Pin It

 

ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
1 theato  dionysoyΤο θέατρο μαζί με το ιερό του Διονύσου Ελευθερέως είναι το πρώτο μνημειακό σύνολο που αντικρίζει ο επισκέπτης εισερχόμενος στον αρχαιολογικό χώρο της Νότιας Κλιτύος. Το ιερό ιδρύθηκε τον 6ο αι. π.Χ. από τον τύραννο της Αθήνας Πεισίστρατο ή τους γιους του, που εισήγαγαν και τη λατρεία του θεού από τη Βοιωτία.Υπολογίζεται ότι κατά τον 4ο αι. π.Χ., όταν ολοκληρώθηκε η μνημειακή του διαμόρφωση, το θέατρο χωρούσε περίπου 15.000-16.000 θεατές.



ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

2 theato  axarnonΓια την ύπαρξη του θεάτρου Αχαρνών, μαρτυρούν δύο σημαντικότατες επιγραφές του β΄ μισού του 4ου αι. π.Χ. Μία αναθηματική που είχε βρεθεί από παλιά (άγνωστης προέλευσης από μερικούς, κατά άλλους προερχόμενη από την περιοχή των Αγ. Σαράντα Μαρτύρων) αναφέρει τα έσοδα από τη μίσθωση του θεάτρου σε ιδιώτες για παραστάσεις τραγωδίας ή κωμωδίας, από τα οποία θα πληρώνονταν οι λατρευτικές ανάγκες του δήμου.




ΘΕΑΤΡΟ ΡΑΜΝΟΥΝΤΟΣ
3 theato  ramnountosΠήρε την πρώτη του μορφή τις τελευταίες δεκαετίες του 5ου αιώνα. Προορισμός του ήταν η εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στους Αθηναίους από την Εύβοια στην Αθήνα. Ιδιαίτερη σημασία αποκτά με την παρουσία των εφήβων, (νεοσύλλεκτων στρατιωτών) οι οποίοι στα χρόνια του Αριστοτέλη «περιπολούσι την χώραν και διατρίβουσιν εν τοις φυλακτηρίοις».

 


ΘΕΑΤΡΟ ΘΟΡΙΚΟΥ
4 theato  thorikouΤο θέατρο του Θορικού θεωρείται το αρχαιότερο στον ελλαδικό χώρο και μοναδικό για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του. Κατασκευάστηκε στη φυσική αμφιθεατρική πλαγιά στη νότια πλευρά του λόφου Βελατούρι στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.







ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΑΡΕΙΟΥ
5 theato  amfiareiouΤο θέατρο πήρε τη μορφή που βλέπουμε σήμερα στη διάρκεια των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, από τον 3ο μέχρι τον 1ο αι. π.Χ. Η αρ- χική κατασκευή του όμως τοποθετείται στον 4ο αι. π.Χ. Μάλιστα, φαίνεται πως το πρώτο θέατρο που χτίστηκε στην ίδια θέση ήταν ορθογώνιο.





ΘΕΑΤΡΟ ΙΚΑΡΙΑΣ

6 theato  ikareiasΤο αρχαίο θέατρο Ικαρίας Αττικής βρίσκεται στο θρησκευτικό και διοικητικό κέντρο του αρχαίου δήμου του Ικαρίου στο σημερινό Διόνυσο Αττικής. Από το θεατρικό χώρο σώζονται ελάχιστα οικοδομικά κατάλοιπα, λόγω μεταγενέστερων παρεμβάσεων. Το κοίλο έχει καταστραφεί από τη διάνοιξη δρόμου τον 19ο
αιώνα.




ΘΕΑΤΡΟ ΖΕΑΣ
7 theato  zeasΤο θέατρο της Ζέας που βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με το αρχαιολογικό μουσείο είναι των ελληνιστικών χρόνων (2ου αιώνα π.κ.χ.). Από το θέατρο σήμερα σώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση η ορχήστρα και η σκηνή, αντίθετα από το κοίλον του θεάτρου δεν σώζεται τίποτα από τις αλλεπάλληλες σειρές εδωλίων των θεατών.





ΘΕΑΤΡΟ ΕΥΩΝΥΜΟΥ
8 theato  euonymouΑπό ευρήματα που ανακαλύφτηκαν ο Δήμος Ευώνυμου είχε κατοικηθεί πριν από την κλασική εποχή και αναπτυσσόταν κατά μήκος της λεωφόρου Βουλιαγμένης και έφτανε μέχρι και τον άλλο σταθμό του ΜΕΤΡΟ «Αργυρούπολη». Πήρε το όνομα του από τον γίγαντα Ευώνυμο γιό του Ουρανού και της Γής. Είχε ως κέντρο του το αρχαίο θέατρο, το οποίο χτίστηκε στα μέσα του 4ου αιώνα πχ. και εγκαταλείφθηκε την Ρωμαϊκή εποχή λόγω πλημμύρας.

 

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
9 theato mikro eoidaurouΤο θέατρο είναι αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο και σύμφωνα με τις επιγραφές εκτιμάται ότι κατασκευάσθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. Μετά από 23 αιώνες το 1971 άρχισε η ανασκαφή του ενώ ακόμη και σήμερα εκτελούνται εργασίες για την πλήρη αναστήλωσή του.





ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

10 theato  epidaurouΤο αρχαίο θέατρο κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο όπως αναφέρει ο Παυσανίας. Ο Παυσανίας εξαίρει το θέατρο για τη συμμετρία και την ομορφιά του. Με μέγιστη χωρητικότητα 13.000 - 14.000 θεατών το θέατρο φιλοξενούσε τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού. Το σκηνικό οικοδόμημα του θεάτρου κτίστηκε σε δύο οικοδομικές φάσεις: η πρώτη τοποθετείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και η δεύτερη στα μέσα του 2ου αι. π.Χ. Μέχρι και σήμερα το θέατρο χρονολογούνταν κατ’ αναλογία με τη χρονολόγηση του σκηνικού οικοδομήματος σε δύο φάσεις: η πρώτη στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. και η δεύτερη στα μέσα του 2ου αι. π.Χ.

ΚΛΑΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΓΟΥΣ
11 theatro argousΤο αρχαίο θέατρο Άργους που στην αρχική μορφή του χωρούσε 20.000 θεατές και χρησίμευε και ως εκκλησία του Δήμου. Συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα στην Ελλάδα. Το θέατρο οικοδομήθηκε κατά την ελληνιστική εποχή, στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. και αντικατέστησε το παλαιότερο της πόλης, που βρισκόταν περίπου 100 μ. νοτιότερα και είχε κτιστεί τον 5ο αι. π.Χ. Στα ρωμαϊκά χρόνια, κυρίως το 2ο αι. μ.Χ., την εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού, το μνημείο επαναδιαμορφώθηκε. Το θέατρο εγκαταλείφθηκε οριστικά στο τέλος του 4ου αι. μ.Χ.

