Pin It

Νομός Ξάνθης

Δήμοι Νομού Ξάνθης: Δήμος Ξάνθης, Δήμος Μύκης, Δήμος Αβδήρων, Δήμος Τοπείρου

Α – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

http://art-hellas.blogspot.gr/2012/04/blog-post_19.ht
http://www.topeiros.gr/portal/parousiasi/istoria-politismos/122-anctopeiros.html
http://www.visitgreece.gr/el/history/history_of_xanthi

ΑΡΧΑΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

http://www.hellinon.net/ANEOMENA/Diatrofi.htm
http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2013/06/blog-post_9468.html
http://www.diaforetiko.gr/ta-mistika-tis-diatrofis-ton-archeon-ellinon/
http://www.thefoodproject.gr/page.aspx?itemID=SPG437

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

https://www.cityofxanthi.gr/episkeptes/simera-istoria/2966-ιστορία-της-πόλης
http://www.xanthippirest.gr/xanthi-arxaia
http://www.ethnos.gr/taksidi_thraki/arthro/ta_xoria_ton_pomakon-63769972/
http://www.zagalisa.gr/category/katigories/pomakoxoria-nksanthis
http://odigosxanthis.gr/touristikos-odigos/istoria
http://www.agro-tour.net/web/guest/8/~/topicarts/view/76281/279?_topicarts_redirect=%2Fweb%2Fguest%2F8%2F~%2Ftopic%2F279

ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Δημόκριτος:
Γεννήθηκε στα Άβδηρα της Θράκης (Ν. Ξάνθης σήμερα), περί το 470-465 π.χ. και πέθανε το 361 π.χ.. Μέγας Ατομικός Φιλόσοφος εμπνευστής και πατέρας της ατομικής θεωρίας.

Λεύκιππος: Γεννήθηκε στα Άβδηρα της Θράκης τον 5ο π.χ. αιώνα. Φιλόσοφος, συνιδρυτής της ατομικής θεωρίας με τον Δημόκριτο, ίσως και δάσκαλος του.

Βίων:
Γεννήθηκε στα Άβδηρα Θράκης (430-370 π.χ.), Μαθηματικός, Αστρολόγος, Μετεωρολόγος, μαθητής του Δημόκριτου.

Πρωταγόρας:
(485-410 π.χ.) Γεννήθηκε στα Άβδηρα της Θράκης. Ένας από τους διασημότερους Σοφιστές της Αρχαιότητας, σύγχρονος του Σωκράτη. Είπε το «μέτρο όλων των πραγμάτων είναι ο άνθρωπος».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ο Κύριλλος Γ΄: διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως για δυο μικρά χρονικά διαστήματα, το 1652 και το 1654. Καταγόταν από την Ξάνθη.

Ο Χριστόδουλος: Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος (17 Ιανουαρίου 1939 - 28 Ιανουαρίου 2008) γεννήθηκε στην Ξάνθη. Το κοσμικό του όνομα ήταν Χρήστος Παρασκευαΐδης, του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής. Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος για σχεδόν δέκα χρόνια, από το 1998 ως τον θάνατό του το 2008.

Ο Μάνος Χατζιδάκις: (Ξάνθη 23 Οκτωβρίου 1925 – Αθήνα 15 Ιουνίου 1994) υπήρξε κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, διανοούμενος και ποιητής.

Β – ΞΑΝΘΗ 2016-2017

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΜΟΥΣΕΙΑ

http://odigosxanthis.gr/touristikos-odigos/axiotheata/mouseia
http://www.pexanthis.eu/images/mouseia/museums2008.pdf

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ – ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΜΝΗΜΕΙΑ

http://www.gtp.gr/LocInfo.asp?InfoId=9&Code=EGRRXAv&PrimeCode=EGRRXAv&Level=5&PrimeLevel=5&lng=1
http://www.touristorama.com/ksanthi_istorika_thriskeutika_mnimeia-01110
https://www.cityofxanthi.gr/episkeptes/axiotheata/4737-μακεδονικός-τάφος-σταυρούπολης

