Pin It

Σεμινάρια Ποίησης δια αλληλογραφίας και δια ζώσης

«Απευθύνεται στους απανταχού Έλληνες,
και γνωρίζοντες την Ελληνική γλώσσα»

Με επιτυχία συνεχίζονται τα σεμινάρια ποίησης δια αλληλογραφίας, από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις», και τον ποιητή και καθηγητή ποίησης της Διεθνούς Ακαδημίας Τέχνης & του Ινστιτούτου «Έλξευσις» κ. Κυριάκο Κυτούδη, και υποψήφιο για το Νόμπελ Λογοτεχνίας με το έργο του «Ελιαμιάδα».

 

Ένα σεμινάριο που βασίζεται σε 24 θεματικές ενότητες και διάρκεια τριών μηνών, με συνεχή επικοινωνία.

Α – Τι θα μάθετε
Β – Τα οφέλη
Γ – Χρονοδιάγραμμα – Κόστη
Δ – Φωτογραφικό υλικό δράσεων


Α – Τι θα μάθετε:

Στο σεμινάριο, μαθαίνει κανείς όλες τις τέχνες της ποίησης και τον καλό χειρισμό της γλώσσας μας. Κατανοεί πλήρως την αξία ενός καλού ποιήματος αφού σιγά – σιγά, στην διαδρομή θα έχει μάθει να ζωγραφίζει με τις λέξεις, ν’ αγγίζει τις μεγάλες ιδέες και ιδανικά, τις μεγάλες αξίες και να τις μετουσιώνει σε εικόνες μέσα από τις λέξεις. Η ποίηση όπως έλεγε ο Ελύτης, είναι μια απέραντη μαθητεία και σ’ αυτήν την μαθητεία, αγγίζει κανείς άλλες διαστάσεις σ’ έναν ιδεατό κόσμο και αυτόν τον κόσμο, ο ποιητής, προσπαθεί να τον κάνει πράξη στην ανθρώπινη υπόσταση.

Αρχίζοντας από:

  • Την αξία του Ελληνικού λόγου και την διαφορά του ποιητικού λόγου από την πεζογραφία.

  • Τις βασικές αρχές της ποίησης. Όπως τα είδη του λόγου, έμμετρος και πεζός, τι είναι ποίηση, τι είναι στίχος, συλλαβές του στίχου, στροφή, σπονδείος, αστοχίες της ποίησης όπως χασμωδίες, μετρικό χασοτόνισμα κ.α.

  • Ποιητικά εκφραστικά στοιχεία και σχήματα λόγου. (μεταφορά, αλληγορία, προσωποποίηση, αντίφραση, κύκλος, υπερβατό, πρωθύστερο, υπαλλαγή, συνεκδοχή, ανακόλουθο, σύμφρηση, συναισθησία, κ.α.)

  • Ποιητικά μέτρα. Διδάσκονται όλα τα ποιητικά μέτρα, συγχρόνως με την θεωρία και τις ποιητικές τέχνες.

    γνωστά ποιητικά μέτρα όπως:
    Ίαμβος, Τροχαίος, Ανάπαιστος, Δάκτυλος κ.α.

    και αρχαία που γραφόταν και οι αρχαίες τραγωδίες όπως:
    Δόχμιος, Διάγυιος, Ιππωνάκτειος, Βάκχειος, Αντίσπαστος Παίων, Ιωνικός, κ.α.

  • Στιχουργικές μορφές. Διδάσκονται όλες οι στιχουργικές μορφές, συγχρόνως με την θεωρία και τις ποιητικές τέχνες.

    όπως: Μπαλάντα, Σονέτο, Ροντέλο, Οκτάβα, Ωδή, Μαντινάδα, Ομηρικά ελεγειακά δίστιχα,  Χάικου, Ρουμπάι κ.α.).

  • Ομηρική ποίηση. (διδάσκεται το πιο αρχαίο ποιητικό μέτρο που είναι τα λεγόμενα Ομηρικά ελεγειακά δίστιχα σε δακτυλικό εξάμετρο κ.α.)

  • Παγκόσμιες τάσεις της ποίησης. (γίνεται εκτενή αναφορά στις παγκόσμιες ποιητικές τάσεις με παραδείγματα όπως: Σουρεαλισμός, Ρομαντισμός, Παρνασσισμός, Νατουραλισμός, Μοντερνισμός, Μεταμοντερνισμός).