ΘΕΑΤΡΟ ΓΥΘΕΙΟΥ
12 theato  gytheiouTο αρχαίο θέατρο του Γυθείου βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της ακρόπολης, στο βόρειο τμήμα της πόλης του Γυθείου και χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (2ος αι. μ.κ.χ.).

Το μνημείο ανασκάφηκε το 1891 από τον Aνδρέα Σκιά. Tότε ήρθε στο φως σχεδόν ολόκληρο το μνημείο, εκτός από το πίσω μέρος της σκηνής.

 

ΘΕΑΤΡΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
13 theato sparthsΗ κατασκευή που βλέπουμε σήμερα ανάγεται στους ρωμαϊκούς χρόνου, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα επί μέρους στοιχεία που χρονολογούνται μέχρι και το τέλος του 4ου μ.κ.χ. αιώνα. Ίχνη μόνο διατηρήθηκαν από ένα παλαιότερο θέατρο της εποχή; του τυράννου Νάβι (200 π.κ.χ.).






ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

14 theato  aigeirasΤο θέατρο κατασκευάστηκε τον 5ο προς 4ο αιώνα π.κ.χ.Το προσκήνιο του θεάτρου ήταν διακοσμημένο με ημικίονες. Διατηρείται ακόμη η αποχέτευση της ορχήστρας και ο βόρειος τοίχος της σκηνής με μία κεντρική πύλη που στα ρωμαϊκά χρόνια την εντείχισαν. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα στοιχεία του θεάτρου καταστράφηκε τον 2ο αιώνα
μ.κ.χ.όταν έγινε η μετατροπή της σκηνής.




ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΟΝΤΙΟΥ

15 theato  leonteiouΤο Αρχαίο Λεόντιο ήταν πόλη της Αχαίας που είχε ιδρυθεί από τους Ιώνες και ήταν μέλος της Ιωνικής Δωδεκάπολης. Η πόλη καταστράφηκε στα τέλη του 3ου π.χ. αιώνα από τον Φίλιππο τον Ε' της Μακεδονίας.







ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΛΕΙΤΟΡΑ
16 theato  kleitoraΟ Κλείτωρ ή Κλείτωρας, ήταν αρχαία Αρκαδική πόλη-κράτος. Ιδρύθηκε από Πελασγούς πρώτο Έλληνες και ήταν από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες πόλεις της Αρκαδίας.
Η θέση της αρχαίας πόλης έχει βρεθεί αλλά δεν έχει ανασκαφεί αλλά υπάρχουν εμφανή πολλά λείψανα της αρχαίας πόλης. Βρίσκεται τρία χιλιόμετρα από την σημερινή κωμόπολη Κλειτορία. Σώζεται το αρχαίο θέατρο στο οποίο γίνονται παραστάσεις, τα τείχη της πόλης και πολλά ερείπια κτιρίων.




ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

17 theato  keryneiasΤο θέατρο της Κερύνειας βρίσκεται στη θέση Παλιόμυλος, βόρεια του Δ. Δ. Μαμουσιάς του Δήμου Αιγιαλείας. Με τα ελάχιστα ανασκαφικά στοιχεία, που διαθέτουμε, χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή (3ος – 2ος αι. π.Χ.).







ΘΕΑΤΡΟ ΗΛΙΔΟΣ

18 theato  hlidosΤο αρχαίο θέατρο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της αγοράς της αρχαίας πόλης Ήλιδος, σε μια παλιά αναβαθμίδα του Πηνειού ποταμού. Το θέατρο αυτό παρουσιάζει την μάλλον σπάνια ιδιομορφία ότι το κοίλο του ήταν χωμάτινο. Κτίστηκε τον 4ο αι. π.χ. και υπέστη μετασκευές στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.





ΘΕΑΤΡΟ ΠΛΑΤΙΑΝΑΣ
19 theato  platianasΤο θέατρο χτίσθηκε στο VI άνδηρο της ακρόπολης της Πλατιάνα, στο όρος Λαπίθα.Όπως σώζεται σήμερα, το θέατρο διαθέτει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα.






ΘΕΑΤΡΟ ΙΣΘΜΙΑΣ

20 theato isthmiasΤο θέατρο Ισθμίας βρίσκεται στο πρανές μιας ρηχής ρεματιάς, βορειοανατολικά του πλατώματος του τεμένους του Ποσειδώνα. Η πρώτη κατασκευή του χρονολογείται στο β΄ μισό του 5ου αιώνα π.Χ. Έναν περίπου αιώνα μετά, το θέατρο ανακατασκευάστηκε. Τα ρωμαϊκά χρόνια το κοίλο διευρύνθηκε. Το θέατρο ανασκάφηκε μεταξύ των ετών 1952-1967, αλλά διατηρείται σήμερα σε κακή κατάσταση.


ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
21 theato  korinthouΤο θέατρο της Κορίνθου είχε μακραίωνη ιστορία και υπήρξε τόπος διεξαγωγής ιδιαίτερα δραματικών γεγονότων. Το πρώτο θέατρο της Κορίνθου του οποίου σώζονται ίχνη, κτίστηκε στο σημείο αυτό στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. και θα πρέπει να είναι αυτό που αναφέρεται από τον Ξενοφώντα κατά τις σφαγές των φιλολακώνων κορινθίων το 393 π.Χ. από τους Αθηναίους, Αργείους και Βοιωτούς, που ήθελαν να κρατήσουν την Κόρινθο μακριά από την επιρροή της Σπάρτης.



ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ

22 theato sikionasΣτο ανώτερο υψίπεδο, καθ' υπόδειξη του Δημητρίου του Πολιορκητή, κτίστηκε η ελληνιστική Σικυώνα. Εκεί, κατασκευάστηκε το θέατρο στα πρώτα μετά την ίδρυση της πόλης χρόνια περί το 303 π.Χ. στο προσφορότερο κοίλο, για την κατασκευή του, μέρος, ενώ ένα μέρος των κερκίδων λαξεύτηκαν σε βράχο.





ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΙΟΥΝΤΟΣ
23 theato  fliountosΗ πρώτη φάση του Θεάτρου στα Ίσθμια χρονολογείται στο β΄ μισό του 5ου αι. π.Χ. και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι είχε τρίπλευρο κοίλο και ως επί το πλείστον τα μέρη του (εδώλια, σκηνή) ήταν κατασκευασμένα από ξύλο. Η δεύτερη φάση χρονολογείται ένα περίπου αιώνα αργότερα (τέλη 4ου αι. π.Χ.), όταν το κοίλο διευρύνεται και αποκτά το γνωστό καμπύλο σχήμα.





ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

24 theato  mesinisΤο Θέατρο της Μεσσήνης, για το οποίο μόνον έμμεση μνεία γίνεται από τον Παυσανία (4.32.6), αποκαλύφθηκε ΒΔ του Ασκληπιείου και 50μ. δυτικά της Αγοράς. Κατασκευάστηκε τον 3ο-2ο αι. π.Χ. και είναι από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας.

Στους Ρωμαϊκούς Αυτοκρατορικούς χρόνους(1ος-2ος αι. μ.Χ.) έλαβε τη σημερινή του μορφή μετά από ριζικές μετατροπές, που έγιναν στο κοίλο και στη σκηνή της Ελληνιστικής περιόδου.
ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΤΕΓΕΑΣ
25 theato  tegeasΤο μοναδικό αυτό κειμήλιο βυζαντινής αρχιτεκτονικής «Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου» χτισμένο κατά μία άποψη τον έβδομο και κατά άλλη τον ενδέκατο μ. Χ. αι. επάνω στα ερείπια του αρχαίου θεάτρου της Τεγέας με υλικά του, αντικατέστησε τον αρχαίο ναό της Αλέας Αθηνάς.





ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ
26 theato mantineiasΤο αρχαίο Θέατρο της Μαντινείας δεσπόζει στο δυτικό άκρο της Αγοράς. Είναι από τα λίγα θέατρα που έχουν κατασκευαστεί σε επίπεδο έδαφος και όχι σε λόφο. Το θέατρο άρχισε να χτίζεται το 370 π.Χ. αλλά οπωσδήποτε οι εργασίες για τον εξωραϊσμό του συνεχίστηκαν και επί των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων, τουλάχιστον μέχρι το 222 μ.Χ.Στην αρχική του μορφή χωρούσε πάνω από 6000 θεατές.





ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
27 theato  megalopolisΤο θέατρο Μεγαλόπολης ήταν το μεγαλύτερο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο τον 3ο αιώνα π. Χ. για την Μεγάλη Πόλη και το Αρκάδων Κοινό μαζί με το Θερσίλειο βουλευτήριο, την Αγορά, τα Ιερά, τη Φιλίππειο Στοά.






ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
28 theato  arkadiasΤο θέατρο του Ορχομενού είναι από τα πλέον μεγάλα του αρχαίου κόσμου χτισμένο στους ελληνιστικούς χρόνους. Στο χώρο του θεάτρου εκτός από παραστάσεις λάμβαναν χώρα και αγώνες προς τιμήν του Διονύσου.

 





ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΒΩΝ
29 theato thibonΑρχαίο Θέατρο Σε κοντινή απόσταση από τη Νέα Αγχίαλο στις Μικροθήβες αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν το αρχαίο θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών , 3000 θέσεων περίπου, το οποίο υπολογίζεται ότι θεμελιώθηκε στα ελληνιστικά χρόνια και λειτούργησε μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή εποχή. Ας ενώσουμε τις φωνές μας για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Μικροθηβών για το καλό του τόπου μας και ολόκληρης της Μαγνησίας.

 
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΒΕΙΡΙΟ ΘΗΒΑΣ
30 theato  kabeirioΔίπλα στο ιερό των Καβείρων βρίσκονται τα ερείπια ενός αρχαίου μικρού θεάτρου. Κατασκευάστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο. Δε διέθετε σκηνή, αλλά είχε 10 κερκίδες και ένα βωμό στο μέσο της ορχήστρας διαμέτρου 26 μέτρων και συνολική διάμετρο θεάτρου τα 60 μ.






ΘΕΑΤΡΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ

31 theato orxomenouΣτην ΒΑ πλευρά του Θολωτού τάφου και δυτικά της Παναγίας της Σκριπούς, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού που χρονολογείται στον 4ο αι. π.X και ενδεχομένως συνδέεται με την εποχή επέκτασης των τειχών της πόλης από τους Μακεδόνες .





ΘΕΑΤΡΟ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ
32 theato xaironeiasΤο θέατρο σε μια ιδιαίτερα απλή μορφή , ήταν σε χρήση τουλάχιστον από τα τέλη 5ο αι. π.Χ. Τα εδώλια (=καθίσματα) είχαν σκαλιστεί πάνω στον σκληρό, γκρίζο βράχο σε 8-10 ευθύγραμμες σειρές, μήκους 37 περίπου μ. και μπορούσαν να φιλοξενήσουν 500 περίπου θεατές. Σε αυτήν την φάση ο χώρος ίσως χρησιμοποιήθηκε γενικά για συναθροίσεις πολιτών και όχι μόνο για θεατρικές παραστάσεις. Με την ίδια μορφή το μνημείο εξακολούθησε να λειτουργεί όλον σχεδόν τον 4ο αι. π.Χ.
ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ

33 theato  delfonΤο θέατρο των Δελφών είναι ένα από τα λίγα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας, για το οποίο γνωρίζουμε τόσο την ακριβή χρονολόγηση όσο και τις μορφές που είχε στη διάρκεια των αιώνων, το συνολικό του σχέδιο και την όψη του κοίλου.  Η μορφή του πρώτου θεάτρου, που κατασκευάσθηκε στο χώρο, δεν μας είναι γνωστή. Είναι πιθανό ότι οι θεατές κάθονταν σε ξύλινα καθίσματα ή απ' ευθείας στο έδαφος. Αργότερα, τον 4ο αι. π.Χ., κτίσθηκε το πρώτο πέτρινο θέατρο και ακολούθησαν πολλές επισκευές του. Τη σημερινή του μορφή, με τη λιθόστρωτη ορχήστρα, τα λίθινα εδώλια και τη σκηνή, έλαβε κατά τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους, το 160/159 π.Χ., όταν ο Ευμένης Β΄ της Περγάμου χρηματοδότησε τις κατασκευαστικές και επισκευαστικές εργασίες που έγιναν στο μνημείο.

ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ
34 theato eretriasΤο αρχαίο θέατρο Ερέτριας βρίσκεται στη συνοικία Θεάτρου, στον δήμο Ερέτριας του νομού Ευβοίας. Από την πρώτη οικοδομική του φάση που χρονολογείται, κατά πάσαν πιθανότητα, στο τελευταίο τρίτο του 4ου αι. π.Χ. σώζονται μόνο τα θεμέλια του σκηνικού οικοδομήματος και των παρασκηνίων.

Η σημερινή μορφή του κοίλου και της ορχήστρας ανήκει στη δεύτερη φάση (γύρω στο 300 π.Χ.). Σε αυτή τη φάση το θέατρο έγινε μνημειώδες και με πολλές αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές λεπτομέρειες. Το κοίλο του που δεν στηρίζεται στο φυσικό λόφο, αλλά σε τεχνητό ημικυκλικό ανάχωμα, ήταν χωρισμένο με δώδεκα κλίμακες σε έντεκα κερκίδες και διέθετε προεδρία για τους επισήμους. Η χωρητικότητά του ήταν 6.000 θεατές περίπου.

