Ο Κυριάκος Κυτούδης, είναι ένας ποιητής με βαθιά γνώση των τεχνών και της ιστορίας της ποίησης από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, γεγονός που τον καθιστά μοναδικό καθώς έχει καταφέρει με αυτήν την γνώση να διαμορφώσει ένα προσωπικό ύφος που τον κάνει να ξεχωρίζει. Με έναν αριστοτεχνικό τρόπο καταφέρνει να αποτυπώνει σε κάθε στίχο δεκάδες εικόνες και συναισθήματα, συνθέτοντας έναν λυρισμό που δεν πηγάζει μόνο από τις τέχνες της ποίησης, αλλά και από τις λέξεις που επιλέγει πολύ προσεκτικά, καθοδηγώντας τον αναγνώστη σε ένα απόκρυφο ταξίδι στον ονειρικό κόσμο των ιδεών. Κάθε ποίημά του κρύβει μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, όπου το τέλος έρχεται απρόσμενα αλλά λυτρωτικά όπως στις αρχαίες τραγωδίες. Ρομαντικός, μελαγχολικός και πάντα επίκαιρος, με ευαισθησίες, αλλά ρεαλιστικός όσο χρειάζεται, ώστε να προβληματίσει τον αναγνώστη στην ποίησή του. Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την ύπαρξη αποκτούν μορφή και αξία, ξεκινώντας έτσι έναν φιλοσοφικό διάλογο με το παρελθόν και το παρόν, αναρωτώμενος πάντα για το μέλλον όχι μόνο της ανθρωπότητας αλλά και του καθενός ξεχωριστά, αφού καταφέρνει να κάνει την ποίησή του υπόθεση προσωπική, αλλά και ταυτόχρονα καθολικά παγκόσμια.
Ο Κυριάκος Κυτούδης δεν είναι ένας συνηθισμένος ποιητής. Είναι ένας ποιητής-πρότυπο, ένας δάσκαλος που γαλουχεί μαθητές και μας δείχνει τον δρόμο αλλά και τον τρόπο το πώς μπορεί να γεφυρωθεί το παρελθόν με το μέλλον, γεννώντας νέες μορφές έκφρασης. Με εμφανείς τις επιρροές από μεγάλους λογοτέχνες των αιώνων, δημιούργησε νέες στιχουργικές μορφές και ποιητικά μέτρα, έχει γράψει 3 ποιητικά κουαρτέτα, έχει εκδώσει 10 ποιητικές συλλογές, 2 θεατρικά τα οποία ανέβηκαν σε παρατάσεις σε θέατρα, 1 διήγημα, έχει γράψει πάνω από 6,000 ποιήματα και 3,000 τραγούδια αλλά το μέγιστο όλων είναι το έργο του «ΕΛΙΑΜΙΑΔΑ». Ένα έπος γραμμένο στο Ομηρικό μέτρο αποτελούμενο από 12,138 στίχους και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία, ομοιοκατάληκτους. Μας θυμίζει με σύγχρονο τρόπο, τον Όμηρο, τον Βιργίλιο, τον Δάντη, τον Βαλμίκι, τον Φιρντάουσι κ.α. αφηγώντας σε 9 ραψωδίες τις περιπέτειες ενός πρωταγωνιστή σε διάφορα περιβάλλοντα, πότε με αλληγορικό και πότε με κυριολεκτικό λόγο, όμως πάντα ποιητικό και με λυρισμό, που θα μπορούσε να είναι ο καθένας από μας στην καθημερινή του μάχη με τον εαυτό του και την ευρύτερη κοινωνία.
Η «Ελιαμιάδα» είναι κατά βάση αλληγορικό έργο. Έχει έναν κεντρικό ήρωα ο οποίος αναζητά τον σκοπό του ξεκινώντας ένα απόκρυφο ταξίδι, πρώτα στον άνθρωπο και στην φύση, και αργότερα οι συνθήκες τον οδηγούν σε μια περιπλάνηση όπου συναντά ανθρώπους και πολιτισμούς σε διαφορετικά περιβάλλοντα και ιδιαίτερες συνθήκες. Ο ρόλος του στην ζωή αυτών των ανθρώπων, είναι καταλυτικός αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας τους, φορές με τρόπο ανατρεπτικό, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και το δικό του πεπρωμένο.Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ στο έργο αποδίδονται κάποια στοιχεία από τα περιβάλλοντα και τους πολιτισμούς που συναντά, δεν είναι κάποιο αναγνωρίσιμο που σημαίνει, ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Αυτό καθιστά το έργο διαχρονικό και παγκόσμιο. Τα θέματα που πηγάζουν μέσα από τις περιπέτειες, είναι επίσης διαχρονικά και παγκόσμια αφού περιστρέφονται γύρω από τον άνθρωπο και την φυσική του ισορροπία, την επιβίωσή του, την ψυχολογία, τις εμμονές και τα πάθη του, τα μεγάλα του ερωτηματικά, την αρρώστια και την υγεία του, τα ιδανικά και αξίες και σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, και την θεραπεία του τόσο σωματική, όσο και ψυχική. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνει με συγκαλυμμένο τρόπο όλη την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για το μέλλον του κόσμου και ιδιαίτερα του πλανήτη και της φύσης που καταστρέφεται καθημερινά, και μας καλεί μέσα από τις πρωτότυπες περιγραφές του να επαναπροσδιορίσουμε την ματιά μας στον κόσμο που μας περιβάλλει και σ’ αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε. Όλα τα παραπάνω, εμπλουτίζονται με στοιχεία μυθολογίας, φιλοσοφίας, μαθηματικών, ιατρικής, βοτανικής κ.α. καθιστώντας το, εξαιρετικά πλούσιο και ενδιαφέρον.