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ- ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ & ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΓΙΟΡΤΕΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ – ΦΟΡΕΩΝ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ & ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ & ΠΑΖΑΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

http://oldcityofxanthi.gr
http://cultureofxanthi.gr
https://www.cityofxanthi.gr/enimerosi/episkeptes/axiotheata/2976-παζάρι-ξάνθης
http://carnivalofxanthi.gr
http://www.pexanthis.eu/index.php/menu-tourismos/laikos.html
http://www.greektips.gr/index.php/proorismos/thraki/ksanthi/topikes-ekdiloseis
http://www.xanthi-sport.gr/category/athlimata/tenis

http://www.thraki.com.gr/με-απόλυτη-επιτυχία-το-12ο-παμποντιακό-φ/
https://www.xanthipress.gr/protaseis/ekdeiloseis/
http://www.allaboutfestivals.gr/3/1/festivals/22/Η-Ξάνθη-του-Μάνου-Χατζιδάκι/
http://www.fex.org.gr/festibal-klassikis-moysikis
http://www.gtp.gr/LocInfo.asp?InfoId=16&Code=EGRRXAv&PrimeCode=EGRRXAv&Level=5&PrimeLevel=5&lng=1
http://pomakohoria.blogspot.gr/2010/08/blog-post_11.html
https://time2rally.gr/2016/10/02/anavasi-toksoton-ksanthis-2016/
http://www.pegasus-xanthi.gr
https://www.cityofxanthi.gr/enimerosi/nea/ekdiloseis/ekdiloseisall

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

http://xanthi-eurotaxi.blogspot.com/2009/03/blog-post_1399.html
http://www.hotelsline.gr/root/newhotel/mx/Xanthi_old_town.asp
http://www.monastiria.gr/thraki/nomos-xanthis/iera-moni-metoxi-porto-lagos/
http://www.hotelsline.gr/root/newhotel/mx/m_Xanthi_tour.asp
https://www.cityofxanthi.gr/episkeptes/axiotheata  
https://www.cityofxanthi.gr/component/tags/tag/37-τουρισμοσ

ΒΟΥΝΑ-ΟΡΟΣΕΙΡΕΣ

Κούλα
Η Κούλα είναι οροσειρά, μήκους 25 χιλιομέτρων περίπου, της βόρειας Ελλάδας με μέγιστο υψόμετρο 1.828 μέτρα (κορυφή Γυφτόκαστρο της Χαϊντούς στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας). Βρίσκεται στους νομούς Ξάνθης και Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης. Είναι το ψηλότερο βουνό της Θράκης. Η Κούλα αποτελείται από δύο κύριους ορεινούς όγκους, την Χαϊντού ή Ερύμανθο νοτιοανατολικά, και την Στάμνα βορειοδυτικά, οι οποίοι χωρίζονται από το υψηλό οροπέδιο, Μεγάλο Λιβάδι Λεπίδα. Στην Χαϊντού εκτείνεται το σημαντικό ομώνυμο δάσος. Ακόμη, από την Κούλα πηγάζει ο ποταμός Άρδας, παραπόταμος του Έβρου και ο Κόσυνθος. Το ορεινό συγκρότημα της Κούλας αποτελεί το σύγχρονο όριο μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης.

Χαϊντού
Η Χαϊντού ή Ερύμανθος είναι βουνό της Βόρειας Ελλάδας, με μέγιστο υψόμετρο 1.828 μέτρα (κορυφή Γυφτόκαστρο). Βρίσκεται μεταξύ του νομού Ξάνθης και του νομού Δράμας, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και αποτελεί το νοτιοανατολικότερο άκρο της οροσειράς της Κούλας στην Κεντρική Ροδόπη. Είναι ο κυριότερος ορεινός όγκος της Κούλας και αποτελεί το σύγχρονο φυσικό όριο μεταξύ Θράκης και Μακεδονίας. Διαχωρίζεται από την Στάμνα από την ορεινή περιοχή του Λεπίδα με τα εκτεταμένα οροπέδια (όπως το Μεγάλο Λιβάδι Λεπίδα). Από τις ανατολικές πλαγιές της Χαϊντούς πηγάζει ο ποταμός Κόσυνθος, ενώ από την δυτική πλευρά του βουνού, ρέει το Αρκουδόρεμα που χύνεται στο Νέστο. Το δάσος της Χαϊντούς αποτελείται από υπεραιωνόβιες οξιές, ύψους άνω των 30 μέτρων, καθώς και από πεύκα, έλατα, ερυθρελάτες κ.α. Στο βουνό φύεται και ο ενδυμικός κίτρινος κρίνος της Ροδόπης. Στην πανίδα της Χαϊντούς συγκαταλέγονται αρκούδες και ζαρκάδια, λύκοι, αγριόχοιροι, καθώς και σπάνια πτηνά όπως η μαύρη τσικλητάρα και ο αγριόκουρκος.