Κατά την τρίτη οικοδομική φάση, μετά το 198 π.Χ., επεκτάθηκε το σκηνικό οικοδόμημα με την προσθήκη δύο διακοσμημένων με ζωγραφικά σχέδια πτερύγων και τοποθετήθηκε ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα στην πρώτη σειρά των εδωλίων, προκειμένου να προστατεύονται οι θεατές κατά τους αγώνες των μονομάχων πουλάμβαναν χώρα στο θέατρο.

ΘΕΑΤΡΟ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ
35 theato  pleuronasΤο θέατρο βρίσκεται σε επαφή με τη δυτική πλευρά της οχύρωσης της Νέας Πλευρώνας. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέατρα της Αιτωλίας, τόσο λόγω της μοναδικής θέας που προσφέρει προς την πεδινή παραλιακή ζώνη στα δυτικά του Μεσολογγίου, όσο και λόγω μιας σημαντικής κατασκευαστικής ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει.



ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ

36 theato  makyneiasΝοτιοανατολικά και εξωτερικά της ακρόπολης υπάρχει μικρό μονόσφηνο θέατρο που πιθανόν χρησιμοποιήθηκε και ως βουλευτήριο. Έχει τοξοειδή ορχήστρα χωρίς οχετό και στενό κοίλο χωρίς διάζωμα με 14 συνολικά σειρές ειδωλίων. Οι θέσεις των επίσημων ή τιμώμενων προσώπων τοποθετήθηκαν στο βόρειο τμήμα της ορχήστρας. Ενώπιόν τους σώζεται στη θέση του ως σήμερα ο λίθινος θρόνος του τιμώμενου προσώπου. Οι επίσημοι εκτός από τα δρώμενα στη σκηνή έβλεπαν και τους θεατές.
ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ
37 theato  stratouΤο θέατρο της Στράτου, στο ανατολικό του διατειχίσματος τμήμα της αρχαίας πόλης, χρονολογημένο στο τέλος του 4ου αι. π.Χ., αποτελεί το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα της Αιτωλοακαρνανίας, αφού η χωρητικότητά του ήταν περίπου 7.000 ατόμων. Είναι σκαλισμένο ολόκληρο στο φυσικό βράχο (γκριζοπράσινος ψαμμιτόλιθος). Στο ημικυκλικό κοίλο του σώζονται 28 σειρές εδωλίων, ενώ στις 11 κλίμακές του, που διαιρούν το κοίλο σε 12 κερκίδες, και στον αγωγό, που περιβάλλει την κυκλική ορχήστρα του, έχει χρησιμοποιηθεί λευκή, ασβεστολιθική πέτρα Λεπενούς.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ

38 theato  oiniadonΤο αρχαίο Θέατρο Οινιαδών κρατά τις ρίζες της ιστορίας του από τον 4ο αιώνα π.Χ και είναι το πιο καλά διατηρημένο από τα 6 Αρχαία Θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται κοντά στην Αγορά της αρχαίας πόλης, όπου πρωτοκατασκευάστηκε από τους Αθηναίους.

Το Θέατρο δέχτηκε κάποιες μετασκευαστικές επεμβάσεις από τον Μακεδόνα Φίλιππο τον Ε”, ενώ το 167 π.Χ οι Ρωμαίοι επεμβαίνουν ελαφρώς στη διαμόρφωσή του.

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΥΔΩΝΑΣ
39 theato kalydonasΤο θέατρο βρίσκεται κοντά στοΕυηνοχώρι, στον νομόΑιτωλοακαρνανίας. Η πρωιμότερη χρήση του χώρου ήταν ίσως για κάποια μυστηριώδη λατρεία. Αυτό εξηγεί και τηντετράγωνηκάτοψη της ορχήστρας.Όταν αργότερα κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή θεάτρου, τότε επεκτάθηκαν οι σειρές των εδωλίων.

 




ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ

40 theato  argousΣτον οικισμό Καινούργιο της κοινότηταςΑμπελακίων, που απέχει12 χλμ.από τηνΑμφιλοχία,διατηρούνται τα ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία ταυτίζεται με την γνωστή από τονΘουκυδίδησημαντική πόλη τηςΑκαρνανίας, τοΑμφιλοχικό Άργος.

Η θέση του θεάτρου του Αμφιλοχικού Άργους είναι γνωστή ήδη από το 1916, αλλά δεν έχει ακόμα ερευνηθεί ανασκαφικά, γι’ αυτό και είναι ορατές μόνο ορισμένες λιθόπλινθοι του κοίλου.


ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΤΑΝΩΝ
41 theato  gitanonΤο θέατρο κατασκευάστηκε κατά τα μέσα του 3ου αι. π. Χ., την εποχή της άνθησης των Γιτάνων, αλλά χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα μετά τη Ρωμαϊκή κατάκτηση (168/167 π. Χ.), όταν οι Ρωμαϊκές λεγεώνες υπό τον Αιμίλιο Παύλο κατέστρεψαν τα Γίτανα και πάρα πολλές πόλεις στην Ήπειρο .







ΘΕΑΤΡΟ ΝΙΚΟΠΟΛΗΣ

42 theato nikopolisΤο θέατρο της ρωμαϊκής Νικόπολης κατασκευάσθηκε στις αρχές του 1ου αι. μ.Χ. μαζί με άλλα δημόσια κτήρια της πόλης. Πρόκειται για εντυπωσιακό οικοδόμημα στην πλαγιά ενός λόφου και για την καλύτερη προστασία του από σεισμούς.








ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΣΩΠΗΣ
43 theato kasopisΤο Θέατρο της Κασσώπης βρίσκεται στην αρχαία πόλη Κασσώπη, έδρα του θεσπρωτικού φύλου των Κασσωπαίων, η οποία ανάγει την ίδρυσή της στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. και βρίσκεται σε οροπέδιο στις υπώρειες του ορεινού όγκου του Ζαλόγγου.







ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ

44 theato  ambrakiasΤο μεγάλο θέατρο της αρχαίας Αμβρακίας αποκαλύφθηκε αποσπασματικά σωζόμενο- εντός των τειχών της αρχαίας πόλης, μέσα στον πολεοδομικό ιστό της Άρτας. Χρονολογείται στα τέλη του 4ουμε αρχές του 3ουαι. π.Χ., την ίδια περίπου περίοδο κατά την οποία υπολογίζεται και η κατασκευή του μικρού θεάτρου της αρχαίας πόλης.

 




ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ
45 theato mikro ambrakiasΜια από τις νεότερες ανακαλύψεις του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Αμβρακίας, είναι αυτό το μικρό θεατράκι που είναι το μικρότερο από όλα τα αρχαία ελληνικά θέατρα.

