Αρχαία Βουλευτήρια
ΑΡΧΑΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Το Βουλευτήριο της Αγοράς, που ανεγέρθηκε λίγο πριν από το 400 π.Χ. Οι κερκίδες στην περίπτωσή του ήταν ξύλινοι πάγκοι. Τέσσερις κίονες κοντά στα άκρα του κτηρίου στήριζαν τη στέγη διακόπτοντας όσο το δυνατόν λιγότερο την εσωτερική οπτική του ενότητα.
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Το Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) είναι μια θεατρική κατασκευή με άνω και κάτω κοίλο, ημικυκλική ορχήστρα, σκηνή και προσκήνιο. Η πρώτη φάση της κατασκευής του χρονολογείται στα τέλη του 3ου αιώνα π. Χ., ενώ τον 1ο και τον 3ο αιώνα μ. Χ έγιναν εκτεταμένες επισκευές στους τοίχους του προσκηνίου και στην ορχήστρα.
ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Η ανέγερση της αρχαίας Μεσσήνης είχε ενταχθεί σε ένα μεγαλόπνοο οικοδομικό πρόγραμμα, που αποσκοπούσε στην προβολή των Μεσσηνίων ως ιδιαίτερου έθνους. Περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, δωρικό περίπτερο ναό του Ασκληπιού και της Υγείας, και μικρό στεγασμένο θεατροειδές εκκλη-σιαστήριο, καθώς και επιβλητικόπρόπυλο, συνέδριο ή βουλευτήριο και αίθουσα αρχείου. Το Βουλείον (υπόστυλη ενιαία αίθουσα, διαστάσεων περίπου 20x50 μ., με πεσσούς στα άκρα και ανοιχτό χώρο στο κέντρο για τους ρήτορες), το πρώτο βουλευτήριο της Μεσσήνης (σε χρήση ώς και τον 1ο αι. μ.Χ.), στην αγορά.
ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ
Το θέατρο βρίσκεται σε επαφή με τη δυτική πλευρά της οχύρωσης της Νέας Πλευρώνας. Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέατρα της Αιτωλίας, τόσο λόγω της μοναδικής θέας που προσφέρει προς την πεδινή παραλιακή ζώνη στα δυτικά του Μεσολογγίου, όσο και λόγω μιας σημαντικής κατασκευαστικής ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει.
ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΥΣ
Κτίσμα του 475-250 π.Χ., το οποίο σχετίζεται με την εγκαθίδρυση του Δημοκρατικού πολιτεύματος και φιλοξενούσε όλες τις συνεδριάσεις της πόλης.
ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΣΣΩΠΗΣ
Το μικρό Θέατρο (ή Βουλευτήριο) κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα π.Χ. στην ανατολική πλευρά της Αγοράς της αρχαίας πόλης.
ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ – ΚΑΒΕΙΡΙΟ
Οικοδομήθηκε στις αρχές του 2ου π.X. αιώνα. Tο κοίλο διέθετε δύο διαζώματα, εκ των οποίων το κάτω είχε 10-12 σειρές εδωλίων (καταστράφηκαν στο διάστημα 1927-1937). Oκτώ κλίμακες χώριζαν τα εδώλια σε επτά κερκίδες. Eπειδή κατά την ανασκαφή δεν βρέθηκαν ούτε πάροδοι, ούτε αναλημματικοί τοίχοι για την στήριξη του κοίλου αλλά ούτε και σκηνή, εικάζεται πως κατά την περίοδο των παραστάσεων κατασκευαζόταν μία προσωρινή ξύλινη σκηνή, που σκοπό είχε την κάλυψη των νερών του χειμάρρου που περνούσε μπροστά από το κοίλο του θεάτρου .
ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΟΧΝΗΣ
Το Βουλευτήριο της Πολιόχνης εκτός του ότι προηγείται σχεδόν 2000 χρόνια από τα αντίστοιχα της κλασικής εποχής, αντιπροσωπεύει επίσης την αρχαιότερη μαρτυρία στην Ευρώπη και στον κόσμο, μιας κατασκευής κατάλληλης για να φιλοξενήσει άτομα που είχαν κληθεί να συζητήσουν τα προβλήματα του συνόλου και να καθορίσουν τους κοινούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς κανόνες. Κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί να θεωρηθεί ο πρόδρομος της Βουλής της εποχής μας.
ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΤΟΥ
Στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται τα αναλημματικά τείχη των τριών τεχνητών ανδήρων, πάνω στα οποία είχε κτιστεί η πόλη και το τείχος της ακρόπολης της που χτίστηκε τον 7ο αι. π.Χ. Είναι ορατά ερείπια οικοδομημάτων των Ρωμαϊκών αυτοκρατορικών χρόνων.
Το πιο σημαντικό ανασκαμμένο οικοδόμημα ήταν το Βουλευτήριο της πόλης του, που ιδρύθηκε στα χρόνια του Αδριανού, που αναφέρεται σε πολλές επιγραφές, και καταστράφηκε από τον σεισμό του 365 μ.Χ.
*******************