Pin It

Σεμινάρια Ποίησης δια αλληλογραφίας

«Απευθύνεται στους απανταχού Έλληνες,
και γνωρίζοντες την Ελληνική γλώσσα»

Το παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού "ΕΛΞΕΥΣΙΣ" για πρώτη φορά και Παγκόσμια, διοργανώνει μια πλήρη σειρά μαθημάτων ποίησης δια αλληλογραφίας.

 

Ένα σεμινάριο που βασίζεται σε 24 θεματικές ενότητες και διάρκεια τριών μηνών, με συνεχή επικοινωνία.

Α – Τι θα μάθετε
Β – Τα οφέλη
Γ – Χρονοδιάγραμμα – Κόστη
Δ – Φωτογραφικό υλικό δράσεων


Α – Τι θα μάθετε:

Στο σεμινάριο, μαθαίνει κανείς όλες τις τέχνες της ποίησης και τον καλό χειρισμό της γλώσσας μας. Κατανοεί πλήρως την αξία ενός καλού ποιήματος αφού σιγά – σιγά, στην διαδρομή θα έχει μάθει να ζωγραφίζει με τις λέξεις, ν’ αγγίζει τις μεγάλες ιδέες και ιδανικά, τις μεγάλες αξίες και να τις μετουσιώνει σε εικόνες μέσα από τις λέξεις. Η ποίηση όπως έλεγε ο Ελύτης, είναι μια απέραντη μαθητεία και σ’ αυτήν την μαθητεία, αγγίζει κανείς άλλες διαστάσεις σ’ έναν ιδεατό κόσμο και αυτόν τον κόσμο, ο ποιητής, προσπαθεί να τον κάνει πράξη στην ανθρώπινη υπόσταση.

Αρχίζοντας από:

 • Την αξία του Ελληνικού λόγου και την διαφορά του ποιητικού λόγου από την πεζογραφία.

 • Τις βασικές αρχές της ποίησης. Όπως τα είδη του λόγου, έμμετρος και πεζός, τι είναι ποίηση, τι είναι στίχος, συλλαβές του στίχου, στροφή, σπονδείος, αστοχίες της ποίησης όπως χασμωδίες, μετρικό χασοτόνισμα κ.α.

 • Ποιητικά εκφραστικά στοιχεία και σχήματα λόγου. (μεταφορά, αλληγορία, προσωποποίηση, αντίφραση, κύκλος, υπερβατό, πρωθύστερο, υπαλλαγή, συνεκδοχή, ανακόλουθο, σύμφρηση, συναισθησία, κ.α.)

 • Ποιητικά μέτρα. Διδάσκονται όλα τα ποιητικά μέτρα, συγχρόνως με την θεωρία και τις ποιητικές τέχνες.

  γνωστά ποιητικά μέτρα όπως:
  Ίαμβος, Τροχαίος, Ανάπαιστος, Δάκτυλος κ.α.

  και αρχαία που γραφόταν και οι αρχαίες τραγωδίες όπως:
  Δόχμιος, Διάγυιος, Ιππωνάκτειος, Βάκχειος, Αντίσπαστος Παίων, Ιωνικός, κ.α.

 • Στιχουργικές μορφές. Διδάσκονται όλες οι στιχουργικές μορφές, συγχρόνως με την θεωρία και τις ποιητικές τέχνες.

  όπως: Μπαλάντα, Σονέτο, Ροντέλο, Οκτάβα, Ωδή, Μαντινάδα, Ομηρικά ελεγειακά δίστιχα,  Χάικου, Ρουμπάι κ.α.).

 • Ομηρική ποίηση. ( διδάσκεται το πιο αρχαίο ποιητικό μέτρο που είναι τα λεγόμενα Ομηρικά ελεγειακά δίστιχα σε δακτυλικό εξάμετρο κ.α.)

 • Παγκόσμιες τάσεις της ποίησης. (γίνεται εκτενή αναφορά στις παγκόσμιες ποιητικές τάσεις με παραδείγματα όπως: Σουρεαλισμός, Ρομαντισμός, Παρνασσισμός, Νατουραλισμός, Μοντερνισμός, Μεταμοντερνισμός).

 • Νεοελληνική ποίηση. Διδάσκονται και οι αρχές που διέπουν την νεοελληνική ποίηση αρχίζοντας από τον Σουρεαλισμό, Μοντερνισμό με την γενιά του ‘30, και Μεταμοντερνισμό.

 • Δημοτική ποίηση. (αναφορά στην δημοτική ποίηση, στα βασικά χαρακτηριστικά που την διέπουν, στα είδη δημοτικού τραγουδιού κ.α.)

 • Διαλεκτική ποίηση. Γίνεται αναφορά με πολλά παραδείγματα και τρόπους εκμάθησης της διαλεκτικής ποίησης της Ελλάδος όπως:

  ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ: Κρητική – Κυπριακή – Ποντιακή – Τσακώνικη (αρχαία Δωρική) – Καππαδοκική

  ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ: Νησιώτικο, Ρεμπέτικο, Βλάχικο, Ανατολικής Ρωμυλίας, Πομακικό, Ρομάνι, Πολίτικο, και 50 διαφορετικά ακόμη.

 • Η τέχνη της γραφής και της απαγγελίας. Γίνεται αναφορά με παραδείγματα από μεγάλους διδασκάλους όπως: Μπόρχες, Μάρκες, Τ.Σ. Έλιοτ, Γκαίτε και φυσικά ό,τι αφορά την ποίηση μέσα από την «Περί Ποιητικής» του Αριστοτέλη, «Πολιτεία» του Πλάτωνα, η τέχνη της διαλεκτικής, η φιλοσοφία στην ποίηση κα.