  • Νεοελληνική ποίηση. Διδάσκονται και οι αρχές που διέπουν την νεοελληνική ποίηση αρχίζοντας από τον Σουρεαλισμό, Μοντερνισμό με την γενιά του ‘30, και Μεταμοντερνισμό.

  • Δημοτική ποίηση. (αναφορά στην δημοτική ποίηση, στα βασικά χαρακτηριστικά που την διέπουν, στα είδη δημοτικού τραγουδιού κ.α.)

  • Διαλεκτική ποίηση. Γίνεται αναφορά με πολλά παραδείγματα και τρόπους εκμάθησης της διαλεκτικής ποίησης της Ελλάδος όπως:

    ΔΙΑΛΕΚΤΟΙ: Κρητική – Κυπριακή – Ποντιακή – Τσακώνικη (αρχαία Δωρική) – Καππαδοκική

    ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΙΔΙΩΜΑΤΑ: Νησιώτικο, Ρεμπέτικο, Βλάχικο, Ανατολικής Ρωμυλίας, Πομακικό, Ρομάνι, Πολίτικο, και 50 διαφορετικά ακόμη.

  • Η τέχνη της γραφής και της απαγγελίας. Γίνεται αναφορά με παραδείγματα από μεγάλους διδασκάλους όπως: Μπόρχες, Μάρκες, Τ.Σ. Έλιοτ, Γκαίτε και φυσικά ό,τι αφορά την ποίηση μέσα από την «Περί Ποιητικής» του Αριστοτέλη, «Πολιτεία» του Πλάτωνα, η τέχνη της διαλεκτικής, η φιλοσοφία στην ποίηση κα.

  • Αναλύσεις ποιημάτων, θεωρία, Έλληνες και ξένοι ποιητές. Γίνεται αναφορά σε μεγάλους ποιητές και λογοτέχνες. Έλληνες όπως: Σολωμός, Καζαντζάκης, Ελύτης, Ρίτσος, Σεφέρης, Καβάφης, Παπαδιαμάντης κα. Ξένους όπως: Τ.Σ. Έλιοτ, Ελυάρ, Μπωντλαίρ, Μπόρχες, Λόρκα, Πεσσόα κα. Αναφέρονται ποιήματά τους, αναλύσεις των έργων τους, η τέχνη της ποίησης που χρησιμοποιούσαν κα. Γίνονται ακόμη αναλύσεις ποιημάτων γνωστών ποιητών και επιπλέον, ποιημάτων μαθητών του σεμιναρίου.

  • Θεωρητικές γνώσεις: Ποίηση και φιλοσοφία – Αρχαιογνωσία και αρχαιογλωσσία – Ποίηση και μελωδία – Ποίηση και ηθική – Μεσαιωνική ποίηση – Βυζαντινή και Λόγιος γραμματεία – Καταραμένοι ποιητές κ.α.

Στο τέλος, η μαθητεία έχει δώσει την γνώση στον ενδιαφερόμενο και τα εχέγγυα, για να κάνει την όποια ποιητική διαδρομή επιθυμεί. Η ποίηση είναι για όλους και πρωτίστως για τα μικρά παιδιά γιατί τους μαθαίνει να ονειρεύονται, να ταξιδεύουν, τους μαθαίνει την ηθική, το δίκαιο, τους κάνει καλύτερους ανθρώπους, ν’ αγαπούν το φεγγάρι, και να σέβονται τον ήλιο. Ο Πλάτων στην Πολιτεία αναφέρει πως τα παιδιά στην ηλικία των επτά ετών, θα πρέπει πρωτίστως να διδάσκονται ποίηση και μουσική, για να καλλιεργήσουν πρώτα τα ιδεώδη και ιδανικά. Ο δε Φρόιντ, είπε πως όπου κι αν με ταξίδεψαν οι θεωρίες μου, πολύ πριν από μένα, είχε ήδη πάει εκεί ένας ποιητής.

Β – Τα οφέλη

  • Οι έχοντες ολοκληρώσει το σεμινάριο, γίνονται απόλυτοι γνώστες της ποιητικής τέχνης σε θεωρία και πράξη, από την ομηρική εποχή έως και σήμερα.

