Pin It
 

Αρχαία Ελληνική Τέχνη – Εποχή του Σιδήρου

Γεωμετρική περίοδος

1 epoxi tou sidirouΜεταξύ της πτώσης του μυκηναϊκού πολιτισμού (1100 π.Χ.) και της έναρξης της ιστορικής περιόδου (8ος αι. π.Χ.) στον ελλαδικό χώρο μεσολαβεί ένα διάστημα περίπου τεσσάρων αιώνων, οι οποίοι ονομάζονται «Σκοτεινοί» λόγω της απουσίας γραφής, παραστατικής τέχνης και μνημειακής αρχιτεκτονικής. Οι πολιτισμικές αλλαγές οφείλονταν στη μετακίνηση των Δωριέων και των Θεσσαλών που προκάλεσαν μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς τα νησιά και τις δυτικές ακτές της Μ. Ασίας. Οι πολίτες δεν ένιωθαν πια την ανάγκη να προβληθούν μέσα από την διαφορετικότητα του τρόπου ζωής τους με αποτέλεσμα να περιοριστεί αισθητά η χρήση πολυτελών υλικών και η κατασκευή μεγαλόπρεπων οικοδομημάτων. Μόνο η κεραμική παρουσίαζε αδιάσπαστη συνέχεια με το Μυκηναϊκό παρελθόν.

 

2 epoxi tou sidirouΤα περισσότερα τέχνεργα αυτής της εποχής είχαν κυρίως λατρευτική ή ταφική χρήση. Ο τεχνίτης αυτής της περιόδου αναπαρήγαγε τις φόρμες και τα μοτίβα που ήξερε από την παράδοση και δεν έψαχνε για νέες τεχνικές ή μεθόδους. Ο πρακτικός και λιτός τρόπος ζωής και η ανάγκη για φτηνή και γρήγορη παραγωγή κεραμικών ειδών, επέβαλε την χρήση ταχύτερου κεραμικού τροχού και διαβήτη με πολλαπλούς χρωστήρες, που διευκόλυνε στον γρήγορο ρυθμό της διακόσμησης των αγγείων. Έτσι η παραστατική απεικόνιση αγνοήθηκε επιδεικτικά μέχρι τα μέσα του 9ου αι. π.Χ. Εξαιτίας των απλών γεωμετρικών μοτίβων που διακοσμούνταν τα αγγεία η εποχή ονομάστηκε «Γεωμετρική». Την περίοδο αυτή εμφανίζεται για πρώτη φορά και ο μαίανδρος.

4 epoxi tou sidirou3 epoxi tou sidirou5 epoxi tou sidirouΜολονότι πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να ανατρέπουν τα δεδομένα, η καλλιτεχνική έκφραση αυτής της περιόδου περιορίζεται στην αυστηρή γεωμετρική διακόσμηση των αγγείων, στην ειδωλοπλαστική σε πηλό και στην κατασκευή μικρών χάλκινων ειδωλίων με μορφές ανθρώπων και ζώων και σπανιότερα χρυσών κοσμημάτων. Τα όπλα και τα εργαλεία κατασκευάζονται από σίδηρο, τα μετάλλινα αγγεία κυρίως από χαλκό, και χρησίμευαν σχεδόν αποκλειστικά ως αναθήματα σε ιερά.

6 epoxi tou sidirou7 epoxi tou sidirouΗ πραγματική επανάσταση στην διακόσμηση της κεραμικής συμβαίνει κατά την Ύστερη Γεωμετρική περίοδο (770-700 π.Χ.), όπου τα γεωμετρικά μοτίβα συνεχίζουν να καλύπτουν μεγάλο μέρος της επιφάνειας του αγγείου με παραστατικές σκηνές που απεικονίζουν ταφικές τελετές, μάχες, πομπές αρμάτων και μυθολογικές σκηνές. Ο νέος τρόπος διακόσμησης αποτελεί αθηναϊκή επινόηση και αποδίδεται στο περίφημο εργαστήριο του Ζωγράφου του Διπύλου. Το εργαστήριο του Διπύλου έφερε την ανθρώπινη μορφή στο προσκήνιο του καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος και εισήγαγε την έννοια της αφηγηματικής τέχνης, που θα κυριαρχούσε τους επόμενους αιώνες.

 

Πηγές:
http://www.cycladic.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=resource&cresrc=794&cnode=55
http://www.metmuseum.org/toah/hd/grge/hd_grge.htm
http://www.wikiwand.com/en/Greek_Dark_Ages

 

Pin It

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221

Τελευταία Νέα