Ροδόπη
Στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας, βόρεια των Νομών Δράμας και Ξάνθης, η Δυτική και Κεντρική Ροδόπη σηματοδοτεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης, η οποία καταλαμβάνει έκταση περίπου 19.000 km2. Το 82% της συνολικής έκτασης της Ροδόπης ανήκει στην Βουλγαρία και μόνο το 18 % βρίσκεται στην Ελλάδα. Η ψηλότερη κορυφή της στην Ελλάδα είναι η Δελημπόσκα με ύψος 1.953 μέτρα. και βρίσκεται στο νομό Δράμας, κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η βλάστησή της καλύπτει όλα τα είδη της Ευρώπης, από τα αείφυλλα και πλατύφυλλα δένδρα μέχρι τα σκανδιναβικά ψυχρόβια κωνοφόρα, όπως είναι τα δάση με σημύδες και ερυθρέλατα. Πολλές από της περιοχές της οροσειράς έχουν ιδιαίτερο βιολογικό ενδιαφέρον και περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο NATURA 2000, όπως: το όρος Χαϊντού Κούλα, το Παρθένο δάσος του Φρακτού, τα δάση Σημύδας, η Ελατιά, οι κορυφές του όρους Φαλακρό.

Αχλαδόβουνο
Το Αχλαδόβουνο ή Αχλαδοβούνι ή Αχλάτ Τσάλ ή Τσαλ είναι βουνό της Θράκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Έχει μέγιστο υψόμετρο 1.415 μέτρα στην (κορυφή Τσάλι ή Τσαλ) που δεσπόζει στο βορειοδυτικό ορίζοντα της πόλης της Ξάνθης. Αποτελεί νότια απόληξη της οροσειράς της Κεντρικής Ρόδόπης και θεωρείται ορισμένες φορές, ως νότια απόληξη και συνέχεια της οροσειράς της Κούλας. Εκτός από το Τσαλ, άλλες κορυφές είναι το Καρπούζι (1.286 μ.), η Πυραμίδα (1.170 μ.), ο Μεγάλος Λόφος (1.145 μ.) κ.α. Ο ορεινός όγκος του Αχλαδόβουνου χωρίζεται βόρεια, από τον Ερύμανθο (Χαϊντού), με το πέρασμα του Λυκοδρομίου και ανατολικά, από την Καμέρτζη με τον Κόσυνθο. Δυτικά, καταλήγει στα Στενά του Νέστου, ενώ νότια, καταλήγει στην πεδιάδα της Βιστονίας.

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ

Ο Καταρράκτης του Τραχωνίου (για τους κατοίκους του Παρανεστίου Δράμας) ή Λειβαδίτη (για τους δημότες της Σταυρούπολης Ξάνθης), είναι ο υψηλότερος ίσως στο ελληνικό τμήμα της Ροδόπης, και πιθανόν ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων. Τα νερά πέφτουν με ορμή από ύψος 60 περίπου μέτρων, χαρίζοντας πλούσια βλάστηση στις σχισμές των βράχων. Τον περιβάλλουν μύθοι και θρύλοι αιώνων, για «καλοκυράδες» (νεράιδες) και Σάτυρους, που όταν δύσει ο ήλιος ξεμυτίζουν με αέρινα νήματα και αυλούς στις παρυφές του.

