Μουσικοποιητική Παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου Μελίνα Μερκούρη
(από δημοσίευση εφημερίδων)
Δύο βραδιές που χαρακτηρίστηκαν από την μοναδική ποιότητα και την αισθητική, και τις εγγυήθηκαν οι Φορείς, που με πολλή φροντίδα τις διοργάνωσαν.
Πρόκειται για μια μεγάλη συνεργασία του Φορέα Πολιτισμού «Έλξευσις» (Κυρ. Κυτούδης), του Παγκόσμιου Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και του Συλλόγου Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας (Κων. Σκριάπας), υπό την Αιγίδα της Διεύθυνσης Πολιτισμού - ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου. Οι μεγάλες αυτές συναυλίες, με πάνω από 50 συντελεστές που όλοι από καιρό περίμεναν, παρουσιάστηκαν στις 4 & 5 Αυγούστου, στο Δημοτικό θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη», υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και συντονισμό του καθηγητή Ποίησης κ. Κυριάκου Κυτούδη, ο οποίος εξέπληξε, ταξίδεψε και συγκίνησε έντονα το κοινό με τον μεστό και ποιητικό του λόγο, στον οποίο έκανε μια μακρά αναδρομή στην ιστορία των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα, παρουσιάζοντας την πραγματική ιστορία των Ελλήνων.
Η θεματολογία της μοναδικής και σπάνιας για τα Ελληνικά δεδομένα μουσικοποιητικής παράστασης, διάρκειας πάνω από τις 2,5 ώρες, ήταν η Ελλάδα. Μια Ελλάδα που δεν πρέπει να χάσει την ελπίδα της, να χάσει την ιστορία της, να χάσει τον πολιτισμό της.
Και όλα αυτά ειπώθηκαν μέσα από μια πανδαισία ποίησης, χορού, μουσικής με τις υπέροχες φωνές του Γιώργου Πάγκαλου και της Βασιλικής Καρακώστα, με εξαίρετους μουσικούς, με τους θαυμάσιους χορευτές του (ΚΕΛΕ), Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Λάρισας, συγκροτήματα Κρητών και Ποντίων (Χοροδιδάσκαλος κ. Κ. Κιντέρσος) και της Σχολής CHORUS LINE Βόλου (Χορογράφος κ. Βάσω Τηλιοπούλου), ενώ η ποιητική ομάδα του Φορέα «Ελξευσις» είχε αναλάβει να προετοιμάσει τα δυνατά κείμενα, τις αφηγήσεις και τις απαγγελίες, υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Κυτούδη που δημιούργησαν έντονα και εναλλασσόμενα συναισθήματα, που δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο και χωρίς να δακρύσει.
Η πιο συγκλονιστική στιγμή των παραστάσεων ήταν ο «θρήνος για τη σφαγή των Νηπίων της Σάντας», στην οποία όλοι λύγισαν από συγκίνηση, μπροστά στην συγκλονιστική αφήγηση του Κυριάκου Κυτούδη και το μοιρολόϊ από την Βασιλική Καρακώστα.
Είναι παραστάσεις που σπάνια συναντά κανείς και οι οποίες συνδυάζουν τη θλίψη και τον θυμό για τις ταλαιπωρίες του Έθνους των Ελλήνων και ταυτόχρονα μια τεράστια δύναμη και πίστη στο να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία καλύτερη, που θα πρέπει να την παραδώσουμε στις Νέες Γενιές που έρχονται.
Το κοινό έμεινε εκστασιασμένο και συγκλονισμένο από τις εναλλαγές επί σκηνής, με ακραία συναισθήματα και καταχειροκρότησε όλους τους συντελεστές, ζητώντας η παράσταση αυτή να ταξιδέψει όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν Έλληνες, ενδεχόμενο που εξετάζουν ο πρόεδρος του Φορέα «ΕΛΞΕΥΣΙΣ» κ. Κυρ. Κυτούδης και ο πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων. Σκριάπας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ : Γιώργος Πάγκαλος και Βασιλική Καρακώστα
Μουσικοί:
Γιώργος Πάγκαλος – λαούτο
Δημήτρης Καρακώστας – (μαέστρος) – πλήκτρα
Aida Qorri – Πάγκαλου -βιολί
Νίκος Μούτσελος – πνευστά-κρουστά
Κώστας Γεδίκης – μπουζούκι
Γιάννης Ευστρατιάδης – κρουστά
Κώστας Κυριτσάκης – κρητική λύρα
Δαμιανός Χωραφαίδης – ποντιακή λύρα
Χρήστος Αργυρούλης – κιθάρα.
Απαγγελία – αφήγηση: Ποιητική Ομάδα «ΕΛΞΕΥΣΙΣ»
Νατάσα Καλιακούδα, Βίκυ Νινιζοπούλου, Γιώργος Κακοδήμος, Σπύρος Μακρυγιάννης, Ευάγγελος Γουργουλιάνης
Χορογραφίες -Χορευτικά
Εμφανίστηκαν χορευτικά συγκροτήματα Κρητών και Ποντίων του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών Λάρισας (Κ.Ε.Λ.Ε..) και οι Χορευτές της Σχολής χορού Chorus Line Βόλου, ενώ συμμετείχε , σε ρόλο έκπληξη, το Παιδικό τμήμα του 1Ου Συστήματος Προσκόπων Βόλου.
Αρωγοί της παράστασης:
Αδελφότητα Κυπρίων Μαγνησίας. Σύλλογος Θρακών Βόλου, Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ριζομύλου «Η Διάπλαση», Σύλλογος Πελοποννησίων Νομού Μαγνησίας «Ο Μωριάς», Λέσχη Εθελοντών Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδας, Κίνηση Πολιτών (καταναλώνω ότι παράγω) , ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ν. Αγχιάλου κ.ά.
Το μελοποιημένο ποίημα του Κυριάκου Κυτούδη
https://elxefsis.com/index.php/el/ekdiloseis/politistikes-ekdiloseis/52-pos-na-sopaso#sigProIdc79bd641c7