  • Από τους μετέχοντες στο σεμινάριο, θα επιλεγούν ποιήματά τους (με την συναίνεσή τους) για έκδοση ποιητικής συλλογής από τις εκδόσεις του Ινστιτούτου.

  • Θα γίνει αρχικά συνολική παρουσίαση της ποιητικής συλλογής στην έδρα του Ινστιτούτου, και όπου ευδοκιμεί, και σε άλλες πόλεις τόσο της Ελλάδος όσο και του εξωτερικού.

  • Οι έχοντες ολοκληρώσει το σεμινάριο, γίνονται αυτόματα, (εκτός εάν δεν το επιθυμούν) μέλη του Τομέα Λογοτεχνίας & Πολιτισμού του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού « ΕΛΞΕΥΣΙΣ», δίχως επιπλέον κόστος.

  • Το Ινστιτούτο με τον Τομέα εκδόσεων και τον Εκδοτικό του Οίκο, θα είναι αρωγός στις προσπάθειες των αποφοίτων για τις πιθανές τους εκδόσεις.

  • Οι απόφοιτοι, εάν το επιθυμούν, μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για ενεργή συμμετοχή στις πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις του Ινστιτούτου όπου αυτό είναι εφικτό.

  • Στο τέλος του σεμιναρίου, δίδεται στον μετέχοντα, Πιστοποιητικό Συμμετοχής από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις»

Γ – Χρονοδιάγραμμα – Κόστη

  • Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι τρεις μήνες με συνεχή επικοινωνία ηλεκτρονική και τηλεφωνική.

  • Δύο μαθήματα την εβδομάδα με θεωρία και πράξη.

  • Στους μη έχοντες την δυνατότητα συνεχούς επικοινωνίας και ολοκλήρωσης του σεμιναρίου σε τρεις μήνες, δίδεται ένα περιθώριο ολοκλήρωσής του ακόμη δύο μηνών μέγιστο.

Κόστη

  • Το συνολικό κόστος του σεμιναρίου δια αλληλογραφίας είναι 330 ευρώ, και διάρκειας τριών μηνών. Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το Ινστιτούτο για περαιτέρω διευκρινήσεις, απορίες, στοιχεία επικοινωνίας τους, έναρξης μαθημάτων, λογαριασμό κατάθεσης κλπ, στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
     
  • Τρόποι πληρωμής: Γίνεται άπαξ καταβολή του ποσού & για όσους δεν έχουν αυτήν την δυνατότητα επικοινωνήστε μαζί μας.

  • Με την καταβολή των χρημάτων, (απαραίτητο το ονοματεπώνυμο του καταθέτη) θα αποστέλλεται από το Ινστιτούτο η απόδειξη είσπραξης.

Φορέας δημιουργίας σεμιναρίων:
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ»

 

 Διδάσκει:
kyrΟ Κυριάκος Κυτούδης
Διδάκτωρ Ποίησης της Διεθνούς Ακαδημίας Τέχνης
& του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ»,
Υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019 και 2020

«Ποίηση, δεν είναι αυτό που σου δίνει φτερά για να πετάξεις, αλλά είναι αυτό που σου μαθαίνει, ότι για να πετάξεις, δεν χρειάζεσαι φτερά».
Κ.Κ.

 

 

 

 

Ως παράδειγμα....... ένα ποίημα, που βγαίνει αυθόρμητα από την ψυχή, δίχως τις τέχνες της ποιήσεως και μετά, το ίδιο ποίημα μεταμορφωμένο με τις τέχνες οι οποίες φυσικά, διδάσκονται.

«Η γιορτή των παιδιών»

Μπρούσκο μύριζε η γιορτή των παιδιών
της εκκλησιάς τα μάτια ήταν ορθάνοιχτα
ρούσκο γεννήσαν οι αυλές και η πορφύρα
ελούστηκαν χτενίστηκαν και φτιάξανε δεμάτια.

Για δές τε σε τι καρδιές φυτρώνει η πορφύρα
ξεδίψασε από νερό και χόρτασε από γλυκιά φιλύρα
οι άνθρωποι είναι χαρωποί που ένα παιδί λυτρώνει
κάθε δέντρο και άγγελος λύρα γλυκά του παίζει.