Οι πρώτες 5 ραψωδίες, αποτελούνται από 1,618 στίχους ενώ οι επόμενες 4 από 1,012 η καθεμία.
Η πρώτη ραψωδία είναι «η αρχή και το μυστικό ταξίδι στον άνθρωπο»
Η δεύτερη «το μυστικό ταξίδι στον κόσμο του αιτίου και αιτιατού»
Η τρίτη ραψωδία είναι «η αποστολή στο βασίλειο των ιαματικών στοιχείων»
Η τέταρτη περιγράφει την «περιπέτεια στο βασίλειο των Φαινεάμων»
Η Πέμπτη την «περιπέτεια στα επτά καταραμένα βασίλεια των Αντιδάμων»
Η έκτη ραψωδία την περιπλάνηση «στην χώρα των Αντίφερων»
Η έβδομη την «αναζήτηση στην έρημη χώρα»
Η όγδοη περιγράφει την «Ελιαμιάδα»
Και η τελευταία ονομάζεται «Έρως τε» και αποτελεί την κορύφωση όλου του έργου.
Θεωρείται ότι το συγκεκριμένο έργο έχει ανυπολόγιστη αξία όχι μόνο επειδή αναβιώθηκε μια μορφή ποίησης, το έπος, που θεωρούνταν ότι είχε ξεπεραστεί ή ξεχαστεί αλλά ταυτόχρονα, επειδή ενώ έχει γραφτεί στην νεοελληνική γλώσσα, εμπεριέχει στοιχεία από 77 γλωσσικά ιδιώματα και διαλέκτους της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων και των 4 αρχαίων, Αττική διάλεκτο, Ιωνική, Δωρική και Αιολική, καθιστώντας το ένα πολύτιμο κομμάτι-θησαυρό της λογοτεχνικής ιστορίας της διαλεκτικής κληρονομιάς αλλά και της ελληνικής γλώσσας γενικότερα. Σημειωτέον είναι, ότι το ίδιο έργο ο ποιητής το ξαναέγραψε από την αρχή στην κοινή νεοελληνική, για να μπορεί μεταφραστεί και ήδη ξεκίνησε να μεταφράζεται στην αγγλική γλώσσα.
Κυριάκος Κυτούδης
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ:
Υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το Παγκόσμιο έργο του «Ελιαμιάδα»
Διδάκτωρ ποίησης της Διεθνούς Ακαδημίας Τέχνης, & του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις».
Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού «Έλξευσις».
Εργογραφία: Ποίηση – Πεζογραφία – Θεατρικά έργα
Μέλος, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών,της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, του World Poets Society (W.P.S.) και άλλων.
Η προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες είναι πολυετής καθώς, εκτός από την συγγραφή επί σειρά ετών διοργανώνει, συντονίζει και παρουσιάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις, αφιερώματα σε μεγάλους ποιητές, μουσικοποιητικές παρουσιάσεις λογοτεχνικών έργων, μουσικοποιητικές παραστάσεις σε διαλέκτους και γλωσσικά ιδιώματα όπως: Κρητική λογοτεχνία και ποίηση – Κυπριακή λογοτεχνία – Λογοτεχνία και Ποντιακή ποίηση – Ποίηση των Ρομάνι – Ποίηση στην Βυζαντινή & Λόγιο γραμματεία – Αρχαία Ελληνική ποίηση κα., θεατρικές παραστάσεις, και στο ρεμπέτικο γλωσσικό ιδίωμα κ.α. Σημειωτέον είναι, πως όλες οι εκδηλώσεις του έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς όλα τα έσοδα, πηγαίνουν προς οικονομική ενίσχυση ευαγών ιδρυμάτων.
Πήγη: https://thenewhellenictimes.com/kyriakos-kytoydis-ypopsifios-gia-to-no/