Το θέατρο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πύρρου, όταν έκανε την Αμβρακία πρωτεύουσα του βασιλείου του και την στόλισε με σημαντικά οικοδομήματα. Το θέατρο δεν κατασκευάστηκε με τη συνήθη πρακτική των αρχαίων Eλλήνων στην πλαγιά κάποιου φυσικού υψώματος, αλλά με επιχωμάτωση. Αυτό ίσως δικαιολογεί και το μικρό του μέγεθος.


ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΔΩΝΗΣ
46 theato dodonisΤο θέατρο της Δωδώνης είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων. Κατασκευάσθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα, στο πλαίσιο του φιλόδοξου οικοδομικού προγράμματος που πραγματοποίησε ο Πύρρος, βασιλιάς της Ηπείρου, προκειμένου να αναμορφώσει το πανελλήνιο ιερό και να του δώσει μνημειακό χαρακτήρα.







ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ
47 theato dimtriadosΤο θέατρο της Δημητριάδος κατασκευάστηκε ταυτόχρονα με την ίδρυση της πόλης (το 294-2 π.Χ.) από τον Μακεδόνα βασιλέα Δημήτριο Πολιορκητή. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το θέατρο περιέπεσε σε αχρηστία λόγω καταστροφών του (από την τελευταία εικοσιετία του 2ου αι. π.Χ. έως πιθανόν το 79 μ.Χ.) και μετά από μια μεγάλη ανακαίνιση λειτούργησε μέχρι την τελική του εγκατάλειψη τον 4ο αι. μ.Χ., όταν με την επικράτηση των νέων κοινωνικοπολιτικών δομών στην πόλη, το θέατρο σταμάτησε να φιλοξενεί εκδηλώσεις της δημόσιας ζωής. 


ΘΕΑΤΡΟ ΦΘΙΩΤΙΔΩΝ ΘΗΒΩΝ
48 theato  fthiotid thivonΤο Θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών είναι Ελληνιστικό. Υπάρχει όμως και Ρωμαϊκήφάση, καθώς έγιναν μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις για να μετατραπεί το Θέατρο σεΑρένα. Ίσως υπήρχε και παλαιότερη φάση του τέλους του 4ου αι. π.X., όπωςυπαινίσσεται η παρουσία νομισμάτων, η στρωματογραφημένη κεραμική, καθώς καιένα τμήμα πώρινου κίονα.





ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΦΕΡΩΝ

49 theato  feronΗ ίδρυση της αρχαίας πόλης των Φερών τοποθετείται στο τέλος της νεολιθικής περιόδου και στην αρχή της Εποχής του Χαλκού (περίπου το 3.000 π.Χ.). Για το αρχαίο θέατρο έχουμε αναφορά του Πλούταρχου στο έργο του Βίος του Πελοπίδα, ότι ο τύραννος των αρχαίων Φερών Αλέξανδρος το πρώτο μισό του 4ου αι. π.Χ. παρακολουθούσε τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.




ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
50 theato larisasΤο Α΄ αρχαίο θέατρο της Λάρισας, στο οποίο χωρούσαν πάνω από 10,000 θεατές, κατασκευάστηκε στο α΄ μισό του 3ου αι. π.Χ. στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά. Λειτούργησε δε έξι αιώνες περίπου μέχρι το τέλος του 3ου αι. μ.Χ. ή τις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. οπότε και διακόπηκε απότομα η λειτουργία του. Μετά από ισχυρό σεισμό που έλαβε χώρα στη Λάρισα του 7ου αι. μ.Χ. κατέρρευσε ένα μεγάλο μέρος του επιθεάτρου και ο δεύτερος όροφος της σκηνής, μέσα στο εσωτερικό της ορχήστρας.



ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
51 theato  mikro larisasΠρόκειται για το θέατρο που αντικατέστησε το Α΄ Αρχαίο θέατρο στη ρωμαϊκή περίοδο. Είναι κτισμένο στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου Πευκάκια, που όμως δεν υπάρχει σήμερα λόγω ισοπέδωσης του το 1950 για πολεοδομικούς λόγους. Η ανακάλυψη του έγινε το 1978 κατά τη διάρκεια ανέγερσης οικοδομής, ενώ η αρχαιολόγοι το ανάσκαψαν οριστικά το 1985-1986 και έφεραν στο φως την σκηνή, την ορχήστρα, το κοίλο καθώς και την δεξιά πάροδο και τμήμα της αριστερής.

 


ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
52 theato thesalonikisΤο θέατρο - στάδιο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην οδό Απελλού, στην περιοχή της πλατείας Ναβαρίνου.Η παρουσία του θεάτρου στη ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη είναι μαρτυρημένη σε επιγραφές και γραπτές πηγές. Η πλέον πρώιμη είναι αυτή του Λουκιανού στο γνωστό έργο του Λούκιος ή Όνος. Επιγραφή του έτους 141 μ.Χ. μας πληροφορεί για τη χορηγία ιδιώτη για την οργάνωση αγώνων μονομάχων και κυνηγιών προς τιμήν του αυτοκράτορα. Σε μια άλλη επιγραφή της εποχής των Σεβήρων, χρονολογημένη το 252 μ.Χ., μαρτυρείται διεξαγωγή κλασικών αγωνισμάτων στην πόλη κατά τη διάρκεια της τέταρτης πυθιάδας.

ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
53 theato  berginasΣτην δυτική πλευρά της πόλης των Αιγών, γύρω στα 50 μ. από το Ανάκτορο, βρίσκεται το Θέατρο της Βεργίνας. Λέγεται ότι εδώ δολοφονήθηκε το 336 π.χ αι. ο βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος Β’ κατά τη διάρκεια των γάμων της κόρης του Κλεοπάτρας. Χρονολογείται στο 2ο μισό του 4ου π.χ. αιώνα και ήταν σε χρήση μέχρι το 2ο τέταρτο του 2ου π.χ. αιώνα όπου παρουσιάστηκαν οι Βάκχες του Ευριπίδη.

 



ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΕΖΑΣ
54 theato  miezasΤο σημαντικότερο οικοδόμημα που αποκαλύφθηκε το θέρος του 1992 στην ίδια περιοχή, είναι ένα θέατρο ελληνιστικών χρόνων (2ος αι. π.Χ.) που σώζει το προσκήνιο και τον τοίχο της σκηνής. Η ορχήστρα του έχει διάμετρο 22 μέτρα. Διακρίνονται οι τέσσερις πρώτες σειρές εδωλίων από πωρόλιθο και άλλες δώδεκα σειρές λαξευμένων στο μαλακό βράχο της πλαγιάς. Υπολογίζεται ότι είχε χωρητικότητα 1.500-2.000 θεατών.

 



ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ
55 theato diouΣτα νότια της πόλης του Δίου, έξω από τα όριά της και δυτικά του ιερού της Δήμητρας βρίσκεται το αρχαίο θέατρο. Η κατασκευή του τοποθετείται στην ελληνιστική εποχή, πιθανότατα στα χρόνια της βασιλείας του Φιλίππου Ε΄ (221-179 π.Χ.).

