Pin It

Αλλάζει ο χρόνος των ονείρων μου

Άρθρο του Σωτήρη Τσατταλιού

Για μένα είναι ξενάγηση οι χρόνοι των ονείρων, για μένα είναι ξενάγηση οι χρόνοι του παρελθόντος, στις διορθώσεις του παρόντος για τις εξελίξεις στο μέλλον. Χωρίς αυτά, ο χώρος μου κι εγώ απειλούμαστε, μάλιστα απειλούμαστε.

Με φοβερίζει η αντί συνείδηση, ή όταν δεν μεγαλώνει, ιδίως όσο μεγαλώνει. Εδώ σε αυτό το δοκίμιο θα γίνω αντιρρησίας συνείδησης, γιατί φοβάμαι την αντί συνείδηση, δεν φοβάμαι και δεν λυπάμαι για την άποψή μου, γιατί εγώ έχω και την ξέρω όσο μπορώ καλύτερα, και την προσαρμόζω στην ζωή μου όσο μπορώ καλύτερα, και σε ξέρω, γιατί σε διάβασα και σε αγαπάω όχι μόνο για όλα αυτά που πρόσφερες, έτσι μόνο για τον δημόσιο διάλογο, έτσι απλά σε αγαπάω. Κατά την άποψή μας η άποψή σου, κατά την άποψή σου η άποψή μου, χωρίς της απιστίας τις στροφές που σαν φίδι σε κάνει το επάγγελμα, μα δεν έχεις ιδεώδη, άρα δεν σε είπα φίδι. Και εμείς στο επάγγελμα και στα ιδεώδη που δέχονται σε δύσκολες στιγμές την κριτική από τα νήματα, θα σου το γράψω με σπρέι που όταν κυβερνάς, τότε μόνο ο χώρος μου σε καίει, φασιστικά ιδρύματα με ψυχρά καθίσματα που ρίχνουν της ανεργίας βλήματα, και τις καρδιές μας καταστρέφουν.

Μα βαρέθηκα και αυτό, μα είναι στην ζωή σημαντικό και για τα παιδιά που άλλοι τα καταστρέφουν, τους κάνουν δολοφόνους ή καταστροφείς χωρίς λόγω για ανατροπή, τους πλέκουν λόγια με βελόνες για όλα αυτά που δεν ξέρουν, τέλος πάντων συγχύστηκα. Κι εσύ γιατί νευρίασες, κατάλαβα ρε συ, θες μόνο να προσβάλεις, να είναι το στόμα σου και τα δήθεν πιστεύω σου σαν τα οργανάκια σου, σε καταλαβαίνω γι’ αυτό το είπα. Συγγνώμη μπορώ να αλλάξω, μπορώ να αλλάξω και χώρο. Τι να μας πεις κι εσύ, είπες: «μπορείτε να αλλάξετε είναι η λύση στην άποψη μας» γι’ αυτό, γι’ αυτό είσαι κάθαρμα, και η δική μου που είναι βρε?

Εγώ δεν είχα πει ότι: « ο άνθρωπος ποτέ δεν άλλαξε, γιατί πάντα άλλαζε». Ο εγωίσταρος, ανά πάσα στιγμή κατά την περίοδο ισχύος να μου στερήσει τα τρόφιμά μου, ο ανόητος. Κοίτα, σε αυτήν την υπάρχουσα ομάδα και στιγμή. Τι πρέπει να προσέξει, για να μην μετανιώσει αυτά που έχει εκφράσει με τις οδηγίες του κατασκευαστή της ελευθερίας λόγου, δεν φέρνουμε αντίρρηση στις ιδέες και απόψεις του αλλού, και οι περιορισμοί να λείπουν αν δεν είστε κυβέρνηση για τη ρητορική μίσους. Βέβαια, η ελευθερία λόγου είναι να εκφράζεται ο καθένας και δημόσια χωρίς τον εξευτελισμό, την τιμωρία, την αυστηρή μεταχείριση και του λόγου, και από τροφή του λόγου ταγή. Γιατί κι εμείς έχουμε εγωισμό κύριε, της αξιοπρέπειας, και της υγιεινής, αυτός θα πει ότι ήρθε η στιγμή και της αλλαγής πάνας, ο άσχετος.

Ώρες - ώρες δεν νιώθω καλά, αλλά είναι με τις ώρες, νιώθω σαν να είμαι κλεισμένος στο πατάρι σε έναν βοηθητικό χώρο, κρυμένος εκεί να βγάζω το κεφάλι από το παράθυρο και να κάνω τον κούκο, κι έτσι σου αλλάζω και την ώρα. Οι έγκυρη των τιμών και σε βάθος ενημέρωσης, για να μην χάνεις τις προσφορές των θαμπών και γυαλιστερών φρούτων στις πωλήσεις χωρίς τον άσο νούμερα, προσέχουν την μόστρα έχουν λεφτά και πληρώνουν από μάρκετινγκ μέχρι ό,τι θες. Και με μια μαριονέτα βρίσκουν την ιδέα για τις μαριονέτες, πώς να κρατήσουν αυτό που θέλουν, πώς να σε κοροϊδεύουν για να κρατήσουν αυτό που θέλουν, πουλώντας μια ψεύτικη ελευθερία και καταστρέφοντας μια πλήρης αληθινή, για μια μαζική βλακεία στην υλοποίηση. Χωρίς εμάς, είστε όλοι ειδικοί φρουροί με πουά μπανάνες, και σε ποικιλία σχεδίων και σε βέρες με βίτσιο. Ενώ εμείς, όπως και το άμα θες να φύγεις μείνε. Για να ενισχύσουμε την εμπειρία σας μην τους ακούτε, ώστε να σας ακούν, γιατί είμαστε όλοι με ακουστική. Να μιλάτε στα παιδιά σας για το χάσμα τον γενεών σας που ήταν σαν ξεχωριστά δοχεία, και τα χέρια σας μαστίζουν τα πιο ανοιχτόμυαλα, τα πιο άκακα και τα πιο αγνά, αυτό που υποτίθεται και θέλατε να παρασύρεται ξεχνώντας τη φύση τους, ξεχνώντας το νόημα σε αυτό που λέγατε: « η ζωή είναι μικρή » μάλλον είναι μόνο για σας μεγάλη, ούτε για τα θηλυκά, αλλά ούτε και για τα αρσενικά.

Αυτός είναι ο χώρος μου, και τον αλλάζει ο χρόνος μου, με ένα καλάθι στις επιλογές ονείρων, για να νιώθω την βροχή μέσα στο κλίμα αλλαγής, και το τραγούδι μας κάντε το να ακουστεί όταν το φεγγάρι βγάζει σφάλμα. Είναι άδειο το δικό σου, άρτιο σε χρόνο βάθη και δίσκο άδειο, και είναι ο άνθρωπος το προϊόν και ο λογαριασμός, και καλά βρήκες το λυσάρι βιβλίου και το δελτίο καιρού για την επίλυση της έγκρισης στο τελικό δελτίο, αλλά το κρίμα είναι στα χέρια σου θεμελιωμένο. Αν υπάρξει επόμενος, θα σου βγάλει και τιμή, έτσι απαντούν οι αριθμοί και στην ουσία θα καταθέσουν χαρτόνια χορεύοντας τανγκό, είναι που μαθαίνουν τα βήματα με αυστηρά στοιχήματα σε άτομα κάτω των 18, πάμε άμα θες και στοίχημα.

Και εδώ σας χαιρετώ, έτσι έμαθα εγώ, καμιά φορά το παίζω αλλιώς μπας και τα ξανά πούμε.

 

Pin It

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221