Pin It

Νεοελληνική τέχνη, 20ος–21ος αιώνας

Κρητική Σχολή

1 neoell kritiki sxoli(Γεώργιος Κλοντζάς)

Η Κρήτη μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κέντρα της βενετσιάνικης επικράτειας. Εκεί μετανάστευσαν Κωνσταντινουπολίτες ζωγράφοι μεταλαμπαδεύοντας την τέχνη της αγιογραφίας. Τα υψηλά πρότυπα πρωτευουσιάνικης τέχνης που φέρνουν μεταφυτεύονται στην τοπικού χαρακτήρα ζωγραφική της μεγαλονήσου και σηματοδοτούν φωτεινές εξελίξεις σε ένα περιβάλλον με ευνοϊκές πολιτισμικές και βιοτικές συνθήκες και με ιδιαίτερα χρήσιμες προσβάσεις στην τέχνη της Δύσης. Κι ενώ οι Βενετοί είχαν κατακτήσει την Κρήτη, οι Κρήτες ήταν εκείνοι που είχαν «κατακτήσει» πολιτισμικά τους Ενετούς.

 

 

 

2 neoell kritiki sxoli(Θεόδωρος Πουλάκης)     

Στα τέλη του 15ου αιώνα, οι επαφές με την Βενετία έφεραν επιρροές της Αναγεννησιακής ιταλικής ζωγραφικής στην Κρήτη, σε επίπεδο τεχνοτροπίας και θεματογραφίας, οι οποίες συνδυάστηκαν με την βυζαντινή παράδοση, διαμορφώνοντας ένα εντελώς ξεχωριστό ύφος κατά τον 16ο και 17ο μ.Χ. αιώνα, αυτό που ονομάζουμε Κρητική Σχολή Ζωγραφικής. Στην ουσία πρόκειται για σχολή ζωγράφων εικόνων, ωστόσο, μετά την μετακίνησή των ζωγράφων το πρώτο μισό του 16ου αιώνα στην ηπειρωτική Ελλάδα αναπτύσσει δραστηριότητα και στον τομέα της μνημειακής ζωγραφικής

 

3 neoell kritiki sxoli(Δομήνικος Θεοτοκόπουλος)

Οι καλλιτέχνες είχαν την ικανότητα και την δεξιότητα να ζωγραφίζουν με δύο τρόπους και να ακολουθούν διαφορετικές τεχνοτροπίες, ανταποκρινόμενοι στις προτιμήσεις και τις επιθυμίες των πελατών τους. Προσάρμοζαν σε δυτικό ύφος τις εικόνες που ζωγράφιζαν για καθολικούς παραγγελιοδότες κι έμεναν πιστοί στην ορθόδοξη παράδοση, στο ύφος της ώριμης Παλαιολόγειας τέχνης, όταν έφτιαχναν εικόνες για πελάτες ορθοδόξους. Η επαφή που διατηρούσαν με τους κρητικούς αγιογράφους που εργάζονταν μακριά από το νησί, τούς έδινε την δυνατότητα να διατηρούν μια κοινή καλλιτεχνική γλώσσα.

 

 

 

4 neoell kritiki sxoli(Εμμανουήλ Λαμπάρδος)

Γενικά τα βασικά εκφραστικά τους στοιχεία ήταν ότι αντιπαρέβαλλαν την παλιά σχηματοποιημένη απόδοση των εικονογραφικών μοτίβων μια εξωτερική χάρη και προσομοίωση στην ανθρώπινη μορφή. Αν και δεν εγκαταλείπουν την στατικότητα της βυζαντινής φόρμας, εντούτοις, οι στάσεις αποδίδονται με περισσότερη άνεση και ζωντάνια, οι όγκοι ισορροπούν επιτυχημένα και η πτυχολογία, αν και γραμμική ή λιτή, χαρακτηρίζεται από πλαστικότητα. Βασική τους μέριμνα υπήρξε η αποδέσμευση από το υπερβατικό και συμβολικό στοιχείο και η υιοθέτηση της αφηγηματικότητας και της τρισδιάστατης προοπτικής.

 

Το 1600 περίπου, μόνο στην πόλη του Ηρακλείου, που τότε είχε 20.000 κατοίκους, εργάζονταν 200 ζωγράφοι των οποίων η φήμη εξαπλώνεται πολύ έξω από τα όρια του νησιού και φτάνουν να κοσμούν με την δουλειά τους (εικόνες και εικονογραφημένα χειρόγραφα) μεγάλα μοναστικά κέντρα όχι μόνο της υπόλοιπης Ελλάδας αλλά και της ορθόδοξης ανατολής. Μετά από δυο αιώνες ακμής (16ος & 17ος) με την κατάληψη του Ηρακλείου (Candia) από τους Τούρκους διακόπτεται βίαια όλη αυτή η πνευματική ακμή της Κρητικής αναγέννησης.

5 neoell kritiki sxoli

6 neoell kritiki sxoli  7 neoell kritiki sxoli

 

 

 

 

 

 


           Ανδρέας Παβίας                            
Μιχαήλ Δαμασκηνός                         Γεώργιος Κλοντζάς                   

8 neoell kritiki sxoli9 neoell kritiki sxoli10 neoell kritiki sxoli 

 

 

 

 

 

 



       Δομήνικος Θεοτοκόπουλος                    Φιλόθεος Σκούφος                           Εμμανουήλ Τζάνες

12 neoell kritiki sxoli13 neoell kritiki sxoli 11 neoell kritiki sxoli

   

 

 

 

 





      Θεόδωρος Πουλάκης                   Κωνσταντίνος   Παλαιοκαπάς                       Φραγκιάς Καβερτζάς

14 neoell kritiki sxoli15 neoell kritiki sxoli          

 

 

 

 

 

 
                                 Θεοφάνης Στρελίτζας
                                            Εμμανουήλ Λαμπάρδος 

16 neoell kritiki sxoli17 neoell kritiki sxoli

            

 

 

 


                           Ανδρέας Ρίτζος                                                      Στέφανος Τζαγκαρόλας

Βασικοί θεμελιωτές της Κρητικής Σχολής ήταν οι:

  • Ανδρέας Παβίας
  • Μιχαήλ Δαμασκηνός
  • Γεώργιος Κλόντζας
  • Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
  • Φιλόθεος Σκούφος
  • Εμμανουήλ Τζάνες
  • Θεόδωρος Πουλάκης
  • Κωνσταντίνος Παλαιοκαπάς
  • Φραγκιάς Καβερτζάς
  • Θεοφάνης Στρελίτζας ή Κρης,
  • Εμμανούλ Λαμπάρδος
  • Ανδρέας Ρίτζος
  • Στέφανος Τζαγκαρόλας κ.α.

 

Πηγές:
http://www.archive.gr/news.php?readmore=232
http://www.artmag.gr/art-history/art-history/item/4521-kritiki-sxoli-zografikis
http://albanaki.blogspot.nl/2013/10/blog-post_4447.html

 
Pin It

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221