ΛΙΜΝΕΣ

Η λίμνη Βιστωνίδα ή λίμνη Μπουρού (παλαιότερη ονομασία) βρίσκεται στα σύνορα των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης και ο υγροβιότοπός της προστατεύεται από την σύμβαση Ραμσάρ. Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, συνολικής έκτασης 45 τ.χλμ με μέγιστο μήκος 12,5 χλμ. και μέγιστο πλάτος 7 χλμ. Στη λίμνη αυτή εκβάλουν τρεις μικροί ποταμοί που την τροφοδοτούν με νερό. Το μέσο βάθος υπολογίζεται στα 4 μέτρα. Η λίμνη συνδέεται με την θάλασσα, τον Βιστωνικό Κόλπο ή λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγους, μέσω στενών καναλιών και λόγω του θαλασσινού νερού που εισέρχεται στην λίμνη το νερό της παρουσιάζει μεταβολές αλατότητας. Τα αβαθή ύδατά της προσφέρονται για ιχθυοτροφικές δραστηριότητες, με την εκμετάλλευση των μετακινήσεων των ψαριών από και προς το εσωτερικό της κυρίως για πολλαπλασιασμό. Η λίμνη περιβάλλεται από καλαμιώνες, έχει ζώνες αρμυρικιών, αλίπεδα, παραποτάμια δάση καθώς και λίμνες με γλυκό νερό και υγρά λιβάδια. Στην λίμνη έχουν καταγραφεί 227 είδη πουλιών μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια όπως το κεφαλούδι, η λαγγόνα και η νανόχηνα. Η Ελλάδα, μετά την επικύρωση της συνθήκης Ραμσάρ, περιέλαβε τον υδροβιότοπο της Βιστωνίδας στον κατάλογο Natura 2000, των προστατευομένων οικοτόπων και υγροβιοτόπων της χώρας μαζί με τα είδη χλωρίδας και πανίδας αυτών.

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΕΣ

Η Λιμνοθάλασσα Βάσσοβας, η Λιμνοθάλασσα Ερατεινού, η Λιμνοθάλασσα Αγιάσματος, η Λιμνοθάλασσα Κοκάλας, η Λιμνοθάλασσα Χαϊδευτού, η Λιμνοθάλασσα Κεραμωτής, η Λιμνοθάλασσα Μοναστηρακίου και η Λιμνοθάλασσα των Μαγγάνων.

Η Λάφρη και Λαφρούδα είναι δύο παράκτιες λιμνοθάλασσες, που βρίσκονται ανάμεσα στο Πόρτο Λάγος και τη Μάνδρα, νοτιοδυτικά της Βιστωνίδας λίμνης και χρησιμοποιούνται σαν ιχθυοδεξαμενές. Είναι αβαθείς και λασπώδεις, με νερό υφάλμυρο, μιας και μέσα από στενά περάσματα επικοινωνούν συνεχώς με την θάλασσα. Το βάθος τους δεν παραμένει πάντοτε σταθερό αλλά ποικίλλει ανάλογα με την διεύθυνση και την ένταση των ανέμων.

ΠΟΤΑΜΙΑ- ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ

Ο ποταμός Κομψάτος είναι ο πιο σημαντικός ποταμός του νομού. Έχει συνολικό μήκος 68 χιλιόμετρα και πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης (περιοχή Διάσπαρτου στην Ξάνθη) και καταλήγει στην λίμνη Βιστωνίδα. Η περιοχή του ποταμού είναι σημαντικός βιότοπος για την ορνιθοπανίδα, για 130 περίπου είδη πουλιών τα οποία έχουν παρατηρηθεί, ορισμένα από τα οποία είναι απειλούμενα με εξαφάνιση. Η λεκάνη απορροής του Κομψάτου είναι 567 τ.χ. Το τοπίο γύρω από το ποτάμι καλύπτεται κυρίως από δάση βελανιδιάς.