Ταξίμια ο φλοίσβος άρχισε μαζί κι η αλισάχνη
χαμογελούν οι κάμποι και οι πέτρες
οι άνθρωποι γκρέμισαν την πάχνη της λησμονιάς
και μοιάζουν οι φαρέτρες με δροσιά και γλύκα.

Δεν είναι μικρό πράγμα η γιορτή των παιδιών
μέρα και νύχτα γιορτινά και γάμος
χορός και τραγούδι και χαρά απ’ το στάμγα των αγγέλων
της πορφυρούς η άμμος, σαν δυοσμαρίνες που γεννά.

«Το ίδιο ποίημα, με εμφανείς τις τέχνες της ποιήσεως»

Η των παιδιών η εορτή μύριζε μπρούσκο –------------ (υπερβατό)
κι ήταν ορθάνοιχτα της εκκλησιάς τα μάτια ----------- (Αλληγορία)
ρούσκο γεννήσαν οι αυλές και η πορφύρα ρούσκο --- (κύκλος)
χτενίστηκαν ελούστηκαν και φτιάξανε δεμάτια. -------(πρωθύστερο)

Για δές τε την πορφύρα σε τι καρδιές φυτρώνει ------ (πρόληψη)
ξεδίψασε από νερό κι από γλυκιά φιλύρα ------------- (ζεύμα)
ο κόσμος είναι χαρωπός που ένα παιδί λυτρώνει ------(μετωνυμία)
κάθε κλαδί και άγγελος γλυκά παίζει του λύρα --------(συνεκδοχή)

Ταξίμια ο φλοίσβος άρχισε ταξίμια η αλισάχνη -------- (επαναφορά)
χαμογελούν οι κάμποι, οι κάμποι και οι πέτρες --------(αναδίπλωση)
ο κόσμος γκρέμισαν της λησμονιάς την πάχνη --------(κατά το νοούμενον)
δροσάτες και γλυκύτατες μοιάζουνε οι φαρέτρες ------(συναισθησία)

Η των παιδιών η εορτή είναι μεγάλο πράγμα –-------- (αντίφραση)
μέρα και νύχτα γιορτινά, νύχτα και μέρα γάμος -------(χιαστό)
χορός, τραγούδι, χαρά απ’ των αγγέλων στάγμα ----- (ασύνδετο)
σαν δυοσμαρίνες που γεννά της πορφυρούς η άμμος. (ομοιοτέλευτο)

Το σχήμα υ π ε ρ β α τ ό. Το σχήμα αυτό δημιουργείται με την αντιμετάθεση των λέξεων ή των προσδιορισμών (υποόρων) ενός συντακτικού όρου.

Α λ λ η γ ο ρ ί α: Λέγεται κάθε μεταφορική έκφραση που κρύβει νοήματα διαφορετικά από κείνα που φανερώνουν οι λέξεις ή οι προτάσεις της.

Το σχήμα   κ ύ κ λ ο ς. Το σχήμα αυτό σχηματίζεται, όταν μια στροφή ή ένας στίχος αρχίζει και τελειώνει με την ίδια λέξη:

Το σχήμα π ρ ω θ ύ σ τ ε ρ ο. Το σχήμα αυτό σχηματίζεται με την τοποθέτηση στην σειρά του λόγου πρώτο, εκείνου που χρονολογικά έχει συμβεί δεύτερο.

Το σχήμα της π ρ ό λ η ψ η ς. Το σχήμα αυτό σχηματίζεται με το να βάλουμε το υποκείμενο του ρήματος, ως αντικείμενο.

Το σχήμα ζ ε ύ μ α. Στο σχήμα αυτό δυο ομοειδείς προσδιορισμοί αποδίδονται σε   ένα ρήμα, ενώ λογικά ο ένας από αυτούς θα ταίριαζε σε κάποιο άλλο ρήμα.

Το σχήμα της μ ε τ ω ν υ μ ί α ς. Στο σχήμα αυτό χρησιμοποιείται εκτός των άλλων, και το αφηρημένο αντί για το συγκεκριμένο.

Το σχήμα της σ υ ν ε κ δ ο χ ή ς. Στο σχήμα αυτό χρησιμοποιείται εκτός των άλλων, και το μέρος αντί για όλο το σύνολο και αντίστροφα.