 







ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ
56 theato  romaiko diouΤο Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου ανήκει στο κτιριακό συγκρότημα των μεγάλων Θερμών, το οποίο κτίστηκε στα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα. Το ωδείο ήταν μια στεγασμένη θεατρική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για 400 περίπου θεατές, ορθογώνια εξωτερικά, με ημικυκλική διάταξη καθισμάτων στο εσωτερικό και υποτυπώδες προσκήνιο. Σε αυτή μπορούσαν να πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις, όπως απαγγελία, μουσική, χορός, μικρές θεατρικές παραστάσεις, παντομίμα, διδασκαλία κ. λ. π.

 

ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
57 theato  amfipolisΤο αρχαίο θέατρο της Αμφίπολης, το οποίο δεν έχει ερευνηθεί ακόμα, βρίσκεται βορειοανατολικά του αρχαίου Γυμνασίου, εντός των μακρών τειχών της αρχαίας Αμφίπολης και προς το ανατολικό τους τμήμα. Η Αμφίπολη ιδρύθηκε το 437 π.Χ. από Αθηναίους αποίκους, με οικιστή τον Άγνωνα, στην θέση του προϋπάρχοντος οικισμού των «Εννέα Οδών».





ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
58 theato  filiponΤο αρχαίο θέατρο Φιλίππων είναι ένα αξιόλογο και σημαντικό μνημείο. Βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της ακροπόλεως και στηρίζεται στο ανατολικό τείχος της πόλης των Φιλίππων. Η πόλη πέρασε από διάφορες φάσεις και το θέατρο έχει υποστεί πολλές αλλαγές στο πέρασμα των αιώνων. Η πρώτη φάση του θεάτρου είναι την εποχή του Φιλίππου Β’ το 356 π.Χ. Την εποχή αυτή η ορχήστρα είχε σχήμα πετάλου.

Την εποχή της ρωμαϊκής αποίκισης γίνονται αλλαγές στο θέατρο ώστε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των νέων θεαμάτων. Τον 3ο μ.Χ. αιώνα το θέατρο μετατρέπεται σε αρένα για θηριομαχίες. Η ορχήστρα στρώνεται με μεγάλες μαρμάρινες πλάκες και κτίζεται ψηλό τείχος για την προστασία των θεατών κατά τη διάρκεια του θεάματος. Κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια οι συνήθειες και τα ήθη του κόσμου για ακόμη μια φορά αλλάζουν και το θέατρο εγκαταλείπεται. Σήμερα σώζονται πολλά στοιχεία από το θέατρο. Έχει δεχθεί όμως διάφορες επεμβάσειςγια να μπορέσει να φιλοξενήσει το φεστιβάλ Φιλίππων.

ΘΕΑΤΡΟ ΘΑΣΟΥ
59 theato  thasouΤο αρχαίο θέατρο της Θάσου είναι εκ των πραγμάτων ένα αξιόλογο και σημαντικό μνημείο. Αναφέρεται στις πηγές ήδη από τον 5ο αι. π.Χ. και συνδέεται με την άνθηση του θεάτρου στην πόλη από πολύ νωρίς ήδη στα μέσα του 4ου π.Χ. αι. Kατά τη ρωμαϊκή περίοδο δέχθηκε ριζικές επεμβάσεις προκειμένου να προσαρμοστεί στα δεδομένα των θεαμάτων της εποχής. Όλες οι διατηρούμενες κατασκευές στο κοίλο προέρχονται από την περίοδο αυτή.



ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ
60 theato maroneiasΤο θέατρο αποκαλύφθηκε μετά από ανασκαφές στο τέλος της δεκαετίας του 60 και παρουσιάζει δύο οικοδομικές φάσεις. Η πρώτη οικοδομική φάση ξεκινά στην Ελληνιστική εποχή στην οποία η ορχήστρα περιλάμβανε πατημένο χώμα μαζί με ένα σύστημα αποχετευτικού αγωγού το οποίο απομάκρυνε τα όμβρυα ύδατα. Στην Ρωμαϊκή εποχή έχουμε την δεύτερη φάση όπου το θέατρο μετασκευάστηκε σε αρένα.


ΘΕΑΤΡΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ – ΚΑΒΕΙΡΙΟ
61 theato samothrakisΟικοδομήθηκε στις αρχές του 2ου π.X. αιώνα. Tο κοίλο διέθετε δύο διαζώματα, εκ των οποίων το κάτω είχε 10-12 σειρές εδωλίων (καταστράφηκαν στο διάστημα 1927-1937). Oκτώ κλίμακες χώριζαν τα εδώλια σε επτά κερκίδες. Eπειδή κατά την ανασκαφή δεν βρέθηκαν ούτε πάροδοι, ούτε αναλημματικοί τοίχοι για την στήριξη του κοίλου αλλά ούτε και σκηνή, εικάζεται πως κατά την περίοδο των παραστάσεων κατασκευαζόταν μία προσωρινή ξύλινη σκηνή, που σκοπό είχε την κάλυψη των νερών του χειμάρρου που περνούσε μπροστά από το κοίλο του θεάτρου .

ΘΕΑΤΡΟ ΑΒΔΗΡΩΝ
62 theato  avdiron)Από το θέατρο διακρίνονται η θέση του κοίλου και της ορχήστρας και μερικές πέτρες των εδωλίων. Γραπτή αναφορά υπάρχει από ένα τιμητικό ψήφισμα του 2ου π.κ.χ. αιώνα που λέει ότι τιμήσανε κάποιον στο θέατρο των Αβδήρων. Η πρώτη ανασκαφή έγινε το 1965 από τους αρχαιολόγους Λαζαρίδη και Κουκούλη.

 



ΘΕΑΤΡΟ ΗΦΑΙΣΤΙΑΣ
63 theato  hfaisteiasΤο σημαντικότερο μνημείο της αρχαίας πόλης της Ηφαιστίας που συνδέεται άμεσα με την εγκατάσταση των Αθηναίων στο νησί. Το κοίλο του χτίστηκε στην ημιβραχώδη πλαγιά ενός λόφου, πάνω σε προγενέστερα ιερά του 7ου - 6ου αι. π.Χ. Τα βασικά στοιχεία του είναι η ορχήστρα, η σκηνή, το κοίλο και οι πάροδοι.





ΘΕΑΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

64 theato  mythlinisΈνα από τα σημαντικότερα μνημεία της Λέσβου αλλά και του αρχαίου κόσμου ευρύτερα. Συνδέεται με την επέκταση της αρχαίας Μυτιλήνης στην στεριά. Η πρώτη φάση του χρονολογείται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια. Σήμερα σώζεται στη τελευταία οικοδομική του φάση. Το πεταλόσχημο κοίλο, διαμέτρου 107 μ., σκαμμένο στον εύθρυπτο ηφαιστιογενή βράχο, υπολογίζεται ότι χωρούσε 10.000 περίπου θεατές.



ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΛΟΥ
65 theato  dhlouΤο αρχαίο θέατρο οικοδόμησαν οι Δήλιοι τον 3ο αι. π.Χ. Στο αρχαίο θέατρο της Δήλου εορτάζονταν οι μεγαλύτερες γιορτές του νησιού, με φημισμένους διονυσιακούς τεχνίτες από κάθε άκρη της ελληνιστικής οικουμένης. Εκεί στεφανώνονταν οι πολυάριθμοι πρόξενοι και ευεργέτες της δηλιακής πόλεως και τελούνταν οι αγώνες της ανεξάρτητης Δήλου.

 




ΘΕΑΤΡΟ ΜΗΛΟΥ
66 theato  mhlouΤο αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο αρχικά κατασκευάστηκε από τους κατοίκους της αρχαίας πόλης του Κλήματος, πιθανότατα κατά την Ελληνιστική εποχή (3ος αιώνας π.Χ.).

Μετά όμως την καταστροφή της πόλης από τους Αθηναίους, κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, πάνω από τις σωζόμενες βάσεις του κλασσικού χτίστηκε ένα μεγαλύτερο με παριανό ολόλευκο μάρμαρο και θαυμαστά ανάγλυφα, το οποίο υπολογίζεται ότι χωρούσε περίπου 7.000 θεατές.


ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΡΑΣ
67 theato  thirasΚτισμένο κοντά στην αγορά, στο πυκνά δομημένο κέντρο της πόλης, το θέατρο χρησίμευε, σύμφωνα με επιγραφικές μαρτυρίες, και ως βουλευτήριο. Παρά το μικρό μέγεθος και τη λιτή αρχιτεκτονική μορφή του, ανήκε στα επιβλητικότερα οικοδομήματα της ελληνιστικής, ρωμαϊκής πόλης. Στη θέση του πιθανώς προϋπήρχε μία απλούστερη κατασκευή για συγκεντρώσεις. Το θέατρο φαίνεται ότι κατασκευάστηκε τμηματικά τον 2ο αι. π.Χ. Στον 1ο αι. μ.Χ. κατασκευάστηκε ρωμαϊκού τύπου σκηνικό κτήριο με προσκήνιο, διακοσμημένο με αγάλματα της αυτοκρατορικής οικογένειας, το οποίο κατέλαβε τμήμα της ορχήστρας.


ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΡΘΑΙΑΣ
68 theato karthaiasΤο θέατρο της Καρθαίας βρίσκεται στη θέση Πόλες, στην περιοχή της Κάτω Μεριάς του δήμου Κέας Κυκλάδων. Συγκεκριμένα εντοπίζεται στα ριζά της νότιας κλιτύος της Άσπρης Βίγλας, στην κοιλάδα του Βαθυποτάμου, σε απόσταση 200 μ. περίπου από το σημερινό χειμέριο κύμα.

Η ύπαρξη του θεάτρου της Καρθαίας μαρτυρείται και εμμέσως από τις κατακλείδες των ψηφισμάτων της πόλης (3ου-2ου αι. π.Χ.), όπου η ανακήρυξη του στεφάνου των τιμωμένων γίνεται «Διονυσίοις τι γνι τν τραγωιδν». Το θέατρο της Καρθαίας φιλοξενούσε, λοιπόν, αγώνες δράματος, αλλά δεν αποκλείεται να λειτουργούσε και ως τόπος συνάθροισης των πολιτών, παρότι κάτι τέτοιο δεν μαρτυρείται επιγραφικά.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΑΜΟΥ
69 theato  samouΤο θέατρο είναι κτισμένο στην πλαγιά της Μονής Παναγίας Σπηλιανής στο Πυθαγόρειο της Σάμου.Από το θέατρο ήρθαν στο φως λιγοστά κατάλοιπα.

Κατασκευάστηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους και φαίνεται ότι αποτελείτο από κοίλο, ορχήστρα και σκηνή.

Σήμερα στο χώρο βλέπει κανείς μία νέα ξύλινη εγκατάσταση με ορχήστρα και καθίσματα, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει 750 περίπου θεατές.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΩ
70 theato  koΤο θέατρο βρίσκεται στη θέση Αμπάβρη, στα νότια της σημερινής πόλης, στονΔήμο Κω.

Το μνημείο ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων αστικών ρωμαϊκών θεάτρων και κατασκευάστηκε κατά τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο (1ος αιώνας μ. Χ.).




ΘΕΑΤΡΟ ΙΣΘΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩ

71 theato  isthmiou koΤο αρχαίο θέατρο Ισθμού – Κέφαλου βρίσκεται στην θέση «Παλάτια» Κεφάλου, στον δήμο Ηρακλειδών, στην Κω. Το θέατρο βρέθηκε κοντά στα ερείπια ναού δωρικού ρυθμού αφιερωμένου στον Ασκληπιό και την Υγεία και οικοδομήθηκε κατά την ελληνιστική περίοδο.





ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΛΑΣΑΡΝΑΣ
72 theato  alasarnasΤο θέατρο της Αλάσαρνας βρίσκεται στη θέση Αγία Θεότης στην Καρδάμαινα, στον δήμο Ηρακλειδών, στην Κω.
Κατασκευάστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο και αποτελεί τμήμα του αρχιτεκτονικού συνόλου του ιερού του Απόλλωνος. Ανήκει στην κατηγορία των περιαστικών ελληνιστικών θεάτρων. Ανασκάφηκε από την Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή Δωδεκανήσου το 1928.



ΘΕΑΤΡΟ
ΛΙΝΔΟΥ
73 theato  limdouΤο αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Σήμερα βρίσκεται εντός του διατηρητέου οικισμού της Λίνδου. Χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. Το θέατρο αποτελείται από το κοίλο, την ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα.







ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΟΡΤΥΝΑΣ
74 theato  gortynasΟ αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας βρίσκεται στο Δήμο Γόρτυνας, στην Κρήτη. Το μεγάλο θέατρο της Γόρτυνας είχε λαξευτεί στη νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου της Ακρόπολης, στην απέναντι πλευρά του Ληθαίου ποταμού όπου βρίσκονταν το Ωδείο και η Αγορά.Το σκηνικό οικοδόμημα, πιθανότατα καταστράφηκε κατά τον 19ο αιώνα.







ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΟΡΤΥΝΑΣ
75 theato mikro gortinasΟ αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας βρίσκεται στο Δήμο Γόρτυνας, στην Κρήτη. Το μικρό, όπως λέγεται, θέατρο της Γόρτυνας βρίσκεται δίπλα στο ναό του Πύθιου Απόλλωνα και είναι το καλύτερα διατηρημένο από όλα τα θέατρα της ρωμαϊκής Κρήτης.