 • Αναλύσεις ποιημάτων, θεωρία, Έλληνες και ξένοι ποιητές. Γίνεται αναφορά σε μεγάλους ποιητές και λογοτέχνες. Έλληνες όπως: Σολωμός, Καζαντζάκης, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Καβάφης, Παπαδιαμάντης κα. Ξένους όπως: Τ.Σ. Έλιοτ, Ελυάρ, Μπωντλαίρ, Μπόρχες, Λόρκα, Πεσσόα κα. Αναφέρονται ποιήματά τους, αναλύσεις των έργων τους, η τέχνη της ποίησης που χρησιμοποιούσαν κα. Γίνονται ακόμη αναλύσεις ποιημάτων γνωστών ποιητών και επιπλέον, ποιημάτων μαθητών του σεμιναρίου.

 • Θεωρητικές γνώσεις: Ποίηση και φιλοσοφία – Αρχαιογνωσία και αρχαιογλωσσία – Ποίηση και μελωδία – Ποίηση και ηθική – Μεσαιωνική ποίηση – Βυζαντινή και Λόγιος γραμματεία – Καταραμένοι ποιητές κ.α.

Στο τέλος, η μαθητεία έχει δώσει την γνώση στον ενδιαφερόμενο και τα εχέγγυα, για να κάνει την όποια ποιητική διαδρομή επιθυμεί. Η ποίηση είναι για όλους και πρωτίστως για τα μικρά παιδιά γιατί τους μαθαίνει να ονειρεύονται, να ταξιδεύουν, τους μαθαίνει την ηθική, το δίκαιο, τους κάνει καλύτερους ανθρώπους, ν’ αγαπούν το φεγγάρι, και να σέβονται τον ήλιο. Ο Πλάτων στην Πολιτεία αναφέρει πως τα παιδιά στην ηλικία των επτά ετών, θα πρέπει πρωτίστως να διδάσκονται ποίηση και μουσική, για να καλλιεργήσουν πρώτα τα ιδεώδη και ιδανικά. Ο δε Φρόιντ, είπε πως όπου κι αν με ταξίδεψαν οι θεωρίες μου, πολύ πριν από μένα, είχε ήδη πάει εκεί ένας ποιητής.

 

Β – Τα οφέλη

 • Οι έχοντες ολοκληρώσει το σεμινάριο, γίνονται απόλυτοι γνώστες της ποιητικής τέχνης σε θεωρία και πράξη, από την ομηρική εποχή έως και σήμερα.

 • Από τους μετέχοντες στο σεμινάριο, θα επιλεγούν ποιήματά τους (με την συναίνεσή τους) για έκδοση ποιητικής συλλογής από τις εκδόσεις του Ινστιτούτου.

 • Θα γίνει αρχικά συνολική παρουσίαση της ποιητικής συλλογής στην έδρα του Ινστιτούτου, και όπου ευδοκιμεί, και σε άλλες πόλεις τόσο της Ελλάδος όσο και του εξωτερικού.

 • Οι έχοντες ολοκληρώσει το σεμινάριο, γίνονται αυτόματα, (εκτός εάν δεν το επιθυμούν) μέλη του Τομέα Λογοτεχνίας & Πολιτισμού του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού « ΕΛΞΕΥΣΙΣ», δίχως επιπλέον κόστος.

 • Το Ινστιτούτο με τον Τομέα εκδόσεων, θα είναι αρωγός στις προσπάθειες των αποφοίτων για τις πιθανές τους εκδόσεις.

 • Οι απόφοιτοι, εάν το επιθυμούν, μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ενεργή συμμετοχή στις πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις του Ινστιτούτου όπου αυτό είναι εφικτό.

 • Στο τέλος του σεμιναρίου, δίδεται στον μετέχοντα, Πιστοποιητικό Συμμετοχής από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις»

 

Γ – Χρονοδιάγραμμα – Κόστη

 • Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι τρεις μήνες με συνεχή επικοινωνία.

 • Δύο μαθήματα την εβδομάδα με θεωρία και πράξη.

 • Στους μη έχοντες την δυνατότητα συνεχούς επικοινωνίας και ολοκλήρωσης του σεμιναρίου σε τρεις μήνες, δίδεται ένα περιθώριο ολοκλήρωσής του ακόμη δύο μηνών μέγιστο.

Κόστη

 

Φορέας δημιουργίας σεμιναρίων:
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ»

Διδάσκει:
kyrΟ Δρ. Κυριάκος Κυτούδης.
Καθηγητής Ποίησης της Διεθνούς Ακαδημίας Τέχνης
& του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ»

«Ποίηση, δεν είναι αυτό που σου δίνει φτερά για να πετάξεις, αλλά είναι αυτό που σου μαθαίνει, ότι για να πετάξεις, δεν χρειάζεσαι φτερά».
Κ.Κ.

 

 

 

 

Δ – Ενδεικτικά φωτογραφικό υλικό δράσεων

Από παρουσιάσεις βιβλίων – Ημερίδες – Μουσικοποιητικές βραδιές -Αφιερώματα σε μεγάλους ποιητές - Διαλεκτικές εκδηλώσεις: Κρητική λογοτεχνία και ποίηση - Ποίηση στο ιδίωμα της Ανατολικής Ρωμυλίας κ.α. - Μουσικοποιητικές παραστάσεις - Θέατρο.

 

Pin It

Ενημερωθείτε καθημερινά και μέσα από τις συνδέσεις του Ινστιτούτου - στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα

1 facebook2 twitter3 youtube4 tumblr5 pinterest6 linked7 stumbleupon8 vk9 Medium

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221