Ο ποταμός Νέστος είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, ενώ ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη και τους νομούς Καβάλας και Ξάνθης, έχοντας πρώτα διατρέξει το νομό Δράμας. Η συνολική του πορεία καλύπτει 243 χλμ, 130 από τα οποία βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος, αφού πρώτα έχει διασχίσει τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και το όρος Φαλακρό. Το δέλτα του ποταμού, έκτασης 550.000 στρεμμάτων, αποτελεί 'Υδροβιότοπο Διεθνούς σημασίας' και μέρος του Εθνικού Πάρκου που περιλαμβάνει τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα. Εκτείνεται από τη Νέα Καρβάλη έως τα Άβδηρα, ενώ εκεί βρίσκεται και το παραποτάμιο δάσος, γνωστό και ως Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν). Ο ποταμός Νέστος, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αποτελούσε το βόρειο όριο εξάπλωσης των λιονταριών στην Ελλάδα. Σήμερα βρίσκουν καταφύγιο ή τροφή 300 είδη πουλιών, 30 είδη αρπακτικών, 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, ενώ αρκετά είναι και τα είδη ψαριών που ζουν στις λιμνοθάλασσες του δέλτα.

O ποταμός Κόσυνθος ή Κομψάτος ή Κοσσινίτης με συνολικό μήκος 55 χιλιομέτρων, είναι ένα από τα πιο σημαντικά ποτάμια της Ελληνικής Θράκης. Διασχίζει το νομό Ξάνθης και ένα τμήμα του Νομού Ροδόπης. Πηγάζει από το όρος Ερύμανθος ή Χαϊντού του ορεινού συγκροτήματος της Κούλας, της οροσειράς της Κεντρικής Ροδόπης, και ρέει νότια - νοτιοανατολικά και αφού διαρρεύσει την πόλη της Ξάνθης, εκβάλλει τελικά στην Βιστωνίδα κοντά στο Σέλινο. Η λεκάνη απορροής του έχει έκταση 530 τ.χλμ. και περιλαμβάνει κυρίως την ορεινή περιοχή. Δρυοδάση, πευκοδάση και δάση βελανιδιών απλώνονται κατά μήκος της περιοχής, ενώ οξιές συναντώνται κοντά και κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

ΠΕΔΙΑΔΕΣ

Ο Νομός Ξάνθης, ξεκινά από τα βουνά της Ροδόπης με τα παρθένα δάση και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ανάμεσα στα βουνά στο νότιο τμήμα του νομού σχηματίζεται ο πλούσιος κάμπος της Ξάνθης με έκταση 430 τ.χλμ. περίπου και πλούσια γεωργική παραγωγή, που φτάνει ως την θάλασσα.

ΘΑΛΑΣΣΕΣ – ΠΑΡΑΛΙΕΣ

http://www.wondergreece.gr/v1/el/Perioxes/N_Ksanthis/Fysi/Paralies

ΣΠΗΛΑΙΑ

http://greenspots.gr/JtiPoi.aspx?id=396

ΔΑΣΗ

Δάσος Οξιάς στην Τσίχλα, Χαϊντού
Βόρεια της κοιλάδας του Νέστου, η Χαϊντού είναι το νότιο τμήμα του όρους Κούλα. Το δάσος Οξιάς στην Χαϊντού, μαζί με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Λειβαδίτη, αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες και ερευνητές που μπορούν να παρατηρήσουν σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Τα δάση οξιάς που κυριαρχούν στην Χαϊντού, αναμειγνύονται με την δασική πεύκη, την σημύδα και την υβριδογενή ελάτη, ενώ σε υψόμετρο πάνω από 1.000 m, αρχίζουν να κυριαρχούν χορτολιβαδικές εκτάσεις, απομεινάρια θερινών βοσκοτόπων που χρησιμοποιήθηκαν για εκατοντάδες έτη από τους νομάδες κτηνοτρόφους. Μετά το 1940, με την μείωση της κτηνοτροφίας, παρατηρείται έντονη φυσική αναγέννηση, κυρίως της δασικής πεύκης και της σημύδας, σε πολλά σημεία του δασικού συμπλέγματος.