Ε π α ν α φ ο ρ ά: όταν δύο ή περισσότερες προτάσεις αρχίζουν με την ίδια φράση.

Α ν α δ ί π λ ω σ η: όταν μία λέξη ή φράση, επαναλαμβάνεται αμέσως για δεύτερη φορά.

Το σχήμα Κ α τ ά το ν ο ο ύ μ ε ν ο ν. Σ` αυτό η συμφωνία των όρων της πρότασης, δεν ακολουθεί τον γραμματικό τύπο των λέξεων αλλά το νόημά τους.

Το σχήμα Σ υ ν α ι σ θ η σ ί α ς: Όταν συμφύρονται δυο διαφορετικές αισθήσεις. πχ. Αφή και όραση, αφή και γεύση κλπ.

Το σχήμα Α ν τα ί φ ρ α σ η: Στην αντίφραση εκτός των άλλων, (ειρωνεία – ευφημισμό κλπ., συναντούμε και την λ ι τα ό τα η τ α όπου αντί για μια λέξη, χρησιμοποιείται η αντίθετή της, ή αντί για το λιγότερο, το μεγαλύτερο κλπ.

Το σχήμα χ ι α σ τ ό. Στο σχήμα αυτό οι συντακτικοί όροι (υποκείμενο, κατηγορούμενο κ.τ.λ.) που επαναλαμβάνονται σε σύνθετη πρόταση εκφέρονται με αντίστροφη σειρά (χιαστί): "μέρα-νύχτα & νύκτα-μέρα" ή   συντάσσουμε σύνθετη πρόταση με αντιθετικής συναισθηματικής εννοίας όρους.

Το σχήμα α σ ύ ν δ ε τ ο: όταν όμοιοι όροι ή προτάσεις παραθέτονται χωρίς να συνδέονται με τους ανάλογους συνδέσμους.

Ο μ ο ι ο τ έ λ ε υ τ ο έχουμε, όταν δύο στίχοι έχουν ηχητική ομοιότητα που εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο της ομοιοκαταληξίας. Μπορεί να εμφανιστεί και στο εσωτερικό στίχων ή ακόμη να έχουμε ομοιοτέλευτο λέξεων.

 

Δ – Ενδεικτικά φωτογραφικό υλικό δράσεων

Από παρουσιάσεις βιβλίων – Ημερίδες – Μουσικοποιητικές βραδιές -Αφιερώματα σε μεγάλους ποιητές - Διαλεκτικές εκδηλώσεις: Κρητική λογοτεχνία και ποίηση - Ποίηση στο ιδίωμα της Ανατολικής Ρωμυλίας κ.α. - Μουσικοποιητικές παραστάσεις - Θέατρο.

 {gallery}03-ekdilosis/2-seminaria/seminaria_fwto_2{/gallery</

 
Στο τέλος των μαθημάτων θα δωθεί βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναριών.
 
Βεβαίωση 72 dpi aa6c0
 
 
 
Pin It

Ενημερωθείτε καθημερινά και μέσα από τις συνδέσεις του Ινστιτούτου - στα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα

1 facebook2 twitter3 youtube4 tumblr5 pinterest6 linked7 stumbleupon8 vk9 Medium

Σχετικά με Εμάς

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού «ΕΛΞΕΥΣΙΣ», είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα τον Βόλο. Παρ' ό,τι προϋπήρχε σαν πολιτιστικός φορέας, προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου, από την πολιτιστική πρόκληση των δράσεων, εκτός των Ελλαδικών πλέον συνόρων.

Φορέας πολιτισμού, με πολυετή πείρα και έντονη δραστηριότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό. Ανάμεσα στους σκοπούς του είναι και οι προσεγγίσεις των πολιτισμικών – πολιτιστικών διαδρομών που αφορούνε στο σύνολό τους τον ελληνικό πολιτισμό, από την γέννησή του έως και σήμερα, αλλά και την διάδοσή του σε όλον τον κόσμο.


Περισσότερα...

Στοιχεία - Διεύθυνση

Επικοινωνία
"ΕΛΞΕΥΣΙΣ"
Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού
+30 24210 20038 / + 30 698 8085300
info@elxefsis.com
elxefsis@gmail.com
Διεύθυνση
Γαλλίας 73 / Μαγνησία - Βόλος
Τ.Κ. 38221