παραδοσιακά πιάτα
Γλυκά κα.
Γαλακτοκομικά προιόντα

http://www.11888.gr/list?_ypType=keywords&_ypWhat=Μεζεδοπωλεία+-+Ουζερί+-+Τσιπουράδικα&_ypWhere=Πάτρα+%5BΔήμος%5D%2C+Αχαϊα&page=2&_pc=MTA0LjE4OTgxQERhc09URS44LjU2LjBAZGFzZnNxdWVyeTIub3RlLmdy&_sd=1553235809
http://www.patrasevents.gr/article/180666-11-topika-paradosiaka-proionta-gia-ta-opoia-eimaste-perifwnoi-sti-axaia
http://www.exploring-greece.gr/el/show/37131/:ttd/PARADOSSIAKA-GLIKA
http://www.patrasport.gr/cms/?page_id=2154

Οινοτουρισμός στον Ν. Αχαΐας

www.santorwines.gr
www.clauss.grwww.antonopoulosvineyards.com

Ποτοποιεία - Παραγωγοί Κρασιού
www.rira.gr
www.papastamatopoulos.gr
www.oenoforos.grwww.rouvaliswinery.grwww.tetramythoswines.com
www.parparoussis.com         

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ – στον Νομό Αχαΐας

http://www.visit-achaia.gr/el/activities/nightlife
http://casinorio.gr

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ & ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΑ
ΧΛΩΡΙΔΑ & ΠΑΝΙΔΑ
Ζώνες βλάστησης
Οικότοποι
Είδη χλωρίδας (Φυτά και Mήκυτες)
Είδη Πανίδας

https://www.filoxeno.com/articles/index/el/destination/Αχαΐα%20/38.11587289999999/21.952249100000017/11006/municipality/29351/χλωριδα-πανιδα-αχαια
http://www.agro-tour.net/web/guest/nature/~/topicarts/view/84397?_topicarts_redirect=%2Fweb%2Fguest%2Fnature
http://www.gtp.gr/LocInfo.asp?InfoId=37&Code=EGRAAP70PIRTZE&PrimeCode=EGRAAP70PIRTZE&Level=8&PrimeLevel=8&lng=1
http://www.strofylianationalpark.gr/index.php/el/
http://www.visit-achaia.gr/attractions/mountains/282-mountainous-achaia
http://www.agro-tour.net/web/guest/nature/~/topicarts/view/84372/184?topicarts_redirect=%2Fweb%2Fguest%2Fnature%2F~%2Ftopic%2F184

ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Συνεταιρισμοί
http://www.keosoe.gr/enoseiseas/patra/enosi_patra.html
https://patraikiwines.gr/?cat=13
http://www.eop.gr/viomichaniki-paragogi/trofima-viomichanies-viotechnies-antiprosopeies-dianomes/613968-proto-gala-protypos-synetairistiki-viomichania-galaktos-patron/

Εξαγωγικές επιχειρήσεις
http://www.guide-of-greece.gr/Υπηρεσίες--Διάφορες-Ειδικότητες/Εταιρείες-Εξαγωγών/57797/

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ

Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

ΜΕΣΑ  ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

  • Οδικώς
  • Με πλοίο 
  • Αεροπορικώς

Τουριστικά γραφεία Αχαΐας
https://www.xo.gr/profile/profile-907514197/el/
https://www.xo.gr/profile/taxidiotikagrafeia-patra-rosetravel/el/
https://www.xo.gr/dir-products-az/T/touristika-grafeia/?locId=L227

Ένωση Ξενοδόχων Νομού Αχαΐας
http://www.achaiahotels.gr

Pin It

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221

Τελευταία Νέα