Αισθητικό Δάσος Νέστου
Η περιοχή που βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Κομνηνών και Τοξοτών του Νομού Ξάνθης και του οικισμού Παραδείσου του Νομού Καβάλας, γνωστότερη με την επωνυμία "Στενά Νέστου", κατά το 1977, κηρύχθηκε σαν Αισθητικό Δάσος των Στενών Νέστου.
Είναι ένα μνημείο της φύσης που περιλαμβάνει συνολική έκταση 23.800 στρεμμάτων από τα οποία 12.500 ανήκουν διοικητικά στο Νομό Ξάνθης και τα υπόλοιπα 11.300 στον Νομό Καβάλας. Διαθέτει εκπληκτικά τοπία μοναδικής αισθητικής και εξαιρετικού κάλλους, με ποικιλόμορφη και αξιόλογη πανίδα και χλωρίδα. Τα Στενά του Νέστου ονομάζονται και Θρακικά Τέμπη.

Το δάσος του "Κοτζά - Ορμάν"
Δίπλα στις όχθες του Νέστου από τους Τοξότες έως τις εκβολές του, σε μήκος 27 και πλάτος 3 - 7 χλμ. αναπτυσσόταν με την βοήθεια των ζωτικών νερών του, το ωραιότερο και πολυτιμότερο υδροχαρές δάσος της Ευρώπης, το Κοτζά - Ορμάν (Μεγάλο ή θρυλικό Δάσος κατά την τουρκική γλώσσα), σε έκταση 130.000 στρεμμάτων περίπου. Η καταστροφή του πραγματοποιήθηκε όταν το μεγαλύτερο μέρος του εκχερσώθηκε την δεκαετία του 1950. Τα εναπομείναντα μόλις 4.500 στρέμματα (συνολικά και από τις δύο πλευρές του ποταμού), βρίσκονται κάτω από καθεστώς απόλυτης προστασίας, και είναι περιφραγμένα. Ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα δένδρα που είναι γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο η ολότριχος μελία με τα βελουδωτά φύλλα, που είναι γνωστή ως το πολυτιμότερο ξύλο της Ευρώπης, φύεται μόνον στο δάσος αυτό κατά συστάδες. Σε όλη την Ευρώπη μόνο στο δάσος αυτό εύρισκαν τροφή και καταφύγιο πολλά αγρίμια όπως αγριόχοιροι, λύκοι, οι σπάνιοι λύγκες, τσακάλια δύο ειδών, ενυδρίδες, ασβοί, αλεπούδες, λαγοί και συχνά ζαρκάδια. Υπάρχουν επίσης και όλα τα υδρόβια, διαβατικά και ενδημικά πτηνά, καθώς και ο φασιανός, που μόνο στην Ελλάδα βρίσκεται σε άγρια κατάσταση.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ

http
://www.eosx.gr/refuge_info.html

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ – ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ
ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΤΟΧΗΣ
ΙΠΠΑΣΙΑ
ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ – ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
CANOYING – KAYAK – ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ – ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
ΨΑΡΕΜΑ
ΤΕΝΙΣ
PAINTBALL
ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ – ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ
ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

http://www.topeiros.gr/portal/parousiasi/fisi-tourismos/126-paralies.html
http://viewsofgreece.gr/travel/?p=332
http://www.pexanthis.eu/index.php/menu-tourismos/enallaktikos-/athlitikos.html
http://odigosxanthis.gr/touristikos-odigos/axiotheata/monasthria
https://www.cityofxanthi.gr/enimerosi/episkeptes/axiotheata/2975-mones-naoi
http://www.xanthi.ilsp.gr/cultureportalweb/article.php?article_id=155&topic_id=32&level=&belongs=&area_id=4&lang=gr
http://hotelsline.com/el/article/nestos-prosvasi-drastiriotitew-simeia-enimerosis-diamoni-xenodoxeia
http://hotelsline.com/el/article/rafting-canoe-kayak-nestos-drastiriotites-diamoni-xenodoxeia-xenones-domatia
http://www.riverland.gr
https://xanthipaintballclub.wordpress.com

http://www.aenosi.gr/47FB19DB.el.aspx
http://alexiptotoplagias-kairos.blogspot.gr/2012/01/blog-post_30.html
http://www.aeromodelling.gr/ForumS/index.php?topic=7869.0
http://www.astronomia.gr/wiki/index.php?title=Σύλλογος_Ερασιτεχνικής_Αστρονομίας_Θράκης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:

Παραδοσιακά πιάτα
Θαλασσινοί μεζέδες
Φρούτα
Γλυκά
Τοπικά προϊόντα κ.α.

http://www.athinorama.gr/travel/world/guide.aspx?artid=1196&did=433&aid=710050
http://www.visitgreece.gr/el/gastronomy/traditional_products/traditional_products_prefecture_of_xanthi
http://www.agro-tour.net/web/guest/art_culture/~/topicarts/view/47930/213?_topicarts_redirect=%2Fweb%2Fguest%2Fart_culture%2F~%2Ftopic%2F213
http://www.sofiasgeuseis.gr
http://www.arttable.gr/estiatoria_ellada/article/17883/xanthh-estiatoria
http://natpresh.blogspot.gr/2009/10/blog-post_04.html
http://www.olivemagazine.gr/γαστρονομικά/ταξιδεύοντας/ξάνθη-σταυροδρόμι-γεύσεων-και-πολιτι/

ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

http://www.ktima-vourvoukeli.gr/indexEl.html
http://winesurveyor.weebly.com/tour1103.html
http://oldcityofxanthi.gr/event/βραδιά-οινογνωσίας/
http://www.jti-rhodope.eu/route.php?route=3_37&lang=el

ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ –ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΡΑΣΙΟΥ ....(ενδεικτικά)

http://www.sgouridiwines.gr
http://winesurveyor.weebly.com/tour1103.html
https://echamber.ebex.gr/echamber/login.php?action=sMember&registerID=7969&back=kad&kad=11&page=0
http://anatolikoswinery.gr

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ......(ενδεικτικά)

http://www.bestofxanthi.gr/index.php?catid=23
http://odigosxanthis.gr/epaggelmatikos-odigos/diaskedash
http://room5.trivago.gr/237-xanthi-ekdromi-apodrasi-stin-xanthi-axiotheata-tavernes-nuxterini-zoi/

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ & ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΑ

ΧΛΩΡΙΔΑ & ΠΑΝΙΔΑ
Ζώνες βλάστησης
Οικότοποι
Είδη χλωρίδας (Φυτά και Mήκυτες)
Είδη Πανίδας

http://www.naturagraeca.com/ws/119,181,175,1,1,Οροσειρά-Ροδόπης
http://www.pexanthis.eu/index.php/menu-tourismos/enallaktikos-/birdwatching.html
http://www.pexanthis.eu/index.php/menu-tourismos/igrotopoi.html
http://www.forestvillage.gr
http://www.mitnet.gr/orfeas/odiporiko/delta-nestou/delta-nestou.htm
http://www.hotelsline.gr/root/newhotel/mx/Xanthi_Nestos_delta.asp

http://www.ekby.gr/Rhodope/gr/rodopi.htm
http://www.visitgreece.gr/el/nature/rivers/escape_at_the_nestos_straits
http://www.topeiros.gr/portal/parousiasi/fisi-tourismos/125-kotzaorman.html

ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Συνεταιρισμοί ....................(ενδεικτικά)

http://www.mitatomushrooms.com
http://www.e-troufa.gr
http://www.agrodata.gr/αναζήτηση-παραγωγών/38

Εξαγωγικές επιχειρήσεις .....(ενδεικτικά)

http://www.ethraki.com/index.php/greek-thracian-products/item/11240-thraki-smartfood
http://news247.gr/eidiseis/weekend-edition/kariokes-papaparaskeya-apo-th-vrazilia-sthn-ksanthh.2842937.html

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

. Οδικώς
. Με αστική συγκoινωνία
. Σιδηροδρομικώς
. Αεροπορικώς

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ......(ενδεικτικά)

http://www.pexanthis.eu/index.php/menu-tourismos/grtaxidion.html
http://www.openseas.gr/el/taxidiotika-grafeia/xanthi
http://www.tsaroucha-travel.gr/home/
http://www.cdftravel.gr
http://www.tasiostravel.gr

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

http://thracehotels.gr/portal/

 
Pin It

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221

Τελευταία Νέα