 






ΡΩΜΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΟΡΤΥΝΑΣ
75 theato mikro gortinasΟ αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας βρίσκεται στον Δήμο Γόρτυνας, στην Κρήτη. Το Ωδείο χτίστηκε στο ψηλότερο τμήμα της Ελληνικής Αγοράς και την απέναντι όχθη του Ληθαίου ποταμού όπου βρισκόταν το μεγάλο θέατρο της Γόρτυνας. Στη θέση του πιθανότατα βρισκόταν το ελληνιστικό Βουλευτήριο (4ος - 2ος αιώνας π.Χ.). Το Ωδείο βρισκόταν μέσα σε κυκλικό κτίριο το οποίο κτίστηκε στα μισά του 1ου αιώνα π.Χ. στη θέση τετράγωνου οικοδομήματος. Το κτίριο αυτό καταστράφηκε από το σεισμό του 46 (ή 66) μ.Χ. και οικοδομήθηκε ξανά από τον αυτοκράτορα Τραϊανό το 100 μ.Χ. Μετατροπές πραγματοποιήθηκαν τον 3ο και τον 4ο αιώνα μ.Χ.

ΘΕΑΤΡΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
77 theato  xersonisouΟ αρχαιολογικός χώρος της Χερσονήσου βρίσκεται στο Δήμο Χερσονήσου. Στην αρχή του σύγχρονου οικισμού τουΛιμένα Χερσονήσου, από την πλευρά του Ηρακλείου, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο της Χερσονήσου το οποίο κτίστηκε στον 1ο αιώνα μ.Χ.

 







ΘΕΑΤΡΟ ΙΕΡΑΠΥΤΝΑΣ
78 theato  ierapetnasΗ θέση του θεάτρου που δεν είναι ανασκαμμένο τοποθετείται στη θέση "Βιγλιά" σε ακίνητο που βρίσκεται επί της δημοτικής οδού Ιεράπετρας-Βιάννου, όπου έχουν εντοπιστεί αρχιτεκτονικά μέλη και αγάλματα. Σε προπολεμικές φωτογραφίες του ακινήτου είναι ορατά ερείπια ύψους 6-7μ.








ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΥΚΗΣ

79 theato leukisΤο θέατρο της Λεύκης βρίσκεται στην ομώνυμη νησίδα σε απόσταση 3,6 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Κρήτης στο Λιβυκό πέλαγος. Κατασκευάστηκε στη ΒΔ ακτή του νησιού, 90μ. περίπου από τη σημερινή ακτογραμμή και είναι προσανατολισμένο προς το βορρά.

Το θέατρο, χωρητικότητας 1000 θεατών, κατασκευάστηκε το 2ο μ.Χ. αιώνα. Το κοίλον έχει δώδεκα σειρές εδωλίων και σχήμα σχεδόν ημικυκλικό. Η ορχήστρα είναι λίγο μεγαλύτερη από ημικύκλιο. Το σκηνικό οικοδόμημα περιλαμβάνει προσκήνιο (λογείον), υποσκήνιο, και πλάγια παρασκήνια. Η είσοδος στο θέατρο γινόταν από δύο πλάγιες θολωτές παρόδους.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΤΕΡΑΣ
80 theato  apterasΤο θέατρο τηςΑπτέραςβρίσκεται στη θέσηΠαλιόκαστρο, στοΔήμο Σούδαςτου νομούΧανίων.

Η οικοδόμησή του έγινε σε δύο φάσεις: την ελληνιστική περίοδο και τον 1ο αιώνα μ.Χ.Το μνημείο έχει εν μέρει αποκαλυφθεί, ενώ παράλληλα οι εργασίες ανασκαφής και συντήρησης συνεχίζονται. 

 


ΘΕΑΤΡΟ ΕΛΥΡΟΥ
81 theato  elyrouΗ πιο σημαντική Δωρική πόλη της Δυτικής Κρήτης. Ένα ανεξάρτητο κέντρο θαλάσσιου εμπορίου και ναυτιλίας, που εξέδωσε το δικό της χρυσό νόμισμα και κατείχε πόλεις όπως η Ποικίλασσος, η Συία, και η Λισσός. Άκμασε από τον 5ο μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. Καταστράφηκε τελικά από τους Σαρακηνούς πειρατές το 823 μ.Χ. Στον αρχαιολογικό χώρο της Ελύρου θα δει κανείς τις μεγάλες δεξαμενές της πόλης, ίχνη κτιρίων, ρωμαϊκό υδραγωγείο, τμήμα τείχους, το θέατρο, ενώ εδώ υπάρχει κι ένας μεταγενέστερος τούρκικος Κουλές (πύργος). Γύρω από την πόλη εκτείνεται και το νεκροταφείο της.


ΘΕΑΤΡΟ ΛΙΣΣΟΥ

82 theato lissouΤο θέατρο της αρχαίας Λισού ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Καντάνου – Σέλινου και βρίσκεται σχετικά κοντά στο Ασκληπιείο της αρχαίας πόλης. Προφανώς τα δρώμενα στο χώρο αυτό αποτελούσαν μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Το μνημείο δεν έχει ακόμη διερευνηθεί, ενώ έχει υποστεί καταστρεπτικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας χρήσης του χώρου ως αγροκτηνοτροφική περιοχή.

 

ΘΕΑΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
83 theato  leykadasΤο θέατρο βρίσκεται στην θέση «Κούλμος» του Δήμου Λευκάδας. Στη βορειοανατολική πλαγιά του μεσαίου λοφίσκου του «Κούλμου» διαμορφώνεται αμφιθεατρικό κατωφερές κοίλωμα που απολήγει σε ένα επίμηκες επίπεδο τμήμα και ταυτίζεται με τη θέση του αρχαίου θεάτρου.

Οι γνώσεις μας για το αρχαίο θέατρο της πόλης είναι περιορισμένες, καθώς δεν αναφέρεται καθόλου στις αρχαίες πηγές.

 

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΟΡΜΟΥ – ΦΙΣΚΑΡΔΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

84 theato  panormouΣτον Πάνορμο, εκτός της αγοράς, σημαντικά μνημεία των ρωμαϊκών αιώνων ερευνήθηκαν σε όλη την έκταση του σημερινού οικισμού, με χαρακτηριστικότερα τους καμαροσκεπείς θαλάμους που αναγνωρίζονται ως μαυσωλεία. Στο μεσοδιάστημα ενός μαυσωλείου με προθάλαμο και θάλαμο (περιγράφεται παρακάτω) και σε ένα δεύτερο μόνο με θάλαμο, εντοπίστηκε τμήμα θεάτρου ή ωδείου που η χρήση και η ταύτισή του είναι υπό συζήτηση, δεδομένου ότι δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως.





*******************


Pin It

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221